|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Elina Lepomäki: ?Suomesta tulee käytettyjen autojen loppusijoituspaikka ? Autovero on poistettava? (20.11.2018 13:31)
Tutkija: Hurja teoria Vladimir Putinin aikeista leviää ? Näin Venäjä kiristää otettaan Valko-Venäjällä (20.11.2018 13:11)
Petteri Orpo: Suomessa ihan pian liikaa kouluja ja päiväkotipaikkoja ? syntyvyyslukujen konkreettinen seuraus kohta totta (20.11.2018 12:52)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisan uusi paikkatietojärjestelmä vie kehityksen kärkeen

20.09.2005Loviisan kaupungin teknisessä virastossa tehdään parhaillaan loikkaa 40 vuoden yli, kun pohjakartasto ja paikkatiedot siirretään papereilta sähköiseen muotoon. Kaupunki siirtyy ensimmäisenä Suomessa uuteen EUREF-FIN-koordinaattijärjestelmään.


Tulevaisuudessa esimerkiksi rakennustarkastaja voi ottaa kannettavasta tietokoneestaan yhteyden järjestelmään vaikka keskeltä metsäistä tonttia, viedä muuttuneet tiedot suoraan järjestelmään ja siirtyä seuraavaan kohteeseen.

–Ollaan valtakunnallisesti maan kärkeä, ihan liioittelematta, geodeetti, teknisen viraston päällikkö Yrjö Meltaus kiteyttää. Paikkatietoinsinöörinä virastossa aloitti vajaa viikko sitten Paulus Rantajärvi. Hänen vastuullaan on järjestelmän ylläpito ja kehittäminen.

Sähköinen paikkatietojärjestelmä on kuin puhelinluettelo. Tietoa löytyy runsain mitoin. Paikkatietojärjestelmä eroaa puhelinluettelosta kuitenkin siinä, että se on reaaliaikainen, siihen voidaan lisätä jatkuvasti tietoja ja yhdistellä niitä.
Uuteen kuntatietojärjestelmään liittyi kesäkuun alussa 86 kuntaa, jotka ovat tähän saakka ylläpitäneet omia järjestelmiään. Loviisa oli yksi näistä kunnista. UKTJ:tä ylläpitävät Maanmittauslaitos ja oikeusministeriö. Loput kunnat käyttävät Maanmittauslaitoksen kiinteistörekisteriä.
Kun aiemmin eri tiedot ovat Loviisassa löytyneet paperilta eri paikoista, nyt tiedot kerätään sähköisessä muodossa yhteen järjestelmään.

Varsinainen Big Brother

Paikkakoordinaatteihin voidaan liittää tietoa periaatteessa määräämättömästi: kiinteistörekisteritunnus, kiinteistön syntyhistoria, lainhuutorekisteri eli omistajatiedot ynnä kiinnitys, ja rasitustiedot. Väestörekisterin kautta näihin tietoihin saadaan rakennuslupatiedot, tiedot rakennuksista, tulevista suunnitelmista, asukkaista ja heidän työpaikoistaan. Kaikkeen tähän liittyy numeerinen pohjakartta koordinaatteineen.

–Koordinaattipisteisiin voidaan liittää tietoa vaikka putkista ja viemärikaivoista. Järjestelmään voi liittää jopa hälytyksen: tämä putki on korjattava ensi kesänä, esimerkiksi, Meltaus selittää. Järjestelmän keskuspaikka on Jyväskylässä. Tiedot pysyvät reaaliajassa, sillä kaikki muutokset päivitetään joka yö. Tarvittaessa muutokset ovat järjestelmässä tunnilleen.

Loviisassa järjestelmään siirrettävän tiedon oikeellisuudesta vastaa kaupunki ja viime kädessä Meltaus. Maastotarkistuksia ei ole vielä tehty, vaan järjestelmää kootaan parhaillaan olemassaolevan tiedon pohjalta.
–Ongelmana on ollut se, että kaikki ei ole ollut paperilla, Meltaus huomauttaa.

Virastossa onkin jo kiire kerätä ns. hiljaista tietoa, jota virkamiehille ja työntekijöille on kymmenien vuosien kuluessa kertynyt. Virastosta jää eläkkeelle lähivuosina viidennes henkilöstöstä.
Tavallinen kuntalainen pääsee ainakin selailemaan paikkatietojärjestelmän tietoja. Osa tiedoista on vain viranomaiskäytössä julkisuuslain mukaisesti. Lisäksi järjestelmän kaikkiin tietoihin pääsee Loviisassa käsiksi ainoastaan 1-2 ihmistä.

Meltauksen oma visio on, että paikkatietojärjestelmään liittyvät myös Loviisan ympäristökunnat.
– Se toteutuu toivottavasti hiljalleen. Ensimmäinen askel on yhteinen rakennus- ja ympäristölupavirasto. Siellä tietoa ja tekniikkaa voitaisiin yhdessä hyödyntää.
Parhaillaan järjestelmään ollaan ottamassa mukaan Ruotsinpyhtään Tesjoki.

Lukuisia mahdollisuuksia hyödyntää

Meneillnä oleva uudistus maksaa valmistuttuaan noin 200.000 euroa. Manuaalirekisteristä sähköiseen rekisteriin siirtyminen vaatii paljon työtä. Meltaus laskee, että tietopankin kasaaminen kestää 2-4 vuotta.

–Järjestelmä on iso juttu Loviisalle, koska sieltä saadaan paljon ajantasaista tietoa edullisesti ja luotettavasti.
Meltaus uskoo, että järjestelmästä on paljon apua myös tulevaisuuden suunnittelussa niin koulutus-, ja perusturvasektorilla kuin keskushallinnossakin. Rekisteristä saadaan esille niin alueiden ikärakenteet kuin vaikkapa puut ja pensaat.

Järjestelmän perusta saadaan valmiiksi vuoden loppuun mennessä. Sitten alkaa tiedonkeruu.
–Kun järjestelmä on valmis, syntyy säästöä niin laitteistossa, henkilöstössä kuin ajassakin. Ammattilaiset pääsevät paremmin keskittymään varsinaisiin töihinsä kentällä.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI