|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Trumpin erikoinen Suomi-neuvo Kalifornian tuhojen keskellä: ?He käyttävät paljon aikaa haravointiin? (18.11.2018 09:44)
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Annikki Tähti säväytti Marilynissä

04.03.2005- Tulitkos katsomaan, että vieläkö se Annikki pysyy tolpillaan, naureskeli hyväntuulinen viihde- ja iskelmätaiteilija Annikki Tähti toimittajalle valmistautuessaan konserttiinsa Loviisan elokuvateatteri Marilynissä Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivänä maanantaina.


- Olen uhitellut, että pian lopetan, mutta eivät ne enää usko. Ajattelin jatkaa niin kauan kun se tuntuu mukavalta, vastasi Tähti kysymykseen, jota ei kysytty.

Joulukuussa 75 vuotta täyttävä Annikki Tähti on suomalaisen viihdemusiikin ehdoton ikoni, jonka laulut ja levyt ovat tulleet tutuiksi jo useammalle sukupolvelle. Annikki Tähden ura alkoi vuonna 1952, jolloin hän pääsi ensin sijaiseksi Metro-tyttöihin. Jo seuraavana vuonna hän sai tilaisuuden esiintyä elokuvassa Kaksi hauskaa vekkulia.

Elokuvadebyytti Kaurismäen filmissä

-Olin elokuvan kutsuvierasnäytännössä vuonna 1953. Siitä jäi kauhea tunne. Läksin paikalta häpeissäni kaulukset pystyssä. Näin joitakin kuukausia sitten yli 50 vuoden tauon jälkeen elokuvan uudelleen televisiossa, eikä se niin pahalta näyttänytkään, Tähti kertoi.

Tähden elokuvadebyytti tapahtui parisen vuotta sitten Aki Kaurismäen elokuvassa "Mies vailla menneisyyttä", jossa Tähti esiintyi kirpputorin johtajattarena. Hänen roolihahmonsa esitti elokuvassa kaksi legendaarista kappaletta, Muistatko Monrepos'n ja Pieni sydän.

- Kappaleet olivat ilmeisesti jotenkin merkittäviä Kaurismäkien vanhemmille, arveli Tähti.

- Olin Karkkilassa lavalla esiintymässä ja keikan jälkeen olin jo pihalla menossa pois, kun joku nyki hihasta. Se oli Aki Kaurismäki, joka kysyi olisiko mahdollista, että sä tulisit laulamaan mun elokuvaan. Sanoin, ettei musta taida oikein olla siihen. Taidan hermostua kuvauksissa. Neuvottelujen jälkeen sanoin sitten tulevani mukaan, kuvaili Tähti.

- Otoksia kuvattiin Aleksis Kivenkadulla ja oli hirveän kylmä. Kaurismäki oli rauhallinen ja millimetrintarkka käsien asennoista ja muista yksityiskohdista. Kohokohta oli, kun saimme isossa sammiossa tehtyä lämmintä hernekeittoa. Jälkeenpäin ajattelin, että olisin ollut hoopo, jos en olisi suostunut elokuvaan, Tähti sanoi.

Elokuvan jälkeen Annikki on saanut ihailijapostia eri puolilta maailmaa muun muassa Japanista, jossa eräskin mies kertoi kuuntelevansa säännöllisesti Annikki Tähden levyjä. Elokuva vei Tähden myös Ranskan Cannesiin, jossa elokuva esitettiin valtavalla valkokankaalla 3000 ihmisen elokuvateatterissa. Pariisissa Tähti esiintyi myös ravintolakonsertissa, joka täyttyi ääriään myöten.

Keikkakalenteri lähes täynnä

Tuhansia tanssilavoja ja konserttisaleja uransa aikana kiertäneen Tähden keikkakalenteriin mahtuu nykyisin konsertteja kotimaisista palvelutaloista aina Viron kylpylöihin. Tahti on tiivis. Vajaan vuoden aikana hän on kiertänyt yli sadassa vanhusten palvelutalossa Oulusta Helsinkiin.

- Noin 40 minuutin konsertissa käydään läpi kappaleita ja tapahtumia vuosien varrelta. Useimmat palvelutalojen väestä olivat nuoria, kun aloitin laulamisen ja muistavat sen ajan iskelmät hyvin. Se on hyvin kiitollinen ja lämminhenkinen yleisö, Tähti kertoi.

Monrepos ja Kuningaskobra hittejä

- Mulla ei ole varsinaisesti mitään suosikkikappaletta. Eniten ihmiset toivovat Kuningaskobraa, Olavinlinnaa ja Monrepos'ia. Ei ole yhtään keikkaa, jossa en näitä laulaisi. En uskaltaisi olla laulamatta Monreposta, Tähti kertoi.

- Viime vuosina lavoilla on näkynyt ilahduttavasti myös nuoria yli 25-vuotiaita, jotka harrastavat vakiotansseja. Eivät kaikki halua mennä tanssimaan näin, sanoi Tähti ja heilutteli hulvattomasti käsiään.

- Esitän usein myös jenkkievergreenejä - se on sellainen puoli minussa, jota ei yleensä tunneta. Niitä esitän muutamissa pubeissa. Jos äitini eläisi, niin hän sanoisi, että sua viedään kun vierasta sikaa, kiteytti Tähti.

Inhottavat jäähyväiset kielolle

-Joitakin aikoja sitten jouduin eräissä häissä laulamaan hääparin pyynnöstä häävalssina "Kielon jäähyväiset". Inhoan sitä kappaletta! Siinä on sellaiset synkät sanat, että "Mullassa maan, uinua saan". Mulla nousi niskakarvat pystyyn, kun lauloin sitä kalmaista laulua hääparille, kivahti Tähti.

Loviisassa elokuvateatteri Marilyn täyttyy keski-ikäisestä yleisöstä muutamaan eturiviä lukuunottamatta.

- Tänä iltana...Annikki Tähti!, kuuluttaa Trio Pariisin rumpali Olle Ekman ja yleisö puhkeaa raikuviin aploodeihin. Ensimmäinen kappale on "Onnen sävelet", jonka levyttämisestä oli maanantaina kulunut päivälleen 52 vuotta. Laulujen lomassa Tähti kertoi tarinoita uransa varrelta, ja lähetti terveisiä muun muassa "yläkertaan" Toivo Kärjelle, joka levy-yhtiön edustajana arveli, ettei Monrepos-kappaleella ole menestymisen mahdollisuuksia ja hylkäsi sen levytysaikeet. Konsertissa tunnelma oli herkkä ja yleisö jammaili musiikin sekä muistojensa tahdissa.

Maria vei Annikin kaarisillalle

- Hyvä ääni sillä on vielä tuolla iällä, kuiskasi joku yleisön joukosta.

- Tämä yksi on luikerrellut mukana vuodesta 1952 saakka. Olen luvannut sille, että kun heitän hanskat tiskiin, kirjoitan nuottivihkoon, että nyt voit lähteä vapaasti luikertelemaan muiden artistien matkaan, esitteli Tähti yhden suosikkihiteistään; KuningasKobran.

Väliajalla Annikki Tähti huomasi yleisön joukossa vanhan tuttunsa, Apu-lehden entisen toimittajan, loviisalaistuneen Maria Schulginin.

- Olimme Marian kanssa Monreposin puistossa joskus 70-luvulla. Siellä oli jalkapuolen leijonapatsaan lisäksi sellainen laho vanha kaarisilta. Maria sanoi, että mene sillalle kuvausta varten. Sanoin, että en mene, mutta hän sanoi, että menet!. Kuvat otettiin ja julkaistiin, muisteli Annikki Tähti.

Loviisan konsertissa Annikki Tähden orkesterina oli Trio Pariisi, jonka rumpalina on Olle Ekman, basso Pekka Sarmanto sekä puolalaissyntyinen Andrzej Puszkarzewicz eli alias Antti Puska, joka on jo 1970-luvulta alkaen esiintynyt usein Loviisan Ziltonissa. Annikki Tähti sensijaan muisteli, että maanantainen keikka oli hänen uransa ensimmäinen esiintyminen Loviisassa. Jo oli aikakin. Konsertin järjestivät Valkon kansalaisopisto VAKO ja Loviisan kulttuuritoimisto.

"Ikimuistoinen ja liikuttava ilta"

- Ikimuistoinen ja liikuttava tilaisuus. En meinannut edes uskoa, että pääsisin Annikki Tähden konserttiin Loviisassa. Ilta oli unohtumaton. Olen ihaillut Annikkia ihan pikkutytöstä saajja, ja kuunnellut useita hänen levyjä. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun näin hänet ilmielävänä, kommentoi Loviisan Rauhalassa asuva Gunilla Heikkinen konsertin jälkeen.

Myös valkolaiset Aila ja Pekka Olli ihastelivat Tähden tenhoa.

- Annikki Tähti oli meillä suosittu jo 60-luvulla. Aikanaan on käyty useaan kertaan tanssilavoilla Oulun seudulla, jossa Annikki Tähti on esiintynyt. Pakkohan se oli nyt tulla, kun Tähti on täällä.

- On se kunnioitettavaa, että tuolla iällä jaksaa vielä näin laulaa. Monrepos ja Kuningaskobra ovat ehdottomia suosikkeja, mutta muutkin kappaleet ovat hyvin tuttuja, Pekka Olli kertoi.

Keski-ikäisen yleisön joukossa oli myös muutamia nuoria. Ennen konserttia Annikki Tähti oli loviisalaisille Salla Monnolle, Ida Meriluodolle ja Hinni Huttuselle tuntematon suuruus, jonka ilmaiskonsertiin he päättivät tulla silkasta uteliaisuudesta.

- Ihan hyvä esitys, mutta ehkä ei ihan meidän makuun. Olihan se ihan kiva kuunnella välillä jotain erikoista, kommentoivat tytöt konsertin jälkeen.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI