|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisan perusturvapalveluja odottaa raju laihdutuskuuri
23.08.2005Loviisan kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluja odottaa kova säästökuuri, mikäli luottamuselimet hyväksyvät konsulttiselvityksen tarjoamat lääkkeet.


Selvitys paljastaa, että Loviisassa palvelut tuotetaan keskimääräistä kalliimmalla. Kaupunkilaiset saavat tällä hetkellä sellaisia hyvinvointipalveluja, joita lait eivät edellytä. Lapsia ei riitä päiväkoteihin ja vanhusten hoito on puolestaan keskittynyt liikaa laitoksiin. Rahaa on kuitenkin kulunut ennen kaikkea siksi, että palveluja ei ole kilpailutettu.

Kaupunginjohtaja Olavi Kaleva luonnehtii tilannetta pitkän ajan kehityksen tulokseksi.

–Selvityksen punainen lanka on, että kaupungin pitäisi pitäytyä lakisääteisissä palveluissa. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Zeiler (sd.) arvioi konsulttiselvityksen julkistamistilaisuudessa eilen, että suuret rahat piilevät juuri isoissa ostopalveluissa, joita ei ole kilpailutettu. Hänen mukaansa suurin yllätys selvityksessä on, että korjattavaa ei löytynyt muutamista paikoista, vaan läpi koko toiminnan. Esimerkiksi perusterveydenhoidon menot ovat rutkasti korkeammat kuin sairaanhoitopiirissä keskimäärin. Loviisa maksaa perusterveydenhoidosta enemmän kuin naapurikunnat.

–Hymyyn ei ole juuri aihetta.

Zeiler ja Kaleva eivät ottaneet kantaa siihen, tietääkö evästysten mahdollinen toteuttaminen henkilöstön vähentämistä.

Loviisa on pyrkinyt kirkastamaan imagoaan muun muassa lapsiperheille tarjolla olevilla hyvillä palveluilla. Niillä on yritetty houkutella kaupunkiin uusia asukkaita. Kaupunginjohtaja Kaleva ei kuitenkaan usko mahdollisten supistusten heikentävän Loviisan imagoa.

–Markkinoinnin ja palvelujen kannalta muutoksilla ei ole merkitystä, koska lakisääteisiä palveluja ei karsita.

Liian hyvät palvelut

Kaupunginhallitus tilasi Rauni Segerholm Oy:ltä konsulttiselvityksen viime vuoden lopulla. Selvityksen mukaan Loviisa tarjoaa asukkailleen liian hyvät palvelut kaupungin talouden kantokykyyn verrattuna. Ei-lakisääteisiä palveluja ovat tällä hetkellä vanhusten kuljetuspalvelun tukeminen, avoin päiväkoti Treffis sekä ns. Loviisa-lisä, jota maksetaan suoraan yksityisille päiväkodeille.

Konsultin lääkkeet merkitsisivät noin 20 prosentin leikkausta nykyisiin menoihin. Vuonna 2003 sosiaali- ja terveysmenot olivat asukasta kohti 2.346 euroa.

Selvityksen mukaan vanhustenhuollon palvelurakenne on liiaksi laitoshoidossa ja ryhmäasumisessa. Konsultti suosittaa tilalle lisää koti- ja omaishoitoa. Kotisairaanhoidon tuottaa tällä hetkellä terveyskuntayhtymä. Selvityksen mukaan palvelun sisältö ja siitä kaupungille syntyvät kustannukset eivät kohtaa toisiaan. Selvityksessä suositellaankin kotipalvelun ja kotisairaanhoidon yhdistämistä ja toiminnan siirtämistä kaupungin hoitajien tekemäksi palveluksi. Myös omaishoitoon olisi panostettava. Loviisassa omaishoitajien korvaukset vaihtelevat 240 eurosta 370 euroon kuukaudessa. Omaishoidossa on avuntarvitsijoita prosentin verran, kun tavoitteena on nostaa luku kahteen prosenttiin.

Mielenterveydenpalveluissa selvitys suosittelee sairaanhoitajien palvelujen siirtämistä osaksi terveyskeskusta ja erityispalvelujen keskittämistä Porvoon sairaalaan. Toiminnallinen yksikkö sijoitettaisiin Loviisan Antinkylään. Työterveyshuollon konsultti erottaisi omaksi yksikökseen samalla kun hinnat laskisivat nykyisestä 15 eurosta viiteen euroon per työntekijä.

Liian vähän lapsia, liikaa hoitajia

Terveyskeskuksen vuodeosaston paikkoja Loviisalla on liikaa. Selvityksen mukaan asukaslukuun suhteutettuna Loviisa käyttää 75 paikasta 47:ää, kun oikeampi luku olisi 30 paikkaa. Konsultti esittää harkittavaksi, pitäisikö kaupungin vuokrata koko vuodeosasto 2 omaan käyttöön, koska kaupunki käyttää sitä kokonaisuudessaan. Toinen vaihtoehto on yhden vuodeosaston lakkauttaminen.

Lasten päivähoidossa on selvityksen mukaan liikaa henkilöstöä ja lastentarhanopettajia lasten lukumäärään verrattuna. Lasten poissaolot ovat yleisiä. Päivähoitoon jonottavia lapsia ei ole tällä hetkellä yhtäkään. Selvityksessä ehdotetaan päiväkotien yhdistämistä, sekä avoimen päiväkodin, Treffiksen, lakkauttamista.

Konsultti siirtäisi perusturvajohtajan viran kokonaan kaupungille. Nykyisin perusturvajohtaja on yhteinen terveydenhuollon kuntayhtymän kanssa. Kaksoisvirka ei kuitenkaan mahdollista kaupungin etujen valvontaa täysipainoisesti varsinkaan silloin, kun kaupungin ja yhtymän edut menevät ristiin.

Hyvääkin löytyi

Selvitys löysi nykyisestä toiminnasta myös valopilkkuja. Esimerkiksi yksityisen hoidon tuki lasten päivähoidossa on kohdennettu onnistuneesti. Terveyskeskuksen päivystyksestä tehty sopimus Porvoon terveyskeskuksen kanssa on edullinen, mutta koska resursseja ei ole vastaavasti vähennetty kuntayhtymästä, kunnille syntyi sopimuksesta lisäkustannuksia. Päivystyksen keskittämistä selvityksessä pidetään kuitenkin nykyaikaisena ratkaisuna.

Selvitys menee syksyn aikana lautakuntien, kaupunginhallituksen ja -valtuuston käsittelyyn. Seuraavaksi selvityksestä keskustellaan naapurikuntien kanssa. Toimenpiteet on tarkoitus aloittaa 2006 ja kaupungin taloudessa muutosten toivotaan näkyvän 2007.

Ensi maanantaina selvityksestä kerrotaan kuntayhtymän henkilöstölle ja päätöstekijöille."Aavistus on ollut"

Avoimen päiväkodin eli Treffiksen vetäjä Pirjo Keskisaari-Grahn kertoo uumoilleensa jo jokin aika sitten, että Treffis saattaa olla uhattuna.

–Ennaltaehkäisevän työn merkitystä on vaikea mitata rahassa.

Treffis on toiminut Loviisassa jo runsaat kymmenen vuotta. Se perustettiin samaan aikaan, kun kaupunki oli kovissa taloudellisissa vaikeuksissa.

Keskisaari-Grahn miettii, minkä verran säästöä Treffiksen lakkauttamisesta syntyisi. Hän on avoimen päiväkodin ainoa työntekijä.

Treffiksen ohjattuun toimintaan voivat tulla lapset hoitajineen ja huoltajineen. Treffis on toiminut muun muassa kaupunkiin juuri muuttaneiden perheiden ja yksin työskentelevien perhepäivähoitajien kohtauspaikkana.

Keskisaari-Grahn huomauttaa, että Treffiksen käyttäjien kannanotot viime kädessä osoittavat, onko toiminta tarpeellista vai ei.

–Esimerkiksi kotihoidon tuella lapsiaan hoitaville Treffis on toivottavasti toiminut vanhemmuuden tukena. Sen merkitystä on kuitenkin vaikea mitata rahassa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI