|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomalaisten Trumpille ja ?haravoinnille? naureskelu sai nolon lopun: ?Supervallan johtajan ajatus oikea? (19.11.2018 11:01)
Sitra laskee: Näin Suomi voi vähentää päästöjään 60% ? villi visio yli 800 000 sähköautosta (19.11.2018 10:50)
Valoa synkkyyteen ? Suomella sittenkin maailmanluokan mäkikotka (19.11.2018 10:36)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Miessakissa toimintaa tavallisille ja tavattomille miehille
02.08.2005Miessakki ry:n kesäbussikiertue pysähtyi eilen Loviisan torilla. Porvoosta aloittanut Miessakkien 10-vuotisjuhlakiertue käy viiden päivän aikana 15 paikkakunnalla.

-Ajatuksena on saada näkyvyyttä ja ihmisiä kiinnostumaan toiminnasta sekä myös kuulla kentältä, millaista toimintaa meiltä haluttaisiin, kertoo Miessakki ry:n isätyöntekijä Ilmo Saneri.
Yhdistyksellä ei ole toimintaa Loviisassa, mutta Porvoossa yhdysmies ja toimintaa on.
-Käyntiin lähtö vaatii vain yhden innostuneen kontaktihenkilön joka käynnistää yhdysmiestoiminnan. Kontaktihenkilö toimii paikallisiin ihmisiin päin ja toisaalta pääkallopaikalle Annankadulle päin, vinkkaa yhdistyksen toiminnanjohtaja Tomi Timperi.
Miessakki ry perustettiin vuonna 1995. Yhdistyksen ”ideologinen isä” on Antti-Veikko Perheentupa, joka 1990-luvun alussa veti miesten kasvuryhmiä.
-Ryhmiä oli kolme, ja suurin osa ryhmissä silloin olleista miehistä on tässä toiminnassa edelleen mukana. Tavoitteena oli rakentaa hiljalleen maahan miesverkosto, kertoo Timperi.
Miessakki ry pyrkii toiminnallaan tukemaan miesten henkistä, psyykkistä ja sosiaalista kasvua, edistämään perheiden vuorovaikutusta ja yhteiselämää sekä vahvistaa sukupuolten välisen tasa-arvon perusteita miesten keskuudessa.

Lyömätön Linja

Yhdistyksellä on viisi päätoimintamuotoa. Miesryhmätoiminta kokoaa miehiä ympäri maata pienryhmiin, joissa muun muassa keskustellaan miehenä olemiseen liittyvistä kysymyksistä ja haetaan aineksia omaan henkiseen kasvuun.
Yhdistyksenä Miessakki pyrkii myös yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Olennaista työssä on vahva sitoutuminen tasa-arvon edistämiseen.
Miessakki ry:n ehkä tunnetuin toimintamuoto on Lyömätön Linja, joka tarjoaa apua väkivaltaa läheisiään kohtaan käyttäneille miehille.
Isätoimintaa on muun muassa neuvolan kautta annettavan synnytys- ja perhevalmennuksen ”isäosuus”. Myös neuvolahenkilökuntaa valmennetaan kohtaamaan isät, että isät saisivat käteensä muutakin kuin varoituksia alkoholin vaaroista ja ohjeista mitä tehdä jos pinna palaa. Ilpo Saneri muistuttaa, että vauvan tulo on miehellekin orastava onnen hetki ja positiivinen tilanne. -Isät jäävät usein neuvolassa ulkopuolisiksi. Tulin itse ensimmäisen kerran isäksi 1992. Vetämissäni isäryhmissä nykyiset isät ovat aktiivisia ja pohtivat omaa rooliaan, toteaa isätyöntekijä Timo Tikka.
Miessakkilaiset toteavat naisen roolin perheessä muuttuneen, mikä on antanut tilaa uudenlaiselle isyydelle.
-Isyys ja äitiys ovat erilaisia ja tälle erilaisuudelle tulisi antaa tilaa. Tärkeää on, että perhe itse määrittelee sisäiset roolinsa, he korostavat.
-Ainakin nuorempien ikäluokkien perheissä kotityöt jaetaan ja harrastuksia on vuorotellen. Yksi iso uusi ryhmä ovat uusioperheet, joissa isä voi olla viisikymppinenkin, jolloin isyydenmallia haetaan erilaisessa tilanteessa kuin aiemmin, Saneri sanoo.
Kun isä on ollut alusta asti mukana lapsen elämässä aktiviisesti, rooli säilyy koko elämänkaaren ajan.
-Vanhemmuudessa isän ja miehen rooli on ollut käyttämätön resurssi, Tikka huomauttaa.

Mies ei kriisissä

Tomi Timperi ei näe suomalaisen miehen olevan erityisessä kriisissä.
-Suomalainen mies on edelleen vastuuntuntoinen, viisas ja pärjäävä miehenä, kumppanina ja isänä. Suuret yhteiskunnalliset muutokset ovat asettaneet miehiä uusiin asemiin minkä vuoksi on tärkeätä pohtia muuttuvaa mieheyttä. Tässä meidän yhdistyksemme voi auttaa - jutellaan äijien kesken, Timperi mainitsee.
-On tärkeää löytää oman sukupuolensa ominaispiirteet ja oma paikkansa yhteiskunnassa, ettei tietämättömyyttään tarvitsisi syrjäytyä. Niin naisen kuin miehenkin tulee oman sukupuolensa sisällä käydä keskustelua. Kummankin sukupuolen tarpeet on tasavertaisesti huomioitava, hän jatkaa.
Timo Tikka muistuttaa, ettei miesasiatoiminta ole vastakkaista naisliikkeiden toiminnalle.
-Ei ole tarkoitus ottaa naisilta pois jotta saataisiin miehille, hän painottaa. Yhdistys on ottanut kantaa muun muassa poikien pärjäämiseen koulussa, sosiaali- ja terveyspalvelujen mahdollisuuksiin palvella miehiä sekä miesten laskevaan osuuteen korkeakouluopinnoissa.

”Mitä mä nyt teen?”

Uusin toiminta on helmikuussa käynnistynyt Erokriisiapua miehille. Toiminta pyrkii vastaamaan kysymykseen, jota miehet eron keskellä usein epätoivoisina kysyvät: ”Mitä mä nyt teen?”.
-Eniten meille tulee soittoja erotilanteissa miesten asemasta, huoltajuudesta ja tapaamisoikeudesta, muistuttaa Timperi.
-Isät osaavat huoltajuuskysymyksissä jo vaatia. Enää ei ajatella, että tietyn ikäiset lapset kuuluvat automaattisesti äidille. Parasta erotilanteessa kuitenkin olisi, että lapsilla säilyisi molemmat vanhemmat lähellään, Tikka korostaa.
Hän toteaa, että Suomessa ei suku ole useinkaan turvana kuten vaikkapa Etelä-Euroopassa.
-Turvaverkko puuttuu. Jos mies joutuu työttömäksi tai tulee ero, hän on todella yksin. Siksikin tarvitaan mahdollisuuksia luottamuksellisiin keskusteluihin miesten kesken joissa voi purkaa tunteitaan. Kärjistetysti voi sanoa, että suomalainen mies saa kiinni kossupullon kaulasta. Kun miehiltä kysyy, kenen miehen kanssa he voivat keskustella ja saada tukea, voi sanoa ettei kukaan mainitse omaa isäänsä,Tikka luonnehtii.
Ilmo Saneri on vetänyt isäryhmää noin seitsemän vuotta.
-Ryhmät ovat antaneet minulle paljon. Tapaaminen on mahdolisuus puhua ilman paineita ja kuunnella toisia.
Timo Tikka kertoo tapaamisten jälkeen olevansa levollinen ja energinen. Asioita on pohdittu ja purettu, mutta mukana on aina kuitenkin myös huumoria.
-On eri asia, kun mies puhuu miehelle kuin jos nainen puhuu miehelle, Tikka kiteyttää.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI