|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
950 ?/kk kannabishoitoon: Kelasta ja oikeudesta tyrmäys, vaikka lääkärit puolsivat (19.11.2018 08:53)
Esperi takoo Suomeen yrityskauppamiljonäärejä ? valtaosa rikastuneista on naisia (19.11.2018 07:48)
Sote-markkinoilla käy kova rytinä ? yrityskauppa joka neljäs päivä (19.11.2018 07:22)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Villin lännen leiri nousee Ruotsinpyhtään Ruukkiin

20.05.2005Suomen pitkäikäisin kantri-musiikin festivaali Ruotsinpyhtään Ruukin Bluegrass-festivaali luo tänä kesänä radikaalisti nahkansa. Toki bluegrass-poljentoa kuullaan tuhti annos, mutta musiikin lisänä on kokonaisen viikon kestävä leiri, jossa yleisö pääsee tutustumaan Yhdysvaltojen lännen asutuksen historiaan 1800-luvulla.


Järjestelyvastuun ottaneet Suomen bluegrass-musiikin yhdistyksen muusikot ja Classic Old West Society-yhdistyksen perinneharrastajat haluavat herättää 18. kerran järjestettävässä bluegrass-tapahtumassa henkiin yli sadan vuoden takaisen Amerikan siirtolaisten musiikin, maiseman ja mielenlaadun.

Lännenharrastajien perinneleiri alkaa Ruukin alueella 3. kesäkuuta ja päättyy kesäkuun 12. päivä. Leiri huipentuu musiikkipainotteiseen tapahtumaviikonloppuun.
Bluegrassyhdistyksen puheenjohtaja Wasel Arar kertoi tiistaina Ruukissa, että melkoista buumia nauttivan bluegrass-musiikin juuret ovat euroopassa. Laajalla festivaalilla halutaan tuoda esiin paitsi musiikkilajin juuret myös sen syntymiseen vaikuttaneiden Amerikkaan muuttaneiden eurooppalaisten siirtolaisten elämää.

Ympäristö ja musiikki yhtä

Arar jakoi kiitosta Ruukille, jonka ajan kuvaan sopivat rakennukset ovat olleet jo lähes 20 vuotta bluegrass-musiikille täydellisesti sopivana ympäristönä.

Festivaalin perinnetapahtumat alkavat lauantaina 4. kesäkuutta, jolloin Ruukkiin perustetaan Ole Frontier-leiri. Classic Old Western Society-yhdistyksen puheenjohtaja Reno Tuomilehto kertoo, että leiriläiset asuvat 10 päivää lännen uudisasukkaiden teltoissa. Ruoka tehdään nuotioilla ja leiriläisten asusteet ovat tarkkoja jäljitelmiä lännen asukkaiden asuista yli sadan vuoden takaa. Asut yhdistyksen jäsenet ovat tehneet joko itse tai tilanneet valmistajilta.

Lännenleirissä on intiaanien telttoja, vanhemman mallisia armeijan telttoja ja kullankaivajien telttoja. Ole Frontier-leiri on yleisölle avoinna 8. kesäkuuta.
Lännen historian harrastajien yhdistykseen kuuluu tällä hetkellä 250 henkeä. Yhdistys on toiminut viisi vuotta.

Pyssyt paukkuvat

Classic Old West Society järjestää jäsenilleen myös kaksipäiviäisiä kilpailuja, jolloin ohjelmaan kuuluu myös lännen uudisasukkaiden leiri. Tuomilehto kertoo, että 90 jäsentä on käynyt turvakurssin, jonka jälkeen he kilpailevat cowboy-ammunnassa suomenmestaruudesta. Kisa käydään perinneasuissa, jollaiseen Tuomilehto oli lehdistötilaisuudessa sonnustautunut. Kuudestilaukeava oikea colt-pistoolikin hänellä oli.

Ruotsinpyhtään ampumaradalla pidetään 4.-5. kesäkuuta Cowboy action shooting-kisat sekä 9. kesäkuuta Buckskinners-kisat. Lisäksi luvassa on monelaista kultturellista tapahtumaa muun muassa 7. kesäkuuta Arts & Crafts Day.

Konsertteja ja vanhan ajan show:ta

Festivaaliviikonloppu käynnistyy perjantaina ravintola Ruukinmyllyn bluegrass-konsertilla sekä The Old Forge Saluunan perinteisellä Old Time Show:lla. Lauantaina festivaalikentällä on ilmainen päiväkonsertti, jolloin Ole Frontier-leiri, Trading-Post-markkinat sekä erilaiset perinnetapahtumat ja Ruukin nähtävyydet ovat kaikille avoinna. Lauantai-ilta päättyy Ruukinmyllyn konsertilla ja Old Time Show:lla.

Sunnuntaina festivaali jatkuu Syvä Joki-kanoottikisalla ja konsertilla. Festivaali päättyy iltapäivällä Ole Frontier-leirin historialliseen loppunäytökseen.

Festivaaliviikonlopun pääesiintyjinä ovat anerikkalainen nouseva tähti Ernie Thacker & Route 23, kolmannen polven amerikansuomalainen Erik Hokkanen & Lumisudet sekä ensilevynsä fesivaaleilla julkistava, pohjoismaisia vaikutteita bluegrassiin yhdistävä Wasel Arar & Northstate. Lisäksi ohjelmaan kuuluu täyskattaus suomalaisia bluegrass- ja roots-yhtyeitä laidasta laitaan.

Yhdysvaltojen suurlähetystön tukeman festivaalin kaikki päivätapahtumat ovat ilmaisia. Iltakonsertteihin on lunastettava pääsylippu.
Festivaalien ohjelma löytyy lisätietoineen nettiosoitteesta www.bluegrass.fi.

Bluegrassin juuret aina 1700-luvulla

Eurooppalaiset siirtolaiset veivät 1700 ja 1800-luvuilla mukaan uudelle mantereelle kansanmusiikkinsa eli vanhat tanssit, laulut ja viisut. Ne levisivät englantilaisten, irlantilaisten, skotlantilaisten, saksalaisten ja skandinaavien mukana ympäri Yhdysvaltojen itärannikon Appalakkien vuoristoseutuja.
Yleisin soitin oli pelimannin viulu sekä tietenkin laulu, useimmiten ilman muuta säestystä.

Vanhat sävelmät elivät omaa elämäänsä ja säilyivät varsinkin vuoristoseutujen eristyneissä oloissa muuttumattomina jopa satoja vuosia. Uusien vaikutteiden sekä soitinten kuten banjo, huuliharppu, kitara, mandoliini myötä tästä kehittyi musiikkiperinne, jota alettiin 1900-luvun alkuun tultaessa kutsua nimellä old-time eli hillbilly. Sen ”hienostuneempi” versio on äänilevyteollisuuden ja kaupunkilaistumisen myötä kehittynyt bluegrass.

Monet bluegrass-musiikissa yhä esitettävät perinteiset viulukappaleet ovat peräisin jopa 1700-luvulta. Näistä useat ovat sen lisäksi tuttuja Eruooppan eri kansanmusiikeille kuten esimerkiksi Soldiers Joy, joka tunnetaan myös suomalaisessa kansanperinteessä muun muassa 1800-luvulla nimellä Engelska tai Kökar Engelska.
Näistä taustoista kehittyivät edelleen modernit tyylisuunnat country @ western, western swing ja rock´n roll.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Jouni Lappalainen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI