|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen uusissa talousluvuissa piilee huoli ? Ekonomisti: ?Kertoo heikosta tuottavuuskehityksestä? (14.11.2018 10:21)
Jussi Halla-aho: "GCM on vaarallinen asiakirja ? Tarvitsemme työkaluja massamaahanmuuton rajoittamiseen? (14.11.2018 09:48)
Hyytävä asiantuntijan arvio: Venäjä mellastaa ja ?piirtää etupiiriään? Euroopassa Trumpin takia (14.11.2018 09:36)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisan kunnallisvero nousee 19 prosenttiin

15.11.2002

Loviisan valtuusto hyväksyi keskiviikkona odotetusti hallituksen esityksen kunnalliveron nostamisesta puolella prosenttiyksiköllä 19 prosenttiin. Ryhmäpuheenvuoroissa kaikki puolueet ilmoittivat kannattavansa veronkorotusta. Puolen prosenttiyksikön korotusta pidettiin yleisesti maltillisena, sillä kaupunginjohtaja Olavi Kaleva totesi alustuksessaan, että budjetin tasapainottamiseksi olisi tarvittu kahden prosenttiyksikön korotus.

-Nyt on tilanne se, että tämä korotus on talouden tasapainottamiseksi välttämätön. Ensi vuonna aiomme tehostaa tonttien markkinointia ja uusia asukkaiden saamista. Suurempi veronkorotus olisi ollut vahingoksi markkinoinnille ja antanut huonon signaalin Loviisasta, totesi Kaleva. Hänen mukaansa 0,5 prosenttiyksikön korotus tuo kaupungin kassaan noin 400.000 lisäeuroa.

"Vuonna 2004 veroprosentti 19,5 ?"

-Olemme katsoneet, että vuodelle 2003 puoli prosentia riittää. Vuoden 2004 osalle on suunniteltu toinen puolen prosenttiyksikön korotus. Tällainen veronkorotus ei ole kovin tavatonta, sillä Suomessa noin sata kuntaa joutuu ensi vuonna nostamaan veroprosenttiaan, perusteli kaupunginjohtaja Kaleva.

Rkp:n ryhmäpuheenvuorossa Patrik Stenvall totesi, että valtuuston hyväksymässä sopeuttamisohjelmassa on lähdetty siitä, että seuraavina kolmena vuonna veroprosentti olisi pitänyt olla 19,5.

-Se olisi nostanut meidän veroprosentin Itä-Uudenmaan korkeimmaksi ja ollut huono signaali. Nyt vuosikate jää minimaaliseksi ja pienet investoinnitkin pitää kattaa lainarahalla. Synkistä ennusteitsta huolimatta rkp on valmis hyvksymään esitetyn (19%) veroprosentin, Stenvall sanoi.

Myös demareiden Juhani Uitto sanoi ryhmänsä kannattavan veronkorotusta. Hänen mukaansa yksittäisen kaupunkilaisen verorasitus kasvaa noin 80 eurolla vuodessa. Palkansaajien keskiansion perusteella laskettu lisävero on ensi vuonna noin 120 euroa per henkilö eli 240 euroa per kaksihenkinen palkansaajaperhe. Hyvätuloisten perheiden kohdalla korotus on lähes 500 euroa.

"Kolme vuotta aikaa tasapainottaa talous"

Myös veronkorotuksia yleensä vastustava kokoomus ilmoitti Kirsti Keckmanin suulla hyväksyvänsä 0,5 prosenttiyksikön korotuksen.

-"Tässä seison enkä muuta voi", sanoi Martti Luther ja jatkoi "Jumala minua auttakoon". Toivon kuitenkin, että kaupunki löytää konkreettisempia ratkaisuja (talousongelmiin). Toivon myös, että henkilöstö jaksaa näiden säästöjen keskellä, Keckman sanaili. Myös vihreät ja vasemmistoliitto sanoivat olevansa korotuksen kannalla.

Ryhmäpuheenvuorojen jälkeen kokoomuksen Reijo Kouvo sanoi pohtineensa keinoja, joilla veroprosentti olisi voitu pitää tai voidaan palauttaa 18,5 prosenttiin.

-Tuottamattomat kiinteistöt pitäisi myydä. Toinen vaihtoehto olisi ollut ottaa 2,5 miljoonaa markkaa lisälainaa. Se ei olisi paljon painanut, kun kaupungilla on jo nyt velkaa 95,5 miljoonaa markkaa. Lisälaina olisi ollut vain rikka rokassa.

-Meillä on nyt kolme vuotta aikaa saada vuosikate positiiviseksi, muuten tulee noutaja. Positiivisen vuosikatteen saaminen on myös ainoa tapa leikata veroja. Se vaatii kieltäytymistä kaupunkilaisilta. Meidän pitää sopeutua järkevään henkilöstömitoitukseen. Meidän pitää saada henkilöstömäärä pienemmäksi, jottei loviisalaisten veronmaksajain selkäranka murru, ripitti kokoomuksen Reijo Kouvo.

-Minulle on jo kolme ihmistä tullut sanomaan, että nostakaa vaan veroja, niin muutamme pois kaupungista. Kaupungin menot pitää saada alas ja osakkeet myyntiin, sanoi kokoomuksen Ismo Kokko.

Keskustelun jälkeen valtuusto hyväksyi yksimielisesti ensi vuoden veroprosentiksi 19,00.

Kiinteistöverot ennallaan

Valtuusto vahvisti ensi vuoden kiinteistöveroprosentiksi vakituisten asuntojen osalta 0,22 prosenttia eli lain salliman vähimmäismäärän. Suurin sallittu asuinrakennusvero olisi ollut 0,50 prosenttia. Yleinen sekä muiden kuin asuinrakennusten kiinteistöveroprosentti on ensi vuonna 0,70 prosenttia. Ydinvoimalan veroprosentiksi vahvistettiin suurin lain sallima kiinteistövero eli 2,20 prosenttia ja muiden voimaloiden 1,40 prosenttia. Rakentamattomat rakennuspaikat päätettiin jättää ensi vuonnakin verottamatta.

Valtuusto vapautti viime helmikuussa demariryhmän Sorella Silvalan luottamustehtävistä paikkakunnalta muuton takia ja valitsi hänelle seuraajat. Epähuomiossa jäi kuitenkin täyttämättä Valkon kansalaisopiston johtokunnassa Uolevi Virtasen henkilökohtaisen varajäsenen paikka, johon nyt valittiin Sinikka Heikkinen.

Vilkkain keskustelu syntyi valtuustossa Ruotsinpyhtään Lappomissa olevan kaupungin merenrantatilan myynnistä. Kaupunginhallitus esitti, että Viklo- niminen merenrantatila pannaan yleiseen myyntiin 50.000 euron vähimmäishinnalla. Demareiden Juhani Uitto teki vastaehdotuksen, jonka mukaan tila pitäisi vuokrata vuorauskyselyn tehneelle Harry Söderholmille samaan tapaan kuin muutkin kaupungin omistamat 219 kesämökkitonttia. Ryhmätoveri Jukka Häyhä kannatti Uiton vastaehdotusta.

-Ihmetyttää tämä asia. En tiedä syytä miten tällainen tontti on voinut olla ikäänkuin piilossa. Ihmettelen myös, että kun joku löytää tällaisen tontin, ja haluaa vuokrata sen samalla tavalla kuin 219 muuta vuokralaista, niin sitten laitetaan tällainen järkyttävä hinta. Tässä saa tasa-arvo kyllä korville. Tontti pitää ehdottomasti vuokrata eikä myydä, Häyhä painotti.

Rantatontti myyntiin äänin 14-12

Rkp:n Olof Grenin mukaan Viklo-niminen tila on eri paikalla kuin muut kaupungin lomatontit ja on niitä selvästi arvokkaampi. -Demarit olivat (kaupungin)hallituksessa sitä mieltä, että myydään, myydään, myydään kiinteistöt, mutta nyt sitten tätä kiinteistöä ei sitten halutakaan myydä, Gren ihmetteli. Myös kaupunginjohtaja Kaleva oli myynnin kannalla. Hänen mukaansa Viklo on arvotontti, joka ei ole kuulunut vuoratonttien joukkoon. Kalevan mukaan myyntipäätös ei mitenkään loukkaa tasa-arvoa.

-Minä pidän itseäni suoraselkäisenä miehenä. Minulta ovat monet kysyneet, onko kaupunki myymässä tontteja. Mielestäni kaikille tulee antaa samat mahdollisuudet ostaa, silloin kun tontteja tulee myyntiin. Tämä menettely on täysin demokraattinen, Kaleva painotti.

Valtuusto päätti äänin 14-12, että tontti pannaan yleiseen myyntiin. Myynnin kannalla oli Rkp:n kaikki 10 valtuutettua, kokoomuksen Ismo Kokko ja Kirsti Keckman sekä vihreitten Juha Kuusniemi ja Marja Kühn. Kokoomuksen Ritva Suomalainen äänesti tyhjää. Vähemmistöön jääneet 10 demaria, vasemmistoliiton Paavo Siipola ja kokoomuksen Kouvo olivat vuokrauksen kannalla.

Valtuusto hyväksyi kokoomuksen aloitteesta tehdyn kaupungin viestintästrategian ja -ohjeet. Kokoomuksen Ismo Kokko tosin piti ohjetta ylimalkaisena ja osin puutteellisena, sillä siinä ei ole huomioitu kaupungin tehtäviä tekevien säätiöiden toiminnan tiedottamista, josta kaupunki on osin vastuussa.

Rkp:n Patrick Stenvallin mielestä viestintäohjessa painottuvat ehkä liiaksi uudet tekniset ratkaisut kuten internet. Iso osa kaupunkilaisista, erityisesti vanhempi väki kaipaisi kuitenkin esimerkiksi yksinkertaisia tiedotetta siitä mihin numeroon ja kenelle voi soittaa, on kysyttävää tai sanottava kaupungin asioista.

Kokouksen päätyteeksi valtuusto päätti yksimielisesti, ettei kuntaliitosselvittelyjä Ruotsinpyhtään kanssa tällä erää jatketa enempää.

Kokoomus ehdottaa Valkon tielle 60 km/h rajoitusta

Loviisan kokoomuksen valtuustoryhmä ehdottaa Valkon uuden tien nopeusrajoituksen alentamista 80 km/h:sta 60 km/h:een Helsingintien ja Antinkyläntien välillä. Nykyinen nopeusrajoitus on ryhmän mielestä liian korkea, sillä tiellä liikkuu runsaasti lenkkeilijöitä, kävelijöitä ja pyöräilijöitä. Koska tieosuudella ei ole kevyenliikenteen väylää, on nopeurajoitusta turvallisuuden vuoksi rajoitettava.

Kokoomuksen ryhmä teki keskiviikon valtuuston kokouksessa myös aloitteen lasten iltapäiväkerhon järjestämisestä yhteistyössä eri ryhmien kanssa. Mukaan pitäisi pyyttää seurakuntia sekä yhdistyksiä. (AH)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI