|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Tass: Venäjän mukaan Suomella ei todisteita GPS-häirinnän alkuperästä (19.11.2018 17:47)
Kokoomusvaikuttaja: Suomeen +10 000 maahanmuuttajaa vuodessa tai palvelut alas ? Rinteen eläkelupaus on ?pyramidihuijaus? (19.11.2018 16:24)
Näkökulma: Nyt suomalaiset haravoimaan ? me Trumpin sanaa ymmärtämättömät mokasimme (19.11.2018 12:40)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Ruotsinpyhtään mies lähtee Päijänteen kiertoon

01.04.2005Moottoripyörän selässä pitkin lumisia polkuja Vantaalta Päijänteen ympäri yhdessä viikonlopussa?


- Hulluahan tämä on. Mutta ei mahda mitään. Tähän tulee himo, perustelee ruotsinpyhtääläinen Jeff Löv ensi viikonvaihteen 900 kilometrin urakkaa.

Lövin harrastama moottoripyöräilyn laji on enduro eli luotettavuusajo. Juuri luotettavuutta Päijänteen ympäriajo kysyy. Lähes tuhannen kilometrin reitti kulkee pienillä poluilla ja metsäteillä. Siirtymien välillä on erikoiskokeita, joilla kello käy sekunnin tarkkuudella. Koko reitti on myös suoritettava tietyssä ihanneajassa. Aikatarkastusasemilta myöhästyminen tietää sakkominuutteja.

- Lähtö tapahtuu perjantaina Vantaan Vauhtikeskuksesta. Ensimmäinen ajopäivä päättyy Lahteen hieman ennen iltayhtätoista. Joten pimeässäkin joutuu ajamaan.
Motocross-pyörää muistuttavassa enduromoottoripyörässä on valot, mutta pimeässä ajettavilla osuuksilla sytytetään myös kypärän päällä keikkuvat lisähalogeenit.

Räikkönen, Kuisma, Mäkinen, Ahvala...

Löv lähtee rankkaan kisaan nimekkäässä seurassa. Hän on yksi Gas Gas-tiimin 32 kuskista. Mukana on mm. Matti ”Kimin isä” Räikkönen, rallipoluilta paremmin tuttu Tommi Mäkinen, kansanedustaja Risto Kuisma ja trialin ex-maailmanmestari Tommi Ahvala. Gas Gas on puolestaan espanjalainen moottoripyörätehdas, jonka omistaja on myös lähdössä Päijänteen jäisille ”spooreille”, kuten enduromiehet pyörän mentävää ajouraa kutsuvat.

Tesjoen mies ei ole ensimmäistä kertaa mukana Päijänteen ympäriajossa. 1960-luvulla oli parikin yritystä, mutta maaliin saakka ei päästy. Sitten seurasi moottoripyöräilyssä noin 40 vuoden tauko. Nyt on tarkoitus nähdä myös maalivaate, kun rääkki on ohi sunnuntaina iltapäivällä.

Kisan aikana 59 vuotta täyttävä Löv on talven mittaan hakenut tuntumaa osallistumalla pariin kotimaiseen endurokisaan. Ja tuloksetkin ovat ihan mukavia, taaksekin on kuskeja jäänyt.

Jalkaisin Siltakylään

Kuntopuolikin pitäisi olla kohdallaan. Parhaiten kunto kohenee ajamalla, mutta on mies välillä innostunut lenkkeilemäänkin.

- Taannoin soittelin kaverille Siltakylään ja kysyin oletko kotona. Sitten lähdin menemään valtatietä pitkin. Vettä tuli, liikenne haittasi ja oli vähän kylmäkin, mutta 27 kilometrin matka taittui reilussa kolmessa tunnissa.

Hyvästä vauhdista innostuneena Löv on ajatellut juosta ensi kesänä Tukholman maratonin.
- Ja Sulkavan soutuun lähden. Pohjakunto hoidetaan ajamalla enduroa.

Kilpalaitteesta Lövin Päijänteen kierto ei ainakaan jää kiinni. Espanjalaista tekoa oleva 200-kuutioinen ja 41 hevosvoimaa kehittävä kaksitahtinen pyörä on eksoottisesta valmistusmaasta huolimatta täysverinen peli.

- Samanlaisella pyörällä on voitettu maailmanmestaruus vuonna 2003.

Kunnon rasvaa sen olla pitää

Pyörän lisäksi myös huoltopuoli toimii. Tiimi hoitaa varaosat. Kilpasääntöjen mukaan kuskin on hoideltava esimerkiksi rengashommat itse.

- Ja perässä tulee vielä raatoauto, Löv naurahtaa.
Eväspuolen Löv aikoo hoitaa itse, sillä hän puuhailee työkseen elintarvikekemian ja alan tuotekehittelyn parissa. Kaiken perusta on Lövin mukaan kunnon eläinrasva - siis voi, kananmuna jne.

- Hiilihydraatteja ei nautita ennen kisaa lainkaan. Myös nesteen nauttimista säännöstellään ja kroppa totutetaan niukkaan nestemäärään. Näin hapenottokyky paranee, Löv tietää.

Päijänteen juhlakisa

Helsingin Moottorikerho järjestää Päijänteen ympäriajon tulevana viikonloppuna jo 70. kerran. Kyseessä on Suomen arvostetuin yksittäinen endurokilpailu. Kisa järjestetään maalis-huhtikuun vaihteessa ja olosuhteet voivat olla todella vaikeat. Lunta saattaa olla metritolkulla, joissakin paikoissa taas lilluu vesi ja kevätaurinko on sulattanut maastoon isoja reikiä.

Erikoiskokeilla kura ja hiki lentää, siirtymätaipaleella kuskia väijyy kylmyys. Aikataulu on tiukka, huilia pidetään vain yön tunnit. Eipä ihme, että Päitsin yleiskilpailun voittaja on enduropiireissä ”kova luu”.

Kolmella voitolla saa omakseen ns. Päijänne-kilven. Kyseisen tempun tekijä siirtyy jo enduron kuninkaallisten luokkaan. Heitä ovat mm. moninkertainen maailmanmestari Kari Tiainen ja Sipoon Juhani Laaksonen.

Endurossa jokaiselle löytyy oma luokka taitojen ja iän mukaan. Kovimmat kisakuskit viilettävät A-luokassa, harrastajat puolestaan Jeff Lövin tavoin kuntoluokassa. Väliltä löytyy B- ja C- sekä veteraaniluokat, jotka on vielä jaettu pyörän kuutiotilavuuden mukaan.

Enduro on yksi suomalaisen moottoriurheilun menestystarinoita, vaikkei julkisuusarvo olekaan samaa luokkaa formuloiden ja rallin kanssa. Suomi on menestynyt mainiosti esimerkiksi Kuuden päivän ajossa, joka on maajoukkueiden MM-kisa. Kari Tiainen puolestaan omaa lajissa eniten henkilökohtaisia mestaruuksia.
Jeff Lövin ja muun yli 200-päisen kilpailijoukon etenemistä voi seurata nettiosoitteesta www.helsinginmoottorikerho.fi/paitsi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Juha Koski

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI