|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi sai nyt liikenteen ?runkoverkon? ? ?Tällaista ei ole ennen nähty? (21.11.2018 14:47)
Uudet luvut julki: Kuva osoittaa ison pompun Suomen työllisyydessä ? Sipilän hallituksen ?tavoite saavutetaan? (21.11.2018 14:26)
?Lelusalakuljettaja? Adhamille 10 kuukauden vankeustuomio ? ?Varat pääosin käytetty yleishyödylliseen toimintaan? (21.11.2018 12:47)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Aloitteiden suma Pernajan valtuustossa

31.05.2005Pernajan kunnanvaltuutetut tekivät useita aloitteita eilisiltaisessa kokouksessaan. Lisäksi koulukuljetusten turvallisuus aiheutti peräti kolme äänestyskierrosta.


Kokouksen aluksi paljastettiin kaksi nelivuotiskautta valtuuston puheenjohtajana toimineen Elisabet Fält-Grönqvistin muotokuva. Fält-Grönqvist on kunnan historian ensimmäinen naispuolinen valtuuston puheenjohtaja.

Valtuusto hyväksyi yksimielisesti aikeen pyrkiä ns. Reilun kaupan kunnaksi. Aloitteen oli tehnyt kolmen ryhmä, eli Janne Länsipuro, Sabina Krogars ja Marjo Vuokko. Länsipuro esitti kunnanhallituksen päätösehdotukseen pieniä muutoksia. Valtuusto hyväksyi muutokset yksimielisesti. Pernajan kunta käyttää vastedes reilun kaupan kahvia, teetä ja sokeria kunnantoimistossa. Henkilöstö saa kuitenkin itse päättää, millaista kahvia juovat, koska henkilökunta kustantaa itse kahvinsa.

Päätös ei täytä Reilun kaupan yhdistyksen asettamia Reilun kaupan kunnan kriteerejä.

Äänestyksiä kouluteiden turvalausekkeesta

Koulukuljetuksista syntyi sekavahko äänestysruletti, jonka lopputuloksena kunnanhallituksen päätösehdotukseen tehtiin vain pieni lisäys.

Kunnanhallituksen ehdotus linja-autojen käyttämisestä koulutaksien sijasta 170-tiellä hyväksyttiin, mutta koulumatkojen turvallisuuskysymykset äänestyttivät. Nykyisen luokittelun mukaan 170-tieltä ei ole mahdollista astua koulutaksiin tai linja-autoon, koska tie on luokiteltu vaaralliseksi. Esimerkiksi sivistyslautakunta katsoi, että 170-tieltä pitäisi pystyä nousemaan koulukuljetukseen.

SDP:n Kalevi Lappalainen ehdotti, että 170-tiellä kahden kilometrin osuus Koskenkylän suomenkielisen koulun ja Paalutehtaan välillä luokitellaan vaaralliseksi tieksi. Osuudella on runsaasti raskasta liikennettä ja talvella väylä on lisäksi ahdas.

Kolmen ryhmä oli samoilla linjoilla. Sabina Krogars esitti ns. Sipoon mallin käyttöönottoa. Sen mukaan lapset, joiden matka bussipysäkille on yli kaksi kilometriä, saisivat pysäkille lisäkuljetuksen, mikäli reitti on katuvaloton tai muuten vaarallinen.

RKP:n Petra Paakkanen esitti, että kunnanhallituksen päätökseen lisätään maininta turvallisuusnäkökohtien huomioimisesta koulukyytejä suunniteltaessa.
Äänestyksessä vastakkain olivat ensin kolmen ryhmän ponsi sekä RKP:n lisäys. RKP:n lisäys voitti äänin 18-3. Toisella äänestyskierroksella vastakkain olivat RKP:n ja SDP:n kannat. RKP:n lisäys voitti äänin 13-8. Kolmannessa äänestyksessä RKP:n lisäys voitti kunnanhallituksen ehdotuksen yksimielisesti.

Kalevi Lappalainen patisti kuntaa kiirehtimään tiepiiriä Kuggomin suojatieongelman ratkaisemiseksi. Ongelmaksi on kylällä koettu erityisesti Haddom skolan kohta, jossa suojatien paikka on lisännyt jalankulkijoiden turvattomuutta.
–Emme vastusta itse suojatietä, mutta se on sijoitettava niin, että tiellä on turvallista liikkua. Asialla on kiire, koska tietä aletaan pian asfaltoida.

Kunnanjohtaja Ralf Sjödahl kertoi kunnan ottaneen asiassa yhteyttä tielaitokseen jo puolitoista kuukautta sitten, mutta vastausta ei ole vielä tullut.

Ilmastostrategia valmisteluun

Pienryhmien yhteenliittymä 'kolmen ryhmä' teki valtuuston kokouksessa aloitteen ilmastostrategian laatimisesta kunnalle.

–Ihmisen toimien aiheuttama ilmastonmuutos on vakavin ihmiskuntaa ja luonnonjärjestystä uhkaava tekijä. Valtiot, alueet, yhteisöt ja yksilöt ympäri maailman ovat ryhtyneet toimiin ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Esimerkkejä tästä ovat Kioton pöytäkirja, Suomen kansallinen ilmastostrategia, sekä kuntien laatimat kunnalliset ilmastostrategiat.

–Kantaakseen kortensa kekoon tulee myös Pernajan laatia suunnitelma toimista, joiden avulla kunta voi torjua ilmastonmuutosta. Ilmastostrategiassa tulee tarkastella kunnan toimien vaikutuksia hiilidioksidipäästöihin ja esittää tapoja päästöjen vähentämiseksi.

Pernajan ilmastostrategian keinovalikoimaan Länsipuro luki ainakin energiansäästötoimenpiteet, ympäristömerkityn sähkön ostamisen ja biopolttoaineiden käytön kunnan ajoneuvoissa ja työkoneissa. Myös uusiutuvan energian tuotantomahdollisuuksia kunnassa tulisi tarkastella: tuulimyllyjä merellä ja ruokohelpeä polttava voimala Koskenkylässä voisivat olla keskeinen tekijä entistä ympäristöystävällisemmän Pernajan tulevaisuuden visiossa. Ilmastostrategiaan tulisi sitouttaa myös keskeisimmät kunnassa toimivat yritykset ja yhteisöt.

Kolmen ryhmä ehdotti, että kunta nimittää ilmastostrategiaa valmistelevan työryhmän. Aloite siirtyi kunnanhallituksen valmisteltavaksi.

RKP esitti rahaa kunnallistekniikkaan

RKP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Petra Paakkanen teki aloitteen rahan varaamiseksi kunnallistekniikkaan. Tulevan vuoden budjettiin kunnallistekniikan rakentamiseen pitäisi varata rahaa ennen muuta Isnäsiin, kirkonkylään ja Kuggomiin.

–Näin kehitystä kaikissa kunnan osissa voitaisiin stimuloida.
Paakkanen huomautti, että kylien kouluissa ja Kuggomin päiväkodissa on tällä hetkellä vapaita paikkoja. Sisäänmuuttoa tehostamalla voitaisiin torjua pienten koulujen lakkautusuhka, jonka valtionosuusuudistus tuo tullessaan.

RKP:n aloitteessa kunnallistekniikan rahoittaminen tapahtuisi osin tontteja myymällä sekä liittymismaksuin.
Kolmen ryhmän Marjo Vuokko teki aloitteen ilmoitustaulujen lisäämisestä.

–Kirkonkylässä kuntalaiset voivat käydä lukemassa kunnantoimiston ilmoitustaulua. Muualta taulut puuttuvat. Kaikki eivät pääse nettiin. Ilmoitustaulu voitaisiin sijoittaa muun muassa Koskenkylän Agricola-halliin.

Uuden ryhmäperhepäiväkodin perustamisen Koskenkylään valtuusto hyväksyi yksimielisesti. Koskenkylässä on tällä hetkellä pulaa päivähoitopaikoista. Jonossa on kahdeksan lasta.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI