|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen Futistyttöjen peli päättyi kyyneliin (16.11.2018 23:34)
Lukko nollasi tappiokierteessä olevan HIFK:n: ?Aika simppeli lopputulos? (16.11.2018 22:06)
?Seuraavat vuosikymmenet muuttavat koko eläkejärjestelmän logiikan? (16.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisan väylän ruoppaus hyvin kannattava hanke

22.07.2005Loviisan väylän syventäminen yhdeksään ja puoleen metriin on hyvin kannattava hanke yhteiskunnan kannalta. Merenkulkulaitoksen toimialapäällikkö Simo Kerkelä esitteli tiistaina yleisötilaisuudessa laskelman, jonka mukaan 15 kilometrin ruoppauksen hyöty-kustannussuhde on 1,9. Kun hankkeeseen sijoitetaan yksi euro saadaan takaisin lähes kaksi euroa.


Ruoppaukset alkavat elokuussa todennäköisesti toisella, mahdollisesti kolmannella viikolla. Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen mukaisesti ruoppaus koskee ensin puhtaita massoja, jotka ovat enimmäkseen soraa.
Väylältä on löydetty yksi kohta, jossa on myrkyllistä TBT-yhdistettä niin suurina pitoisuuksina, että tämä massa on sijoitettava meren sijasta maalle. TBT:tä sisältäville massoille ei ole vielä olemassa ympäristöviranomaisen sijoituslupaa. Satamajohtaja Lauri Heikkilä huomautti, että TBT:n osalta ei ole kyse niin vaarallisesta myrkystä kuin on joiltakin tahoilta annettu ymmärtää. Sinilevä on Heikkilän mukaan monin kerroin vaarallisempaa sekä eläimille että ihmisille.

Myrkyllistä ainetta vähän yli 100 grammaa

Loviisan väyläalueella TBT:tä on 128 grammaa ohuessa pintakerroksessa. Vuosaaren entisen satama-aluen pohjasta TBT:tä on löydetty 100 kiloa, eikä mitään uintikieltoja ole asetettu.
Kerkelä totesi, että kokeissa on todettu, että TBT aiheuttaa vaurioita alkeellisten simpukoiden hermostolle, mutta mitään havaintoja siitä, että aine olisi vaarallinen ihmiselle ei toistaiseksi ole.

Kerkelä arveli, että syynä siihen, että TBT:tä on löydetty vain yhdestä kohtaa on se, että sillä kohtaa väylää ahtojäät hankaavat erityisen voimakkaasti laivojen pohjia, jolloin TBT joutuu irronneen maalin mukana meren pohjaan.
Päinvastoin kuin monet muut ympäristömyrkyt TBT hajoaa luonnossa nopeasti. Tämä on havaittu Vuosaaressa. Kerkelä vakuutti tästä huolimatta, että ruoppauksen tilaajana Merenkulkulaitos suhtautuu yhdisteeseen tosissaan. Ruoppauksen vaikutuksia seurataan laajalla tarkkailuohjelmalla. Riskianalyysi kertoo, että normaali ruoppaus ja massojen läjitys ei aiheuta haittaa herkällekkään merieliöstölle.

Ympäristöjärjestöjen valitukset johtivat siihen, että Vaasan hallinto-oikeus kielsi TBT:tä sisältävien massojen läjityksen mereen. Nyt on sovittu uudesta järjestelystä, jonka mukaan kaikki merestä nostettavat maassat sijoitetaan maalle.

Satama-alueen ruoppauslupaa odotellaan

Jos satama-alueen ruoppauksille tulee lupa koko hanke on Kerkelän mukaan valmis marraskuussa 2006. Väylältä poistetaan massoja 270.000 kuutiota ja satama-altaasta 60.000 kuutiota.
Kerkelä totesi, että satama-alueen ruoppaus riippuu Vaasan hallinto-oikeuden lupaehdoista. Jos ehtojen täyttäminen tulee liian kalliiksi hanke kaatuu. Silloin ollaan tilanteessa, jossa väylä on syvennetty nykyistä suuremmille laivoille, mutta satama-allas ei.
Heikkilä kertoi, että varsinaisen satama-alueen ulkopuolella pohjassa on TBT:tä pienellä alueella. Tämä alue rajataan reimarilla. Se tarkoittaa, että alue kierretään aina oikealta eli syvän puolelta. Jos joku ajaa alueen yli veneellä ei sillä ole Heikkilän mukaan mitään merkitystä.

Myrkkymassojen käsittelyyn kolme keinoa

Tavoitteena on, että TBT:tä sisältävät massat loppusijoitetaan nyt käytössä olevan satama-alueen pohjoispuolelle ja puhtaat massat Sahaniemeen, jonne kaavaillaan asuntoaluetta.
Myrkkyä sisältävien massojen sijoitustekniikoita on kolme. Johtaja Anton Palolahti Sito-Rakennuttajat Oy:stä kertoi, että menetelmää ei ole vielä lyöty lukkoon. Joka tapauksessa massat käsitellään niin, ettei TBT:stä ole mitään haittaa ihmisille eikä luonnolle.

Yksi kyseeseen tuleva menetelmä on kapselointi, jota käytetään kaatopaikoilla. Massa eristetään vesitiiviillä eristävällä rakenteella. Tavoitteena on, että kapselointi eristää massan sadaksi vuodeksi.
Kapseloinnista on Palolahden mukaan paljon kokemuksia. Menetelmän haitat voidaan estää tehokkaasti ja luotettavasti. Geotupe-käsittely on ollut käytössä Euroopassa vasta neljä vuotta. Massa pumpataan tuubiin. Massa kuivuu ja haitta-aineet jäävät siihen. Poistuva vesi on puhdasta.

Stabiloinnissa massasta tehdään huonoa betonia sekoittamalla siihen sementtiä. Kovettuessaan massa estää haitta-aineiden leviämisen. Näin syntynyttä massaa voidaan käyttää rakentamiseen. Menetelmän sopivuus on aina testattava tapauskohtaisesti.
Merenkulkulaitos vastaa väylän ruoppauskustannuksista ja kaupunki satama-altaan ruoppauskustannuksista. Merenkulkulaitoksella on kokonaisvastuu. Se valvoo urakoitsijan toimenpiteitä.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Jouni Lappalainen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI