|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ässien uusi valmentaja avasi voitolla ? HIFK:n käyrä ollut laskeva (14.11.2018 22:07)
Jokerit voitti ? Hjalliksen myynti-ilmoitus varasti illan shown (14.11.2018 21:56)
Harakka: ?Mihin ministerin ylimielinen tuomio perustuu?? ? Lukuja jopa Orpon omalta ministeriöltä (14.11.2018 20:03)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Tekstiilitaiteilija unelma-ammatissaan

10.06.2005Heti omakotitalon ovella huomaa, että tässä talossa asuu taiteilija. Loviisalaisessa rintamamiestalossa 1950-luvun kalustus yhdistyy pastellisävyihin. Olohuoneen nurkassa nököttää koristeellinen ranskalainen kamina. Turkoosi väri hallitsee portaikkoa.


–Näimme talon kauneuden ja sen mahdollisuudet ulkokuoren alla. Aloitimme remontin viime kesäkuussa. Keittiön alkuperäinen lautalattia löytyi kolmen muovimaton ja lastulevyn alta, kertoo talon nuori emäntä Tina Karvonen.

Ruotsinpyhtääläissyntyinen Tina valmistui unelma-ammattiinsa tänä keväänä Taideteollisesta korkeakoulusta. Taskussa ovat taiteen maisterin paperit. Samaan aikaan aviomies Juha valmistui ohjelmistotekniikan insinööriksi Helsingin ammattikorkeakoulusta.

–Juha ja musiikki ovat muusani. Juhalle uskallan näyttää puolivalmiinkin työn, hän on oppinut vuosien varrella olemaan hiljaa, Tina nauraa.
–Käyn museoissa ja konserteissa. Varsinkin hevikonserteissa, ja Tuska-festareilla saa happea.

Perheessä on kaksi pientä lasta, Yasmine ja Jonatan. Asunto Helsingissä muuttui vuosi sitten omakotitaloon Loviisassa.
28-vuotias Tina Karvonen on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt jo paljon: Haminan artesaaniopintoihin liittyvää työharjoittelua Englannissa, vuosi Tanskassa miehen opiskelijavaihdon aikana, muutamassa vuodessa taiteen maisteriksi tekstiilitaiteen koulutusohjelmasta TaiKista.

Aika Tanskassa näkyi myöhemmin Prinsessa ja papu -kankaissa. Tina kävi Hamletin linnassa, jonka ikkunalasit ja lattiat siirtyivät myöhemmin kankaan kuvioihin. Tanskan kodin kruunupeilin kuvio löysi sekin tiensä kankaaseen. Valkoinen runkopatjan peite harhauttaa katsojan ajattelemaan, että kyseessä onkin patjakerros - kuin sadussa ikään.

Mummon jalanjäljillä

Tina Karvonen, omaa sukua Sjöman, innostui kutomisesta jo pikkutyttönä. Isänäiti Ludmila Sjöman oli toiminut ompelijana. Mummolla oli kangaspuut ja hän harrasti myös öljy- ja posliinimaalausta. Tina jäi usein mummolaan päiväkodin ja myöhemmin koulun jälkeen.

–Mummolla oli tapana viedä minut kirkkoihin. Varsinkin ortodoksikirkot tekivät pieneen lapseen syvän vaikutuksen. Värit olivat rohkeita, varsinkin kun niitä katselee skandinaavisesta perspektiivistä. Kävimme mummon kanssa Valamossa ja Ruotsissakin.

Lapsuutensa Ruotsinpyhtään Tesjoella ja Loviisan Rauhalassa asunut tyttö muutti lukion jälkeen Kotkaan. Hän pyrki Haminan ammattiopistoon tekstiiliartesaanilinjalle ja valmistui vuonna 1998.

–Tiesin mitä halusin.
Ensimmäinen lapsi syntyi 1999 ja samana syksynä Tina aloitti opiskelut Taideteollisessa korkeakoulussa.
Artesaaniopintojen ajalta Haminassa Tinan mieleen on jäänyt erityisesti työharjoittelu tekstiilisuunnittelun parissa maineikkaassa Lowestoft Collegessa. Siellä hän sai opettajakseen Royal College of Artin opettajan Liz Clarkin, tekstiilisuunnittelun gurun.

–Ensin en edes tiennyt, kenen oppiin pääsin!
Vuonna 2000 syntyi poika ja Tina jäi lapsien kanssa puoleksitoista vuodeksi kotiin. Sitten koti siirtyi Tanskaan.
–Välivuosi teki hyvää, samoin uusi kulttuuri.

Kangasta presidentille

TaiKissa monipuolisiin opintoihin kuului myös runsaasti työharjoittelua. Mieleenpainuvin projekti sattui vuoteen 2003. Opiskelijat pääsivät täydentämään tasavallan presidentin edustusgarderobia. Tina Karvoselta valittiin kaksi uniikkia vaatetuskangasta, turkoosin vihreä ja musta. Toisesta kankaasta syntyi muun muassa näyttävä viitta. Kankaista on tehty myös tunikaa, toppia ja takkia. Tinan suunnittelemista kankaista tehtyjä asuja presidentti käytti tänä keväänä valtiovierailulla Japanissa.

Presidentin punaiset hiukset eivät tuottaneet kankaiden suunnittelijalle ongelmaa, sillä enemmänkin Tina halusi paneutua kankaan kestävyyteen ja laskeutumiseen. Rypistyvä kangas kun saa iltapäivälehtien tekstinikkarit takuuvarmasti liikkeelle.
–Piti miettiä pitkään pukukankaan sidosta ja rakennetta. Halusin tehdä kauniisti laskeutuvia, laadukkaita ja naisellisia kuoseja.

Oma toiminimi

Tina Karvonen perusti oman toiminimen viime syksynä. Yrityksen nimi Arakhnetar viittaa Kreikan mytologiaan: kutoja Arakhne haastoi kilpasille itse Pallas Athenen. Kuolevaiselle naiselle kisassa jumalattaren kanssa kävi tietenkin köpelösti, sillä Athene kumautti ylimielistä lyydialaiskutojaa sukkulalla päähän. Eikä se vielä riittänyt, vaan Arakhne-parka muutettiin hämähäkiksi. Tästä syystä hyönteinen osaa kutoa niin taidokkaita verkkoja.

–Tarina oli mieleenpainuva! Arakhnen teot ja luonteenlaatu eivät tosin käy yksiin oman luonteeni kanssa, Tina nauraa.
–Olen kyllä kunnianhimoinen, mutta nöyrä. Työt puhukoot puolestaan!

Free lance -suunnittelijalla riittää töitä. Painokangasmallin ”Lemmenleikki” on ostanut Marimekko. Seuraavan puolentoista vuoden ajan työtä riittää myös lohjalaiseen kartanoon tekeillä olevassa suuressa heraldisessa kuvakudoksessa.

Kirkkotekstiilit kiehtovat

Tinan suunnittelemat ja valmistamat neljän värisarjan Minä olen tie -kirkkotekstiilit siunataan käyttöön ensi tiistaina uudessa Vantaan Ilolan seurakuntakodissa. Kirkkotekstiilit olivat Tinan lopputyö taideteollisessa.

Kirkkotekstiilit kiehtovat Tinaa. Hän on saanut juuri valmiiksi kuusi albaa Helsingin Mustasaaren kappeliin ja neljä stolaa on tilauksessa.
–Teen luonnokset usein tilaajan toiveiden mukaan, mutta annan myös vaihtoehtoja. Esimerkiksi kirkkotekstiileissä symboliikka on todella tärkeä. Tilaukset ovat olleet selkeitä, mutta niiden puitteissa olen saanut vapaat kädet toteuttaa.

–Kirkkotekstiileissä on otettava huomioon niiden käyttö ja käyttäjät, paikka, arkkitehtuuri, ympäristö ja taiteellisuus.
Tina sanoo, ettei hän suunnitellessaan ajattele kovinkaan paljon tuotantoa. Käytännön asioita mietitään myöhemmin työn tilaavan yrityksen kanssa.
Tina tekee myös tekstiilitaidetta, jota hallitsee usein valkoinen väri.
–Tekstiilitaiteeni lähtee liikkeelle omasta sisimmästäni. Se on purkautumis- ja pakokeino. Taidetta tehdessäni saan puhdistettua pään ja ajatukset. Siksi kai valkoinen väri on suosikkini.

–Tulee tekemisen pakko. Näprään vaikka kiviä tai rautalankaa. Siksi kai lapsetkin keräävät kaiken teiden varsilta! Arjen kauneus kuullostaa kliseeltä, mutta sitä ihmisten pitäisi nähdä ympärillään enemmän.
Suomalaisen tekstiilisuunnittelun tulevaisuudennäkymiä Tina pitää hyvinä.
–Yritykset ostavat nuorilta suunnittelijoilta, vaikka heillä on myös omat suunnittelijansa. Tietenkin yritykset voisivat aina kokeilla rohkeamminkin. Monia hyviä ideoita jää varmasti pöytälaatikkoon.
–Itse yritän olla kaikelle avoin. Uudet jutut vievät eteenpäin.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI