|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jääkiekon World Cup tulossa 2020 ? uusi formaatti suunnitteilla (12.11.2018 22:04)
?Julkisuushakuista provosointia? ? Näin perussuomalaiset kommentoi PS-nuoren ?valkoista? isänpäivätoivotusta (12.11.2018 20:20)
EU:n suunnitelma kauhistuttaa keskustalaista ? Kasvimyrkkyjen kielto ?vaarantaa suomalaisen ruuantuotannon? (12.11.2018 19:40)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Uusi Loviisa-trio nousee estradille ensi kesän Sibeliuspäivillä

18.03.2005Ensi kesänä 12. kerran järjestettävillä Loviisan Sibeliuspäivillä juhlitaan säveltäjämestaria tavallista perusteellisemmin, sillä Sibeliuksen syntymästä tulee kuluneeksi 140 vuotta.


Päivien aikana 16.-19.6. kuullaan erityisesti Sibeliuksen varhaistuotantoa. Avajaiskonsertin ohjelmassa on Loviisa-trio, jonka Sibelius sävelsi kesäkaupungissaan. Alkuperäisessä Loviisa-triossa soittivat Jeanin (viulu) lisäksi veli Christian (sello) ja sisko Linda (piano).

Loviisa-trion uudet esittäjät ovat juhlan taiteellisen johtajan, sellisti Jan-Erik Gustafssonin mukaan vielä auki.
– Sibeliuksen kamarimusiikkia esitetään maailmalla aika vähän, vaikka esimerkiksi Loviisa-trio on pirun hyvä kappale. Maailmalla Sibelius on tunnettu lähinnä sinfonioistaan, viulukonsertostaan ja lauluistaan, Gustafsson huomauttaa.

Nuori Sibelius sävelsi Loviisa-trion vuonna 1888 Evelina-tätinsä kodissa silloisen Läntisen Tullikadun varrella. Rakennus tunnetaan nykyisin Sibeliustalona. Loviisa-trio kuuluu esimerkiksi vuonna 1890 sävelletyn B-duuri-jousikvarteton lisäksi täysin tai osittain Loviisassa syntyneisiin Sibeliuksen nuoruusajan teoksiin. Sibeliuksen nuoruudentyöt löytyivät vasta 1980- ja 1990-luvulla hänen jäämistöstään.

Ensi kesän festivaalin toinen säveltäjänimi on J.S. Bach, jonka syntymästä on kulunut 320 vuotta.
–Bachilta kuullaan sooloviuluteoksia, osin vähäisten resurssien, osin taiteilijoitten kiireisen kesän vuoksi.

Pianisti ikäpolvensa huipulta

Bachia soittaa Loviisassa ainakin viulisti Laura Vikman, joka on voittanut Leipzigissa Bach-kilpailun.
Vikman (s. 1978) on toiminut Radion sinfoniaorkesterin 3. konserttimestarina vuodesta 2002 alkaen. Lisäksi hän on Tempera-kvartetin 1. viulisti.

Sibeliuspäiville tulee myös nuori venäläinen pianisti Alexander Melnikov, joka lukeutuu ikäpolvensa huippuihin. Gustafsson on erityisen tyytyväinen Melnikovin saapumiseen Sibeliuspäiville, sillä Melnikov ei ole aiemmin konsertoinut Suomessa. Maailmalla nuori pianisti tekee kuitenkin kovaa uraa. Edesmenneellä Sviatoslav Richterillä oli tapana kutsua Melnikov soittamaan omille musiikkijuhlilleen sekä Venäjällä että Ranskassa. Melnikov on konsertoinut useiden huippuorkestereiden solistina eri puolilla Eurooppaa, USA:ta ja Kaukoitää.

Sibeliuspäivien muita taiteilijanimiä ovat viulistit Petri Aarnio, Arvid Engegård, Jari Valo, Maija Linkola ja Jenni Sinkkonen, alttoviulistit Ilari Angervo ja Matti Hirvikangas, sellisti Martti Rousi ja Ville Väätäinen, basso. Jazzia soittavat Severi Pyysalo, vibrafoni, Ville Herrala, basso, ja Ville Pynssi, rummut.

Norjalainen Arvid Engegård on soittanut useamman vuoden maineikkaan Orlando-kvartetin primaksena ja työskennellyt yhdessä pianisti Andras Schiffin kanssa. Hän on soittanut myös perustamassaan Munch-triossa.

Kuusi konserttia

Sibeliuspäivien konsertteja on yhteensä kuusi. Alustavan ohjelman mukaan torstain avajaiskonsertissa kuullaan Sibeliusta ja Bachia, perjantain kirkkokonsertissa alustavan ohjelman mukaan Sibeliuksen lisäksi Brahmsia, Schubertia ja Shostakovitsia. Perjantai-illaksi on luvassa jazzia. Lauantain iltakonsertissa kuullaan Kodalya, Bachia, Bartokia ja Mozartia, aina yhtä suositussa yökonsertissa Sibeliusta ja Mendelsohnia.

Päättäjäiskonsertti pidetään tällä kertaa Svartholman linnakesaarella. Silloin muusikot vaihtavat vapaalle. Luvassa on musiikillista show-meininkiä. Loviisan teatteri on luvannut avata puvustonsa taiteilijoille.

– Tarjolla on myös sketsejä, joihin yleisökin voi osallistua, Gustafsson lupaa.
Viime vuoden tapaan yhdeksi konserttipaikaksi on otettu Bongan linna. Vuosi sitten linnan konsertti oli hyvin suosittu.

– Kirkosta on tullut yhä selvemmin pääkonserttipaikka, Marilynin sali alkaa jäädä.
Perjantai-illan jazz-konsertti pidetään ravintolassa, tällä kertaa Scanissa.

Sibeliuksen Loviisan vuosista julkaisu

Jan-Erik Gustafssonin mukaan Sibeliuspäiville on muodostunut kantayleisö, johon kuuluu yhä enemmän paikallisia asukkaita.
– Kuusi vuotta sitten traditio vielä puuttui.

Gustafsson teki kuusi vuotta sitten Sibeliuspäivistä jokavuotisen juhlan. Hän uskoo, että pian ohjelmiston kokoamisessa voi ottaa jopa riskejä, koska tapahtuma on saanut vankan aseman yleisön keskuudessa. Viime vuonna konserteissa kävi lähes puolitoista tuhatta kuulijaa.

Myös kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikatoimen johtaja Pia Wilhelmson arvioi, että Sibeliuspäivistä on jo tullut käsite. Ensi kesänä Sibeliuspäivillä voi käyttää ns. kulttuuriseteliä. Kulttuurisetelillä työnantaja voi tukea työntekijöiden kulttuuriharrastuksia. Palveluntarjoajia on jo 32 paikkakunnalla. Esimerkiksi Helsingissä kulttuuriseteliä voi käyttää 32 kohteessa Ateneumista alkaen.

Sibeliuksen juhlavuoden kunniaksi Sibeliuspäivien oheisohjelma alkaa jo toukokuussa, jolloin valokuvaaja Ari Haimin aiemmista Sibeliuspäivistä kertova näyttely aukeaa. Samassa kuussa julkistetaan toimittaja, FM Mia Grönstrandin kirjoittama teos Ja sinisempi oli taivas, joka kertoo Sibeliuksen Loviisan vuosista. Kirja kuuluu kaupunginmuseon julkaisusarjaan. Sen kääntää ruotsiksi Nina Sirén.

Syyskuussa kaupunginmuseossa avautuu Jean ja Aino Sibeliuksen kodista Ainolasta kertova näyttely, joka on lainassa Rakennustaiteen museosta.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI