|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Eroaalto Britannian hallituksessa ? ?Tämä on vakavaa? (15.11.2018 14:04)
Li Andersson haluaa 4 päivän työviikon tai 6 tunnin työpäivän: Pikaisesti kokeilu Suomeen? (15.11.2018 13:23)
Huuhkajat torstaina Ateenassa ? lohkovoiton menetys olisi historian eeppisin sulaminen (15.11.2018 12:33)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Lukion muuttohanke teollisuusalueelle hirvittää rehtoreita

07.06.2005Myllyharjun lukion siirtämistä Amiston toimipisteen yhteyteen uudelle teollisuusalueelle on selvitetty kaikessa hiljaisuudessa loppukevään aikana Loviisassa.


Sekä lukion rehtori Matti Jutila että Myllyharjun koulun eläkkeelle siirtynyt rehtori Jorma Törnroos pitävät hanketta tuhoon tuomittuna.

–Lukion ja Amiston toimipisteen yhdistämisellä yritetään pelastaa ammattikoulun toimipaikka. Teollisuusalueella koulu muuttuisi korpilukioksi. Jos hanke toteutuu, se saattaa olla on armonisku sekä ammattikoululle että lukiolle, Myllyharjun koulun rehtori Jorma Törnroos jyrähtää.

Myös lukion rehtori Jutila pitää suunnitelmaa kuolleena syntyneenä.
–Varsinkin uusinvestointina hanke olisi järjetön. Oppilaspohja ei kerta kaikkiaan riitä ammattikoulu-lukiolle. Kun ikäluokat ovat alta sadan, koululle ei ole riittävää pohjaa. Vielä tärkeämpi perustelu ovat kuitenkin koulun perinteet. Erillislukioon oppilaita riittää Itä-Uudellamaalla vain Porvoossa.

Jutilan mielestä lukion on sijaittava kaupungin keskustassa. Teollisuusalueelle on keskustasta matkaa kaksi kilometriä. Jutila pelkää, että muutto vähentäisi lukion houkuttelevuutta opiskelupaikkana. Lisäksi lukiolaiset toimivat nykyisessä koulussa kannustavana esimerkkinä nuoremmilleen.

Tulipalo toimi kipinänä selvitykselle

Lukion siirtämistä alettiin Törnroosin mukaan selvittää vaivihkaa tänä keväänä. Hän arvioi, että koulun tammikuista tulipaloa yritetään käyttää hyväksi. Lukio siirtyi palon jälkeen evakkoon Amiston tiloihin.

Rehtoreilta pyydettiin lausunto siirtoajatuksesta toukokuun puolivälissä.
Törnroos alkoi epäillä jotain olevan tekeillä, kun tulipalon vaatiman korjaustyön suunnittelussa alettiin puhua suomenkielisen koulukeskuksen ruokalatilojen määrän vähentämisestä kahdesta yhteen. Korjaustöiden on määrä alkaa ensi kuun aikana.

–Koska oma ruokalamme on ollut poissa käytöstä, koulun oppilaat ovat aterioineet Länsiharjun koulun ruokalassa. Siksi Länsiharjun oppilaiden ensimmäinen ruokailuvuoro alkaa jo 10.15, eli ihan liian aikaisin.

Parikymmentä vuotta kunnallispolitiikassa mukana ollut Törnroos oli aikoinaan hankkimassa Loviisaan ammattikoulun sivutoimipaikkaa. Tällä hetkellä Amiston Loviisan toimipaikassa on noin 40 oppilasta.

–(Näyttää siltä, että) kuntayhtymä yrittää pelastaa sivutoimipisteen lukion avulla. Mutta jos näin tehdään, sekä Amiston toimipiste että lukio ovat vaarassa tuhoutua. ”Korpilukio” lisäisi oppilaiden virtaa Porvoon ja Kotkan lukioihin.

Lukion siirto teollisuusalueelle kasvattaa kiinteistö- ja käyttökustannuksia selkeästi. Tilat ovat lukiolle epätarkoituksenmukaiset: tarvittaisiin lisää tilaa, taide- taito- ja liikuntatilat sekä paremmat tilat fysiikan ja kemian opiskeluun.

Tärkein koulutuspoliittinen asia

Hanketta vastaan puhuu Törnroosin mukaan myös se, että Myllyharjun lukiolla ja koululla on yhteisiä opettajia.
–Lukion muutto olisi kuntayhtymän kannalta hyvä ratkaisu, mutta Loviisan ja sen ympäristökuntien kannalta huononnus. Ammattikoulupaikkoja on maassa yli tarpeen ja koulut käyvät ikäluokkien pienentyessä veristä kilpailua oppilasta.

–Vanha koulu on joka tapauksessa korjattava. Suhteellisen suuren osuuden kustannuksista korvaa vakuutus, Törnroos huomauttaa. Hän aprikoi, että lukion nykyisiin tiloihin kaupungin keskustaan kaavaillaan tiloja Valkon kansalaisopistolle.

Törnroos luonnehtii lukion kohtaloa tärkeimmäksi koulutuspoliittiseksi asiaksi, joka tulee Loviisassa ratkaistavaksi.
–Asia on tärkeämpi kuin ammattikoulun toimipisteen perustaminen. Kysymys ei ole muutosvastarinnasta, vaan siitä, että emme halua tukea tueta järjettömyyksiä.

Ei tilaa toiselle ”Askola-instituutille”

Lukion rehtori Matti Jutila on samoilla linjoilla.
–Asiat ratkaistaan järkiperustein, ei tunteella.
Askolassa on toiminut ammattikoulu-lukio-yhdistelmä vuodesta 1997 lähtien. Ammattikoulussa on 225 ja lukiossa 90 opiskelijaa. Koulutuspaikat eivät ole täynnä. Tarjolla on kahdeksan ammattialan tutkintoa, joista yksi tähtää selkeästi kaksoistutkintoon. Lisäksi Askola-instituutti tarjoaa opiskelija-asuntoja.

Jutilan mielestä Itä-Uudellamaalla ei ole tilaa toiselle vastaavalle hankkeelle. Loviisan Amistossa on tällä hetkellä kolme linjaa, joille ei riitä hakijoita. Pienet ikäluokat ovat näivettäneet toimintaa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI