|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi hävisi tyttöjen jalkapallon MM-kisoissa ? vastustajalla oli ajatus edellä (13.11.2018 23:18)
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


HUS-kapina muhii Loviisassa

04.03.2005

Loviisassa kuten monissa muissakin Uudenmaan pienissä kunnissa ollaan tyytymättömiä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:n toimintaan. Pitkään jatkunut epäluottamus HUS:ia kohtaan pulpahti taas pintaan, kun Loviisan kaupunginhallitus käsitteli viime maanantaina HUS:n perussopimuksen muuttamista. Kierroksella jäsenkunnissa olevaan muutosesitykseen ei sinänsä sisälly kovin dramaattisia asioita.


Loviisan kaupunginhallitus äänesti kuitenkin demarien ja kokoomuksen äänin muutosesityksen uuteen valmisteluun. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Zeiler (sd) luonnehtiikin sopimusesityksen hylkäämistä eräänlaiseksi HUS:n näpäyttämiseksi.

- Tämänkin päätöksen taustalla on nähdäkseni juuri laajempi epävarmuus ja tyytymättömyys HUS:ia kohtaan. HUS:in kokonaistilanne ja erikoissairaanhoidon rahoitus on sekava. SDP:n kansanedustajien keskuudessa tunnetaan valtakunnallisestikin epävarmuutta HUS:ia kohtaan. Silloin syntyy helposti epäilys tällaisia sinänsä pieniä sopimusmuutoksia kohtaan. Ajatellaan, että onkohan tässä kuitenkin takana jotain.

HUS on kallis

Zeilerin mukaan kritiikki HUS:ia kohtaan tiivistyy kahteen asiaan: kuntien maksamiin erikoissairaanhoidon valtaviin kustannuksiin ja siihen että, HUS on selvästi kalliimpi kuin muut maan keskussairaalat.

- HUS:in kustannuksia nostaa varmaankin yliopistosairaalan status. Siellähän tehdään myös sellaista, mitä keskussairaalatasolla ei tehdä. Kuitenkin vaikkapa tavallinen lonkkaleikkaus on HUS:issa kalliimpi kuin muualla.

Zeiler toteaa, että Loviisassakin on mietitty, onko HUS ylipäätään paras vaihtoehto erikoissairaanhoidon järjestämiseen.

- Onhan meillä esimerkiksi Kymenlaakson keskussairaala. Tätäkin on keskusteluissa viritelty.

Konsultti on töissä

Zeilerin mukaan Loviisassa pohditaan nyt laajemminkin, miten aiotaan selvitä terveydenhoidon menojen kanssa. Konsultti selvittää parhaillaan sosiaali- ja terveyssektorin rakennetta ja kustannuksia. Asiaa pohtii myös työryhmä, johon myös Zeiler kuuluu.

- Vaikka konsultin toimeksianto koskee etupäässä avohoitoa, selvitystyöhön kuuluvat myös HUS:n hinnat.

Zeiler sanoo, että jatkossa on pohdittava, mistä ostetaan tarvittavat palvelut ja mihin hintaan ne saadaan.

- Aivan samoin kuin kilpailutetaan vaikkapa ateriapalveluja.

- Erikoissairaanhoito on suurin yksittäinen asia, johon kunnilta menee rahaa. Kustannuksiin on lisäksi erittäin vaikea varautua. Emme me voi Loviisassa tietää, kuinka monta syöpäpotilasta Loviisassa on vuosittain. Hoidot ovat kalliita, mutta ei ihmisiltä voi evätä hoitoa.

Kuuluuko ääni?

Zeiler toteaa, että myös HUS:n hallintoa kohtaan tunnetaan jonkinlaista epäluuloa.

- HUS saa rahat kunnilta. Mutta saavatko reuna-alueen kunnat kuten Loviisa äänensä kuuluviin mammuttimaisessa hallinnossa, Zeiler kysyy.

Kaupunginhallituksen palauttamassa sopimusesityksessä pääkohta on yhteisen lautakunnan muodostaminen pääkaupunkiseudun sairaaloille. Sopimuksessa esitettiin myös muutoksia tilikauden yli- ja alijäämien käsittelyyn. Tähän saakka yli- tai alijäämä on jaettu kuntien peruspääoman mukaisesti. Uudessa mallissa perusteena olisi kunnan vuoden aikana käyttämien palveluiden määrä.

Miten jaetaan kustannukset?

Loviisan kaupunginhallituksen jäsen Päivi Uotinen (kok) huomauttaa, että HUS:n jäsenkunnille tulleessa esityksessä ei määritelty, miten konsernijohdon nykyiset resurssit ja kustannukset jaetaan konsernijohdon ja perustettavan pääkaupunkiseudun sairaanhoitopiirin eli ns. HYKS-sairaanhoitoalueen välillä.

- Lähtökohtana jaolle tulee olla se, että konsernijohdolla on edellytykset johtaa koko konsernia ja ettei uuden sairaanhoitoalueen perustaminen aiheuta lisäkustannuksia hallintohenkilökunnan määrän kasvaessa, Uotinen toteaa.

- En vastusta HYKS-sairaanhoitoalueen perustamista sinänsä, mutta perustamisen yhteydessä pitää selkeästi tuoda esille se, miten vaativan erityistason hoito turvataan HYKS-sairaanhoitoalueen ulkopuolisille jäsenkunnille. Ehdotuksen mukainen HYKS- sairaanhoitoalue poikkeaisi muista sairaanhoitoalueista paljon. Toiminnan laajuuden osalta.

HYKS-sairaanhoitoalue käsittäisi piirin laskutuksesta 80 prosenttia. Asian valmistelussa ei ole myöskään huomioitu sitä, että muiden sairaanhoitoalueiden kunnilla ei olisi edustusta HYKS-sairaanhoitoalueen lautakunnassa, Uotinen huomauttaa.

Lapinjärvi paheksuu HUS-sopimuksen muutoksen valmistelua

Lapinjärven kunnanhallitus paheksuu tapaa, jolla HUS:n perussopimuksen muutosta on valmisteltu. Maanantaina koolla ollut hallitus katsoo, että asian valmistelu on tapahtunut virkamiesvetoisesti HUS:n organisaation ulkopuolella olevan pääkaupunkiseudun neuvottelukunnan voimin.

Muutosesityksessä tarjoillun uuden pääkaupunkiseudun lautakunnan rooli voi tulla HUS:n päätöksenteossa hallitsevaksi, hallitus arvelee.

Myös ehdotettu yli- ja alijäämien käsittely kuntien palveluiden käytön mukaan pohdituttaa Lapinjärvellä. Pienessä kunnassa erikoissairaanhoidon palveluiden tarve voi vaihdella rajustkin vuodesta toiseen.

Moitteista huolimatta Lapinjärven kunnanhallitus esittää valtuustolle sopimusesityksen hyväksymistä.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Juha Koski

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI