|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Veronmaksajat varoittaa ?pakkopaidasta?: ansiotulojen verotusta kevennettävä kaikilta (13.11.2018 07:16)
Jääkiekon World Cup tulossa 2020 ? uusi formaatti suunnitteilla (12.11.2018 22:04)
?Julkisuushakuista provosointia? ? Näin perussuomalaiset kommentoi PS-nuoren ?valkoista? isänpäivätoivotusta (12.11.2018 20:20)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Myrkkyä löytyy vieläkin tien reunassa

22.04.2005Kahden vuoden takaisesta myrkkyonnettomuudesta Pernajan Malmgårdissa löytyy vielä jäänteitä maaperästä. Ympäristökeskuksen teettämästä loppuraportista ilmenee että tien reunassa on kohonneita kreosoottipitoisuuksia.


Insinööri Tapio Salo ympäristökeskuksessa päättää tämän kevään aikana mitä myrkyille tehdään.

-Ensin on kuitenkin neuvoteltava maanomistajan, tiehallinnon kanssa, hän sanoo.

Kreosoottilastissa ollut rekka kaatui Malmgårdin ns kuolemanmutkassa Koskenkylän ja Orimattilan välisellä tiellä kaksi kesää sitten.

Autosta valui suuria määriä myrkyllistä kreosoottia Lindqvistin perheen pihalle. Lastina oli 37 tonnia kreosoottia, josta 12 tonnia valui maahan. Loput palokunnat ottivat talteen auton säiliöistä.

Puhdistusoperaatio Lindqvistin pihalla kesti monta viikkoa ja perheelle tarjottiin myrkkykaasujen takia mahdollisuus asua hotellissa. Maamassoja poistettiin tonneittain.

Ympäristökeskuksen teettämän konsulttiraportin mukaan talon pihalta ei nyt löydy kohonneita kreosoottipitoisuuksia, ainoastaan tien reunasta. Myös perheen kaivovesi on puhdas. Pohjaveden virtaus on pois päin kaivosta, Salo sanoo.

Luultiin öljyksi

Pelastustöihin osallistui vakainainen palokunta ja sopimuspalokuntia Pernajasta.

Palomestari Jari Excell kertoo että vakinainen palokunta lähti paikalle siinä uskossa että kyseessä on öljyonnettomuus. Pelastajat huomasivat kuitenkin heti perille tultuaan ettei näin ollut. Excell onnistui löytämään auton paperit, jotka olivat lentäneet sinne tänne, ja niistä selvisi mistä aineesta ja millaisista määristä oli kysymys.

Kaikissa rekoissa on myös edessä ja takana kyltit, joissa on kaksi numerosarjaa. Numerot ovat lastikoodeja.

Tämä tieto on ensiarvoisen tärkeä hälytyskeskukselle jonka tehtävä on selvittää koodit ja välittää tiedon aineista hälytysajoneuvoihin. Malmgårdin tapauksessa numerosarjasta ei kuitenkaan ollut hirveästi apua, koska koodi kertoo vain ett lastina on ympäristölle vaarallista ainetta. Tällöin palokunta on riippuvainen auton rahtikirjoista.

Malmgårdin onnettomuudessa palomiesten olisi pitänyt työskennellä suorjavarusteissa, koska kreosootti on vaarallinen aine. Se voi ärsyttää ihoa, silmiä tai hengityselimiä ja aiheuttaa auringonvalossa allergisia ihoreaktioit. Se on myös syöpää aiheuttava, perimää vaurioittava ja lisääntymiselle vaarallinen aine.

Excell kertoo että palomiehiä kehotettiin jälkeenpäin käymään terveyskeskuksessa mikäli heillä esiintyisi oireita.

Millaisesta aineesta on kyse kielii se, että pelastustöissä olleiden vaatteet menivät pilalle ja niitä jouduttiin heittämään pois. (CI)

Fakta

Kreosootti on kivihiilitervan tisle, jota on käytetty puunsuojaukseen jo yli 150 vuoden ajan. Vuonna 2003 tuli voimaan asetus jonka mukaan kreosoottia saa käyttää vain teollisuudessa ja ammattikäytössä, kuten rautateillä, sähkö- ja puhelinpylväissä, aitauksissa, maataloudessa sekä satamien ja vesiväylien rakentamisessa. Kreosootin tai sillä käsitellyn puutavaran myynti on sallittu vain ammattikäyttöön tai teolliseen toimintaan. Tällöinkin kreosootin sisältämille haitallisille aineille on tiukat raja-arvot. Lisäksi työsuojelulainsäädäntö velvoittaa työnantajan turvaamaan työntekijöiden terveyden ja estämään kreosootista työntekijöille aiheutuvia riskejä.

Asetus kieltää kreosootilla käsitellyn puun käytön sellaisissa tarkoituksissa, joissa aine voi joutua kosketuksiin ihon kanssa tai joissa puu voi joutua kosketuksiin ihmisten tai eläinten ravintona käytettävien tuotteiden, niiden raaka-aineiden ja välituotteiden kanssa tai saastuttaa niitä.

Kreosoottia käytetään painekyllästetyssä puutavarassa estämään lahoamista. Suomessa kreosoottia käytetään enää ainoastaan ratapölkkyjen kyllästämiseen.

Kreosootin on todettu saastuttaneen maaperää ja pohjavettä muun muassa sitä käyttäneiden kyllästyslaitosten ympäristössä ja ratapölkkyjen läheisyydessä.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI