|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät jyrää Liigassa ? yleisömäärissä ei näy (15.11.2018 22:53)
St1-miljardöörille tukea: Afrikan metsäkatastrofista voi tulla suuri ilmastoratkaisu ? Suomella nyt sauma isoihin tekoihin (15.11.2018 20:53)
Ulkoministeriö vahvistaa: GPS-häirintä tuli Venäjältä (15.11.2018 19:02)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Aurinko helli räyhäkansaa

05.07.2005Seitsemäs Loviisassa järjestetty Räyhärock-festivaali vietettiin viikonloppuna loistavassa kesäsäässä. Bastion Ungernin lauantainen pääkonsertti jäi vielä loistavista puitteistaan huolimatta ilman odotettua yleisömenestystä.


Perjantaina homma sitten potkaistiin käyntiin ravintola Skanin rokkiklubilla. Epäkiitollisen avausesiintyjän tehtävän oli saanut Killed By Stars Porvoosta. Alternativerockia paiskattiinkin hieman sitten iltakymmenen jälkeen puolityhjään saliin oikein isän kädestä. KBS:n lisäksi Porvoon ensimmäisen rockskaban voittaneessa Hideout-bändissä soittavat basisti Petri Lindblad ja kitaristi-laulaja Jens Öberg sekä Mjölkistä tuttu human tornado rumpali- laulaja Antti Vuorinen vetivät kuitenkin settinsä läpi tinkimättömällä otteella.

Seuraavana lavalle astui Rähärockin ikoneihin kuuluva Kerma, joka soitti tuttuja rockralleja saaden osan yleisöstä tanssimaan ja laulamaan.
Samaan kotikenttäetuun nojaten jatkoivat hevimmällä linjalla edelleen tuttuja klassikoita esittäneet räyhäyhteisön bändit Maximum Kayal ja Burnhill Experience. Bändeillä oli hyvä meininki ja soitto kuulosti puuroisista soundeista huolimatta toimivalta.

Ennen viimeisenä esiintynyttä Burnhill Experienceä klubikansaa viihdytti kokkolalainen Putous. Omaa kitararokkia suomenkielellä esittävä Putous herätti yleisön joukosta kommentteja, ”ett tää on varmaan toistaseks paras bändi, mut aina sama juttu kun ei kukaan tunne biisejä”. Putouksen muusikot Sakari Kronqvist kitara ja laulu, Olli-Pekka Hylkilä laulu, Joni Tiala kitara, Janne Ylikorpi basso sekä Mikko Änäkkälä rummut, eivät kuitenkaan antaneet asian häiritä vaan vetivät settinsä tyylikkäästi. Kunnianhimoisesti, tai pilke silmäkulmassa omaa musiikkiaan tekevät Killed By Stars sekä Putous olivat perjantai-illan mielenkiintointoisimmat aktit.

Äänentoisto pelasi

Aurinko, myyntikojuja, esiintymislava, vähänlaisesti ihmisiä siellä täällä ja odotusta. Ohjelman mukaan tapahtuman piti alkaa kello 12, mutta odotusta kestääkin aina puoli kahteen ennen kuin kaikki on valmista. Jo perinteeksi näyttää muodostuneen, että piknik-konsertin avaa The Räyhä Jazzorchestra Eastman Kodak. Jo ensimmäisessä Loviisan Räyhässä Laivasillan konsertissa esiintynyt bändi on vuosien varrella kehittynyt mukavasti, ja toimiikin hyvin leppoisan päiväkonsertin avaajana. Biisit ovat jälleen turvallisen tuttuja ja varsinkin hauska sovitus Deep Purplen Smoke on the waterista jää mieleen. Äänentoistokin on perjantai-illan puuroiseen verrattuna kuin eri planeetalta.

Pahasti aikataulusta myöhässä pääseekin päivän ensimmäinen, sittemmin huomataan myös ainoaksi jäävä tyttöbändi kehiin. Loviisassa jo muutaman kerran aiemmin esiintynyt Barbe-Q-Barbies on vuorossa seuraavana. Barbiet vetäisevätkin läpi omista sekä parista AC/DC:n biisistä koostuvan settinsä tyylillä läpi.

Taas pitkähkö roudaustauko, mutta kun homma lähtee käyntiin on jo ensimmäisistä tahdeista aistittavissa, että estradille on noussut kovan luokan bändi. Jaakko Pesola Bandin suomirock kuulostaa hyvältä, joskaan ei kovin omaperäiseltä. Soitto ja laulu kulkevat ammattimaisella otteella. Pesolan bändi toimii, mutta jotenkin jää kuitenkin tunne, että olenkohan kuullut tämän ennenkin.

Taas vaihdetaan backlinea lavalla, syödään ja juodaan eväitä, pengotaan levymyyjien valikoimaa, ostetaan lakua tai käydään tuopilla, eli odotellaan. Tällä kertaa odotellaan pääesiintyjiä 22-Pistepirkkoja ja Tik Takia. Odotellessa lavalla käyvät järvenpääläinen Kronik, joka osoittautuu taitavaksi ryhmäksi, jolla soitto kulki ja stemmat soi, sekä helsinkiläinen Zebra Fish ja jyväskyläläinen Oriental Beat.

Pommi putoaa

Noin kello 19 putoaa pommi, kun järjestäjät kuuluttavat lavalta, ettei Tik Tak tulekaan, koska kolme tytöistä on sairastunut. Lohdutukseksi kerrotaan 22-Pistepirkkojen soittavan pitemmän setin, sekä Burnhill Experiencen paikkaavan loput ohjelmaan syntyneestä ammottavasta aukosta. Saattoi tulla itku pitkästä odotuksesta monelle pienemmälle Tik Tak fanille, joita heitäkin oli paikalle tullut tai tulossa.

Juhlat kuitenkin jatkuivat kun 22-Pistepirkko astui estradille. Vuonna 1980 Utajärvellä punkyhtye Matti Mätä& SS:n tuhkasta syntynyt bändi oli pitkän taipaleensa jatkoksi toistamiseen löytänyt tiensä Loviisan Bastion Ungernille.

Yleisö sai liikettä jalkoihinsa ja siirtyi lavan edustalle tanssimaan ja laulamaan. Selkeästi huomasi enemmistön lavanedustalle kokoontuneesta väestä, että tämä oli se mitä oli tultu katsomaan. On se vaan hyvä bändi. Ei tätä voi lokeroida, tämä on 22-Pistepirkkoa, ainutlaatuista maailmassa ja maailmallahan bändi kiertääkin oman kulttimaineensa siivittämänä.

Kaksituntinen keikka ei bändille ole mikään ongelma, vaan hyviä biisejä on vuosien varrella syntynyt yllin kyllin. Hieman huumoria viljellään toteamalla olon oleva lievästi skitso kun joutuu olemaan yhtä aikaa 22-Pistepirkko ja Tik Tak. Biisit vaihtelevat tunnelmiltaan erittäin herkästä raivoisampaan pitäen kuulijan vangitsevassa otteessaan. Parituntisen setin päätteeksi kuullaan vielä kolme kappaletta encoressa ja olo on kylläinen. Burnhill Experiencen jäädessä viimeistelemään pääkonsertti onkin jo aika siirtyä iltaklubille.

Jatkoklubi Skanissa

Skanissa rokki raikaa kahdessa kerroksessa, joten kaiken havainnointi on melko mahdotonta. Ohjelmat alkavat totutusti myöhässä, joten hitaammatkin ehtivät mukaan. Perjantaihin verrattuna väkeä on paljon, tungokseen asti ja rockkansa jonottaa ulko-ovella jonkun aikaa ennen kuin pääsee sisään. Ylhäällä on nähty jo Kätyrit-yhtye ja kellarissa Mullets and Bullets, hauska bändi Joensuusta.

Puolilta öin tuntuu siltä, että ainakin kaikki loviisalaiset ovat tulleet katsomaan Crimson Tears-yhtyettä.
Lavan edusta on jo ennen keikkaa pakkautunut turvoksiin asti, kun ex-Satyron ja sen ex-vokalisti tekee paluuta uudelleen nimetyssä orkesterissa. Bändi aloittaa, ja sieltä hän tulee Odi. Odin paluuta bändiin olivat ilmeisesti monet fanit odottaneet, koska vastaanotto oli vilpittömän lämmin. Crimson Tears veivasi settinsä hillittöman kotikenttäedun siivittämänä kohti encorena kuultuihin yhteislauluihin Paratiisi ja Final Countdown.

Sitten visiitti kellariin, jossa toinen paikallinen, pernajalainen Rat Pack taisi soittaa suoraviivaisella punkillaan suohon Kimmo Liskomäen Pitkät Kalsarit sun muut. Bändin mottona tuntuu olevan, että pois turhat pölinät ja menoksi ja se toimii.

Takaisin ylös ja taas tungos on mahtava. Sister Manic on poistunut lavalta ja vuoroon on tulossa Ville Pusa. Ohjelman mukaisesti Ville soittaa ns. coverkeikan, ja hyvinhän homma toimiikin, varsinkin heti alkuun tulee muutama erittäin pätevä coverversio Ville Pusan biiseistä. No, kyllä sieltä tulee myös ne tutut U2 biisit ja Rainbowt sun muut, joten kaikki ovat varmasti tyytyväisiä räyhärockin päätösaktiin, sillä onhan siinä Villessä se jokin.

Yhteenvetona voisi todeta, ettei festari tällä kertaa varmaankaan täyttänyt yleisötavoitettaan, vaikka aurinkokin oli tullut päivävieraaksi. Kaikin puolin leppoisaa festaria voi kuitenkin pitää käymisen arvoisena tapahtumana, jonne ihan oikeasti voi tuoda lapsetkin mukanaan, ja olihan paikalla pomppulinnakin.

Tom Nyström

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI