|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
IL: Ex-kansanedustaja tienasi satoja tuhansia euroja Lontoossa ? palasi Suomessa heti sopeutumiseläkkeelle (21.11.2018 08:31)
Italia pitää EU:ta pihdeissään: ?EU ja muut jäsenmaat eivät oikeastaan voi tehdä mitään? (21.11.2018 08:11)
Malmössä räjähti voimalla ? Poliisi: ?Tämä on jotain isompaa? (21.11.2018 07:36)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Perusvalkolainen Harri Hilli rakentaa oman kylän historiaa

29.07.2005

Kolmannen polven valkolainen Harri Hilli on innostunut urakasta, joka ei ole aivan vähäinen. Hän kokoaa kirjallista ja suullista tietoa sekä valokuvia kirjaan, joka mahdollisimman seikkaperäisesti ja elävästi kertoisi Loviisan eteläisimmän kaupunginosan Valkon historiasta.


Valko ei ole yhteisönä vanha. Se syntyi 1800- ja 1900-luvun vaihteessa sataman ympärille, joka alkoi kehittyä, kun Lahden ja Loviisan välinen kapearaiteinen rata valmistui.

Amatööri voi hukkua yksityiskohtien viidakkoon, mutta Hilli aikoo pitää varansa.

–Tietysti monet seikat jäävät vähemmälle, muuten työ karkaisi käsistä. Ei tästä ole tarkoitus tehdä mitään Iijoki-sarjaa.

Hän korostaa, että kylän kehityksen kannalta ovat olleet ratkaisevan tärkeitä suuret työpaikat satama, Nordström-konserni sekä Valkon Laiva, myöhempi Rauma-Repola ja nykyinen Hollming.

Ennen vanhaan suurten työnantajien tehtävät ulottuivat yhteisön arkeen tavalla, jota nykyihmisen on vaikea kuvitella.

–Asuttiin yhtiön asunnossa, yhtiön tiloissa katsottiin elokuvat ja yhtiö huolehti urheiluharrastuksista, Hilli luettelee.

Hänen tavoitteenaan on saada historiikkiin mukaan kaikki Valkossa toimineet yritykset. Yritysluettelon lisäksi hän pyrkii kokoamaan samanlaisen myös yhdistyksistä.

Loviisan Sanomien vanhoista vuosikerroista Hilli on löytänyt tietoja kaupoista, joiden vaiheista ei todennäköisesti enää kukaan tiedä mitään.

Arvokasta muistitietoa jo kadonnut

Yksi esimerkki on työväen osuusliike.

–Osuusliikkeellä oli oma meijeri ja myymälä. Kukaan ei tunnu tietävän, missä nämä ovat olleet, Hilli kertoo ja harmittelee, ettei muistitiedon keruuta aloitettu parikymmentä vuotta sitten, koska silloin oli elossa sitä sukupolvea, joka oli asunut Valkossa alusta saakka.

Mutta jotakin on Hillin haaviin tartunut tarinoidenkin saralta. Valkon työväestön historiasta Loviisan Sanomien sarjaan aineiston kerännyt Annikki Kähärä on luovuttanut kaiken käyttämänsä aineiston Hillin käyttöön.

–Sain häneltä haastattelunauhat. Ne ovat hyvin mielenkiintoisia, Hilli kertoo.

Lehtien vuosikertojen tutkimisessa Hilli on vielä alussa. Hän kirjaa muistiin kaikki ne lehtijutut, joissa Valkoa on käsitelty tavalla tai toisella. Aluksi työ oli hidasta, mutta nyt Hilli kertoo oppineensa nopeamman työtahdin. Silmä löytää tottuneemmin sanan Valko ja muun sinänsä mielenkiintoisen tekstin lukeminen jää syrjään.

Painettuja kirjoja Hillin käytössä on vähän. Isommista yrityksisä on teoksia, joista hän on löytänyt paljon mielenkiintoista. Hänellä on myös käytössään Hollmingin koko lehtileikearkisto.

Lakkoa selviteltiin tuliasein

Omaleimaisena työväen yhteisönä Valkon historiaan ovat painaneet syvät jäljet vuoden 1918 sisällissota ja satama-alan monet lakot 1920-luvulla. Satamalakko 1924 oli Hillin mukaan erittäin väkivaltainen. Valkossa paukkuivat aseet ja kuolonuhrejakin syntyi. Vuoden 1918 Loviisan alueen punakaarti oli taas Valkossa organisoitu.

Valkoon johtavan radan kohtalo on ollut aina ajoittain sadan vuoden aikana monenlaisen kannunvalannan kohteena. Tänään sen tulevaisuus näytäisi turvatulta, kun ratahallintokeskuksen työryhmä esittää sen perusparannusta.

Hilli kertoo, että hän selvittää radan vaiheita Valkon osalta tarkemmin kuin tähän saakka on tehty. Kiinnostus juuri tähän aiheeseen liittyy myös hänen sukunsa lähipiirin vaiheisiin. Hillin vaari tuli Valkoon rautatietä rakentamaan. Rataa rakennettiin molemmista päistä ja Hillin isoisä oli topparoikassa Valkon päässä. Ensimmäinen juna kulki radalla 1900.

Pernaja ei satsannut

Valko liitettiin Pernajasta Loviisan 1957. Hilli sanoo, että Valkolla oli Pernajalle iso merkitys sotien jälkeen, kun sotakorvaustelakan vuoksi kylän asukasluku moninkertaistui. Tämä heijastui vahvasti Pernajan kunnalliselämään, eikä valtuuston vasemmistolaisia jäseniä katsottu hyvällä silmällä vauraan hillityssä kartanopitäjässä.

–Pernajan satsaus Valkoon ei ollut häävi. Kunta rakensi vain yhden koulun itse sinä aikana, kun Valko kuului Pernajaan, Hilli toteaa.

Kylän alkutaipaleelta saakka asukkaat luottivat omiin voimiinsa. Osuuskauppa perustettiin 1904. Alkuvuosina pantiin pystyyn myös koulu ja työväentalo. Valkon hyvin aktiivinen työväenopisto on ollut perustana nykyiselle Valkon kansalaisopistolle.

–Asukkaat rakensivat yhdessä ja takasivat itse lainat. Valko on ollut omin voimin toimeentuleva, Hilli selvittää ja lisää, että vanha historia näkyy Valkossa vieläkin tietynlaisena itseriittoisuutena, vaikka entistä talkoohenkeä ei enää ole.

Muiden silmissä Valkoa on Hillin mielestä pidetty vähän häpeäpilkkuna, koska viinan käyttö seurauksineen on ollut kylässä näkyvässä roolissa. Töiden perässä tulleet reissumiehet ovat varsinkin olleet silmätikkuna.

Kun 1970-luvulla konepajalla tehtiin osia öljynporauslauttoihin viina virtasi Rantatien parakkikylässä. Hilli muistaa, kuinka häntä silloin pienenä poikana varoiteltiin komennusmiehistä. Nyt parakkitalot on purettu.

Lisäaineisto tervetullutta

Harri Hilli on työnsä alkuvaiheessa havainnut, että aikaa aineiston keruu vaatii. Hän toivoo, että saisi apulaisia. Hän on miettinyt myös oman Valkon historiayhdistyksen perustamista.

–Mitä enemmän ihmisiä on tekemässä sen parempi. Ei ole tärkeää, kuka tekee, vaan se, että asiat tulevat muistiin merkityiksi.

Joka tapauksessa Hilli toivoo, että vanhoja valokuvia, kirjallista materiaalia ja muistitietoa Valkon vaiheista omistavat ottaisivat häneen yhteyttä. Valokuvat ovat arvokkaita, vaikka kuvan ottajasta ja siinä olevista ihmisistä ja ympäristöstä ei tietoja olisikaan.

Harri Hillille voi soittaa numeroon 040/5504974.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Jouni Lappalainen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI