|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat hävisi Budapestissa ? hyvä varoitus hehkuttelun keskellä (19.11.2018 00:28)
Jokerit voitti ? vastustaja laittoi kunnolla omiin (18.11.2018 20:47)
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Ulkohuussi yksinkertaisin ja halvin ratkaisu

23.06.2005Vuoden 2004 alussa tuli voimaan Valtioneuvoston asetus, joka koskee niitä kaikkia kiinteistöjä, jotka eivät ole liittyneet vesihuoltolaitoksen viemäriverkostoon ja joilla syntyy jätevesiä. Jos kiinteistössä on vesikäymälä, on kiinteistönomistajan tehtävä selvitys nykyisestä jätevesijärjestelmästään tämän vuoden loppuun mennessä. Jos kiinteistössä ei ole vesikäymälää, on selvitys tehtävä vuoden 2007 loppuun mennessä. Kiinteistöjen jätevesijärjestelmien tulee täyttää asetuksessa annetut vaatimukset vuoteen 2014 mennessä.


Selvitys nykyisestä järjestelmästä tehdään kunnanlomakkeelle. Kunnanviranomainen pystyy sen perusteella arvioimaan jätevesikuormitusta. Selvitystä ei tarvitse lähettää kuntaan, vaan se säilytetään kiinteistöllä. Selvityksen liitteenä tulee olla vanhan järjestelmän käyttö- ja huolto-ohjeet. Niitä voi tarvittaessa tulostaa jutun lopussa mainitusta Internet-osoitteesta. Lopuksi on mukaan liitettävä huoltopäiväkirja, josta ilmenee milloin ja miten järjestelmää on huollettu.

Jätevesi likaa pohjavettä ja vesistöjä

Jätevesi voidaan luokitella harmaisiin ja mustiin vesiin. Harmaat vedet ovat pesu-, sauna- ja keittiövesiä. Mustat vedet ovat harmaiden vesien ja vesikäymälävesien yhdistelmiä. Jätevedet koostuvat kolmesta pohjavettä ja vesistöjä likaavista aineista: Orgaaninen eli eloperäinen aines hajoaa ja kuluttaa vesistön happivarastoa, jolloin järven ekologinen tasapaino häiriintyy. Toinen haitallinen aine on sinilevän ruokana tunnettu fosfori, ravinne joka rehevöittää vesistöä. Kolmas haitta on typpi, joka myös rehevöittää vesistöä ja voi tehdä pohjavedet juomakelvottomiksi.

Uuden asetuksen mukaan jäteveden käsittelyn pitää puhdistaa jätevesi 90-prosenttisesti orgaanisesta aineesta, 85-prosenttisesti fosforista ja 40-prosenttisesti typestä.
Orgaanisesta aineesta 10 prosenttia on virtsaa, 30 prosenttia ulostetta. Jäljelle jäävät 60 prosenttia ovat pesu- ja tiskivettä. Jos virtsa ja uloste puhdistetaan orgaanisesta aineesta, on kuormitusta vähennetty orgaanisen aineen osalta jo 40 prosenttia. Suurin osa fosforista on virtsaa ja ulostetta. Kun ne saadaan pois, niin vähennetään kuormitusta fosforin osalta 80 prosenttia. Typestä on puolet virtsaa. Sen poistaminen riittää jo sallitun määrän saavuttamiseksi. Virtsa ja uloste muodostavat siis suurimman ongelman jätevedessä.

Suunnitelma ennen uusimista

Ammattilaisen laatimaa suunnitelmaa tarvitaan, kun vanhaa jätevesijärjestelmää lähdetään uusimaan. Suunnitelmasta tulee selvitä miten, mihin kohtaan ja minne uutta järjestelmää lähdetään rakentamaan. Suunnitelma on hyväksyttävä kunnassa ennen rakentamisen aloittamista.

Ensimmäinen ratkaisu on tutkia mahdollisuus liittyä vesihuoltolaitoksen viemäriverkostoon. Naapureiden ja kyläkuntien kannattaa miettiä yhteistä viemäröintiä. Viemäriverkostoon johtava viemäri olisi yhteinen, ja siihen jokainen rakentaisi oman liittymisputken.

Kiinteistökohtaisia ratkaisuja

Kiinteistökohtaisten ratkaisujen alta löytyy monta vaihtoehtoa.
Limnologi Markus Tuukkanen Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistyksestä listaa varteenotettavimmat kiinteistökohtaiset ratkaisut.
–Yksinkertaisin ja halvin ratkaisu on ulkohuussi. Veden sekaan ei mene mitään ylimääräistä eikä ympäristöönkään valu mitään. Vesi voidaan kuljettaa ulkovessaan kantamalla, Tuukkanen toteaa.

Itse rakentamalla päästään ulkohuussikustannksissa alle sataan euroon.
Toinen vaihtoehto on maasuodatin, jossa wc- ja harmaat vedet suodatetaan rakennetun hiekan läpi. Näin muodostuu mikrobikanta, joka syö kuormituksen ja jätevesi puhdistuu. Puhdistunut jätevesi kootaan yhteen ja jatketaan eteenpäin.

–Tämän ratkaisun budjetti on noin 6000 euroa. Budjettiin vaikuttavat kiinteistön erilaisuudet ja suunnittelukustannukset, Tuukkanen sanoo.
Usein vanhoissa kiinteistöissä käytettävä umpisäiliö on Tuukkasen mukaan edelleen toimiva ratkaisu.

–Käymälävedet kootaan umpisäiliöön, josta ne kuljetetaan jätevedenpuhdistamolle. Harmaille vesille voidaan rakentaa esimerkiksi maasuodatin. Budjetti tälle ratkaisulle on noin 8000 euroa. Esimerkiksi viisihenkiselle perheelle tyhjennys maksaisi vuodessa noin 1000 euroa. Säästöä syntyy, jos rakentaa ulkohuussin, jota käytetään vuodessa noin kuusi kuukautta. Tämä merkitsee satojen eurojen säästöä vuodessa. Umpisäiliön hinta on 2000–3000 euroa riippuen kuutioiden määrästä, Tuukkanen toteaa.

Pienpuhdistamo?

Viimeisenä vaihtoehtona Tuukkanen listaa pienpuhdistamon.
Pienpuhdistamo mahtuu pieneen tilaan eikä vaadi suunnittelijalta tai asentajalta juuri mitään erikoisosaamista. Käyttö, hoito ja huolto vaativat kuitenkin käyttäjältään paljon.

–Esimerkiksi Pernajassa vaaditaan käyttö-, hoito- ja huoltosopimus myyjän kanssa. Kaikissa kunnissa ei kuitenkaan olla yhtä viisaita kuin Pernajassa. Pernajalaiset ovat monta vuotta muita suomalaisia kuntia edellä tässä asiassa, Tuukkanen kehuu.
Markkinoilla on myös toimimattomia laitteita jotka eivät täytä asetuksen vaatimuksia. Tuukkanen muistuttaakin, että pienpuhdistamoa ostaessa tulee aina vaatia kirjallinen takuu prosessin toiminnasta eikä pelkästään tekniikasta.

–Tämä tarkoittaa käytännössä ikuista takuuta. Niin kauan, kun tekniikka on kunnossa, niin prosessille on olemassa takuu, Tuukkanen painottaa.
Pienpuhdistamon budjetti keventää kukkaroa 8000 euroa. Sosiaalisin perustein on mahdollista hakea korjaus- ja energia-avustusta valtion asuntorahastolta.
–Maksimitulot on silloin oltava noin 1000 euroa henkilöltä kuukaudessa, Tuukkanen sanoo.

Vesihuoltoavustusta on myös mahdollista saada alueelliselta ympäristökeskukselta. Tämä vaatii kuitenkin sen, että kyse on yhteisistä isoista järjestelmistä.
–Kotitalousvähennys on kaikille mahdollinen, työkustannukset voidaan siis vähentää veroissa, Tuukkanen muistuttaa. Lisätietoja saa Internet-osoitteesta: http://www.jatevesi.fi.

Tony Öhberg

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI