|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät jyrää Liigassa ? yleisömäärissä ei näy (15.11.2018 22:53)
St1-miljardöörille tukea: Afrikan metsäkatastrofista voi tulla suuri ilmastoratkaisu ? Suomella nyt sauma isoihin tekoihin (15.11.2018 20:53)
Ulkoministeriö vahvistaa: GPS-häirintä tuli Venäjältä (15.11.2018 19:02)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Lastensuojelun palveluyksikkö avaa ovensa syyskuussa

22.04.2005Lastensuojelun sijaishuollon palveluyksikkö Lapinjärvellä avaa ovensa viiden kuukauden kuluttua. Lastentaloksi ristitty koti hakee parasta aikaa työntekijöitä. Ensimmäisessä vaiheessa yksikkö työllistää seitsemän henkeä.


Järvikunnaksen entisessä asuinrakennuksessa on työt vielä kesken, muttei kauan. Suunnitelmien mukaan talo valmistuu syyskuussa.

Sijaiskodin käyttössä on sen jälkeen yli 400 neliömetriä. Alakertaan sijoitetaan keittiö, olohuone, toimisto, kuusi makuuhuonetta ja yksi oma yksiö. Yläkerrassa on oleskelutila, kaksi makuuhuonetta, kaksi toimistoa ja vierashuone.

TE-keskuksen tuki

Töitä talossa paiskii tarjouskilpailun voittaja, rakennusfirma Erkki Paavola Ruotsinpyhtäältä. Erikssonin Putki Lapenjärveltä tekee LVI-työt. Sähkötyöt ovat Börje Smedsillä, ja Porvoon Lukko asentaa taloon tarvittavat erikoislukot.

Remontti maksaa kaiken kaikkiaan 470.000 euroa, johon TE-keskus osallistuu 25 prosentilla.

-Se on Uudellamaalla harvinaisen korkea rahoitusprosentti, josta me ollaan erittäin kiitollisia, säätiön asiamies Eero Soinio sanoo.

Näin suurta tukea projekti sai työllistävän vaikutuksensa takia. Alussa Lastentaloon tulee seitsemän uutta työpaikkaa, mutta jatkossa se työllistää kaiken kaikkiaan noin kymmenen henkeä.

Lopulle rahoitukselle säätiö on ottanut lainaa. Lapinjärven kunta on mukana hankeessa takaajana ja kunnalta on peräisin myös 84.000 euron suuruinen peruspääoma. Itä-Uudenmaan liitto rahoitti Lastentaloa kehittämishankkeena ja aluekeskusohjelman kautta on järjestynyt jonkun verran rahoitusta.

Seudullinen palvelu

Muita itäuusmaalaisia kuntia kuin Lapinjärvi sen sijaan hankeessa ei ole mukana vaikka kyseessä on seudullinen palvelu.

- Tämä on sitä tyypillistä kunnallista yhteistyötä, Soinio huokaa.
Lastentalon ideana on tarjota huostaanotetuille lapsille sijaishoitoa. Se ei ole terapiayksikkö, vaan haluaa tarjota mahdollisimman kodikkaan ympäristön, jossa lapset elävät normaalia elämää. Yksikkö palvelee ensisijaisesti itäuusmaalaisia kuntia.

Mikäli lääninhallitus hyväksyy Lastentalon ehdotuksen sijaiskotiin tulee kahdeksan paikkaa, va. johtaja Ari Kortelainen kertoo.

Tarkoituksena on, että lapset ja nuoret siirtyvät Lastentalosta sijaisperheisiin, jos huostaanotto pitkittyy. Sitä varten ollaan ensi vuonna luomassa niin sanottua perhepankkia Lastentaloon ”kylkeen”. Lääninhallituksessa on rahahakemus vetämässä.

Kortelainen arvioi tässä vaiheessa että keskimääräinen hoitoaika Lastentalossa on puoli vuotta. Koti on kuitenkin varautunut siihen että lapset ja nuoret jäävät tänne jopa moneksi vuodeksi.

Kouluun Lapinjärvellä?

Sijaiskodin lapset jatkavat koulunkäyntiään normaalisti.
-Elleivät oppilaat pysty jatkamaan entisissä kouluissaan Hilda Käkikosken koulu on valmis ottamaan vastaan oppilaita meiltä, kuten myös ruotsinkielinen ala-aste kirkonkylässä, Kortelainen sanoo.

-Toinen mahdollisuus on että lastentalon oppilaille järjestetään ihan oma luokka Lapinjärvelle. Tämä kuvio on kuitenkin vielä auki.

Henkilökunnasta noin puolella tulee olla vähintään AMK- tai opistotason ammattitutkinto, esimerkiksi sosiaalityöntekijä, psykologi, erityislastentarhanopettaja, sosiaalikasvattaja, sairaanhoitaja tai sosionomi ja puolella lähihoitajan tutkinto, jossa joko lasten ja nuorten hoidon opinnot tai mielenterveys- ja päihdetyön opinnot.

Kortelainen toivoo hartaasti että hakijoissa on myös miehiä, koska osa huostaanotetuista lapsistahan on poikia, jotka tarvitsevat miesmalleja.

- Tässä tätiyhteiskunnassa varsinkin, Soinio sanoo.
Kortelainen toivoo että myös työntekijöiden ikäjakauma olisi mahdollisimman leveä. Työssä tarvitaan sekä nuorten uusia ideoita että vanhempien kokemus.

Soinion mielestä pitkä työura ja kokemus on vain eduksi lastensuojelutyössä.

Työntekijät valitaan kesällä ja heille järjestetään yhteisiä tutustumistilaisuuksia ja koulutusta ennenkuin varsinainen työ alkaa.

- Lapsia otetaan alussa vain muutama.
- Jos talo tulee täyteen lapsia heti, työntekijöitä kyllä odottaa mahdoton tehtävä, Kortelainen toteaa.
Huostaanotettujen lasten sijoituspaikoista on huutava pula Itä-Uudellamaalla joten odotettavissa on että Lastentalon paikat täyttyvät nopeasti.

-Lastensuojelutyö on tässä maakunnassa ihan retuperällä verrattuna muuhun Suomeen, Soinio sanoo. Kunnat elävät kädestä suuhun.

Ostopalvelua

Lastentalo myy palvelujaan kunnille. Hinnastoa ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta hinnat tulevat Soinion mukaan olemaan erittäin edulliset. Lastentalon säätiön tarkoituksena ei ole tuottaa voittoa.

Lastentalo taas omasta puolestaan ostaa palveluita koulutuskeskukselta. Lapset saavat käyttää sivarikeskuksen bändikämppiä, internetkahvilaa, uimarantaa ja jalkapallokenttää. Koulutuskeskus myy myös ruoka- ja pesulapalveluja Lastentalolle.

Vastuu lastensuojelusta on ja pysyy kunnilla.
Yhtenä syynä siihen että toisilla kunnilla on ongelmia löytää sijaiskoteja on todennäköisesti kunnan maksupolitiikka. Jokainen kunta päättää itse kuinka paljon se maksaa sijaskodeille lasten hoidosta ja huomioiko se hinnoittelussa hoidon laadun ja määrän. Toiset kunnat ovat profiloituneet hyvinä maksajina, toiset surkeina.

- Viime kädessä kuntien raha tulee meilläkin ratkaisemaan kuinka kauan lapset viipyvät ja kuinka paljon kunnat käyttävät Lastentaloa, Soinio sanoo. (CI)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI