|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jääkiekon World Cup tulossa 2020 ? uusi formaatti suunnitteilla (12.11.2018 22:04)
?Julkisuushakuista provosointia? ? Näin perussuomalaiset kommentoi PS-nuoren ?valkoista? isänpäivätoivotusta (12.11.2018 20:20)
EU:n suunnitelma kauhistuttaa keskustalaista ? Kasvimyrkkyjen kielto ?vaarantaa suomalaisen ruuantuotannon? (12.11.2018 19:40)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Sydänsairaus myllertää mieltä ja tunteita

22.04.2005Mies parhaissa voimissaan, 52-vuotias, ajaa moottoritietä töihin. Äkkiä rinnassa alkaa voimakas, polttava kipu. Seuraa pysähdys ja soitto hätänumeroon. Auttajat ovat nopeasti paikalla ja sairaalassa diagnoosi jysähtää tajuntaan: sydäninfarkti. Kun vaimo kuulee lääkäriltä asiasta ensi reaktio on: olette erehtynyt, ei se voi olla minun mieheni, tarkistakaa vielä henkilöllisyys.


Sydänsairaus iskee useimmiten kuin salama kirkkaalta taivaalta. Aikaa totutella ajatukseen, että minulla on nyt sairaus, jonka kanssa on elettävä ei etukäteen ole. Tunteet niin potilaalla kuin lähiomaisilla ovat voimakkaasti pinnassa.

Sydänviikon yleisöluennolla Loviisassa puhunut Uudenmaan sydänpiirin projektipäällikkö Aino Karinen korosti, että terve mieli torjuu tapahtuneen luontevasti: Tämä ei voi olla totta.

Sydänpotilas etenee tosiasian kanssa portaittain, vähitellen. Seuraa masennus, vihamielisyys ja kaupankäyntivaihe, jossa potilas jossittelee. Mitä, jos en olisi juonut punaista maitoa tai en olisi aloittanut parkettiremonttia. Vähinerin potilas hyväksyy tapahtuneen.

–Toipilas menee edellä. Läheinen tulee prosessissa perässä, Karinen kertoi.

Hän painotti, ettei kieltämisvaiheeseen saa juuttua. Kun otetaan sairaus haasteena koko tunteiden skaala on käytössä.
–Toipumisen kannalta tunteiden käsittely on hyvin tärkeää. Kun kunto kohenee mielikin paranee. Yksilöllisesti erot ovat suuria ja ajallisesti edistyminen vaihtelee hyvin paljon.

– Joku pääsee haastavaan vaiheeseen kahdessa tunnissa sairaalassa, joku toinen lähtee sairaalasta vihavaiheessa.
Sydänsairauden puhkeamisen äkillisyys ja sairauden peruuttamattomuus ovat vain osa tunnemyllerrystä aiheuttavista seikoista. Potilasta painaa myös elämänhallinnan tilapäinen menetys, kivun ja kuoleman pelko ja roolin muuttuminen niin kotona kuin työssä. Miehille on kova paikka kun toipilaana kauppareissulla vaimon kanssa ei voi kantaa kauppakassia.

Oireita myös läheisille

Läheisille omaisille sydänsairaus aiheuttaa myös oireita ja tuntemuksia. Jopa 70 prosentilla läheisistä on rintakipuja toipilasjaksolla ja yhtä suurella osuudella heistä on myös pelkoja ja jännittyneisyyttä.

Karinen kertoi myös Uudenmaan Sydänpiirin projekteista, joilla sydänpotilaita ja heidän omaisiaan autetaan ja neuvotaan. Asutko yksin-projekti on suunnattu yksinasuville, iäkkäämmille sydänsairaille. Tavoitteena on auttaa heitä elämään mahdollisimman pitkään omassa kodissa.

Nopea toiminta yllättää

Pallo-projektissa potilasjärjestö on palkannut kaksi sairaanhoitajaa Helsingin yliopistolliseen keskussairaalaan auttamaan pallolaajennushoidon läpikäyneitä uuden elämän alkuun ja turvaamaan operaatiosta toipumista.

Projektin taustalla on paradoksi hoitoon pääsyn nopeudesta. Karinen kertoi, että ennätys lienee tapaus, jossa potilas oli ensioireista lukien hoidon jälkeen osastolla kahdessa tunnissa. Potilas ei ehdi juoneen mukaan eli ei tajua, että hänellä on pitkäaikainen sairaus, jota hän voi vauhdittaa tai hidastaa. Ja silloin häntä auttavat nämä kaksi sairaanhoidon ammattilaista.

Kursseja ensitiedosta

Karinen on itse sydänpiirin Ohi-projektin projektipäällikkö.
Ohi-projektissa rakennetaan katkeamaton hoitopolku sydänpotilaalle siirryttäessä sairaalatasolta toiselle. Projektissa luodaan yhdyshoitajaverkosto ja kehitetään potilaiden ohjauksen käytäntöjä.

Potilaille ja heidän läheisilleen sydänpiiri järjestää ensitietokursseja sairaudesta. Potilaat eivät useinkaan tiedä, mitä he saavat kuntoutusvaiheessa turvallisesti tehdä. Moni varoo ihan turhaan. Kurssilla käydään läpi, mistä sairaudessa on kysymys ja miten riskitekijöihin vaikutetaan.

Porvoon sairaalassa ensitietokurssin on vuodesta 2002 lähtien käynyt 189 henkilöä. Uudellamaalla kurssilaisia on ollut yhteensä yli 1.700 henkilöä.

Tieto tuo terveyttä

Oikealla tiedolla turvataan hoitotulos. Vahvemmalla potilaan hoitoonsa sitoutumisella saavutetaan Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan enemmän kuin millään hoitoteknologialla. Hän kertoi, että tietämättömyys saa aikaan pitkiä sairauslomia ja potilaan läheiset voivat olla huonommassa kunnossa kuin toipilas itse.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Jouni Lappalainen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI