|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jesse Joensuusta tuli maalitykki ? Jokereilta hurja nousu (18.10.2018 23:18)
Lewis Hamiltonin mestaruus katkolla sunnuntaina (18.10.2018 20:17)
Lehti: Stubbille ikäviä uutisia ? EPP:n valtiojohtajat tukevat kilpailija Weberiä (18.10.2018 19:49)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Mirkku Kullberg ryhtyy luotsaamaan suomalaisen muotoilun lippulaivaa

25.02.2005– Artekilla on loistavat mahdollisuudet edetä kansainvälisesti. Yrityksiä haastetaan muutoksessa aika tiukkaankin miettimään, millä menestyä. Lempilainaukseni Alvar Aallolta onkin: ”Mikään vanha ei koskaan kuole kokonaan, mutta ei myöskään synny sellaisenaan koskaan uudestaan”. Eli tarvitaan uutta ja tuoretta, että vanhat klassikot voivat elää.


Loviisalaissyntyinen Kullberg luotsasi pitkään Grünsteinin turkisyritystä. Hänen kaudellaan Grünstein kävi läpi yrityssaneerauksen, pääsi jälleen kasvu-uralle ja päätyi lopulta Marimekon omistukseen. Kolmisen vuotta sitten Kullberg siirtyi Nanson brändijohtajaksi.

Kullberg päätyi perinteikkään Artekin head hunter -prosessiin yllättäen. Työpaikan vaihtoa Kullberg ei ollut edes miettinyt. Satummoisin hän kuitenkin tapasi Artekin hallituksen puheenjohtajan David Beggin - ja huomasi tulleensa toimitusjohtajaehdokkaaksi ns. takavasemmalta.
Kullberg aloittaa Artekissa huhtikuun alussa. Tällä viikolla hän on yrittänyt pitää talvilomaa.

– Tuntuu mielenkiintoiselta ja haastavalta. Olen tosi innostunut ja uusi työ on monella tapaa lähellä oman elämän intressejä, kuten sisustamista. Olen aina tykännyt arvokkaista design-brändeistä. Mielenkiintoista on myös yrityksen sosiologinen tausta pitkästä historiasta. Tämänhetkinen asetelmakin on kiinnostava, sillä jännite syntyy siitä, että Artekin taiteellinen johtaja on englantilainen, organisaatio on brittiläinen ja omistus ruotsalainen. Näen tämän rikkautena, joka tuo aivan uuden kansainvälisen lähestymistavan.

– Grünsteinin aikana lähdimme aika pelottomasti maailmalle. Vähän samanlainen asetelma on nytkin, eli yrityksellä on loistavat edellytykset. Eikä täällä tarvitse brändiä rakennella!

Head hunter -prosessiin takavasemmalta

Mirkku Kullberg tapasi Artekin hallituksen puheenjohtajan ja Art and Technologyn toimitusjohtajan David Beggin aivan muussa yhteydessä, kuin työpaikanhaussa.

– Yllättäen huomasin kuitenkin olevani head hunter -prosessissa, johon en ollut ajatellutkaan lähteväni mukaan. Päinvastoin totesin, että mulla on paljon asioita kesken. Myöhemmin David Begg soitti ja kysyi olenko kiinnostunut tulemaan haastatteluun. Sanoin että tottakai, kannattaa aina suhtautua asioihin avoimin silmin. Joulun alla tuli sitten kysymys, olisinko valmis ottamaan työn vastaan. Totesin että eikun vaan, eiköhän aleta!

David Begg hehkutti nimityksestä kertoneessa tiedotteessa laveasti Mirkku Kullbergin ammattitaitoa:
– Olemme todella ylpeitä saadessamme Mirkku Kullbergin Artekin johtoon. Olen erityisen vakuuttunut hänen persoonastaan ja energisestä otteestaan. Artek tarvitsee tässä kehitysvaiheessaan juuri hänen kaltaistaan henkilöä, jolla on vankka kokemus brändin markkinoinnista ja kehittämisestä kohti uutta kansainvälistymistä. Tom Dixonin design- ja tuotekehityksen asiantuntemus yhdistettynä Mirkku Kullbergin näkemykseen luovat erinomaiset puitteet Artekille vahvistua niin kotimaassa kuin kansainvälisillä markkinoilla.”

Myös Artekin taiteellinen johtaja Tom Dixon puolestaan kehui uutta tiimiä:
– Mirkulla on puolellaan etu, jota minulla ei ole eikä koskaan voi tulla. Hän on suomalainen ja tuntee kansallisen identiteetin. Tulemme viemään Artekia sille itseoikeutetusti kuuluvaan asemaan kansainvälisen designin ja innovatiivisuuden piiriin.”

Muotoilu liiketoiminnan ytimessä

Kun muotialan yritykset Grünstein ja Nanso vaihtuvat Kullbergin kalenterissa perinteikkääseen Artekiin, joka toimii huonekalu- ja sisustussektorilla, hyppäys ei ole niin iso kuin voisi luulla:
– Olen 20 vuotta kiertänyt vaatteen kanssa, mutta nykyisin design-vaate tulee jo niin lähelle muita design-objekteja, että ne eivät enää juuri eroa toisistaan. Fashionissa, muotimaailmassa, on markkinoinnin menetelmiä, joita voin tuoda Artekiin, samoin kaupan tapoja ja dynaamista otetta.

– Esimerkiksi Nanson lempivaatteelle on rakennettu design-identiteetti uudelleen. Nanso sai juuri Fennia Pricen kunniamaininnan nimenomaan tästä konseptoidusta työstä eli siitä, miten olimme konseptoineet yrityksen tuotteen identiteetin nimenomaan muotoilujohtamisen kautta. Siitä olin erityisen ylpeä. Kunniamaininta tuli juuri siitä, että muotoilu on osana liiketoimintaa. Siksikään Artekin maailma ei tunnu vieraalta. Design-identiteetin luomisessa ei ole hirveän kovaa duunia edessä.

Muutoksessa mietittävä menestystekijöitä

Suomalaisyrityksiä on viime aikoina kritisoitu muotoilun jälkeenjääneisyydestä. Esimerkiksi Nokiaa arvosteltiin jokin aika sitten siitä, että se ei pystynyt vastaamaan simpukkapuhelimien esiinmarssiin.

– On mielenkiintoista seurata, mitä tapahtuu seuraavaksi esimerkiksi juuri Nokiassa, joka aikoinaan pisti kumisaappaan pöydälle ja katsoi, mihin mennään. Mitä mahtaa olla seuraavalla pöydällä? Yrityksiä haastetaan miettimään muutoksessa uudestaan aika tiukkaankin sitä, millä menestyä.

– Lempilainaukseni Alvar Aallolta onkin: Mikään vanha ei koskaan kuole kokonaan, mutta ei myöskään synny sellaisenaan koskaan uudestaan. Hänen identiteettiinsä on kuulunut se, että tarvitaan jotain uutta ja tuoretta, jotta vanhat klassikot voivat elää.

Kotikaupunkina Porvoo, kesä- kaupunkina Loviisa

Mirkku Kullberg asuu nykyisin Porvoossa, vanhaan työväentaloon remontoidussa asunnossa. Muuttopäätös syntyi nopeasti viime kesänä ja lapset saattoivat aloittaa koulunkäyntinsä Porvoossa syksyllä.

Kullbergin omasta kodista löytyy Alvar Aallon jakkaroita ja pieniä esineitä. Artekin sisustustuotteitakin on mukaan matkan varrella tarttunut.

– Nyt 13- ja 11-vuotiaat lapset ratkaisevat sisustuksen. Pitää voida roikkua sohvalla. Jos olisi oikein iso ihana asunto, niin sinnehän Aallon kalusteet sopisivat.

Grünsteinissa Mirkku Kullbergin työhön kuului ahkera matkustelu. Myös viimeinen vuosi Nansolla on jälleen vienyt maailmalle.

– Puolitoista vuotta matkustin maltillisesti, mutta viimeinen vuosi on jälleen kerran revennyt! Loppiaisen jälkeen en ole ollut yhtäkään viikonloppua kotona. Messukiertue on ollut tosi tiukka. Huonekalualalla ei messuja ole yhtä paljon, mutta haluan kyllä tietää, mitä markkinoilla tapahtuu. Haluan olla selvillä kenen kanssa käydään kauppaa ja myös sparrata ihmisiä tekemään vielä parempaa tulosta omalla markkina-alueellaan. On tärkeä motivoida ja kannustaa, ja samalla saan paljon tietoa.

Joutilaisuus piti opetella

Mirkku Kullberg on syntynyt Loviisan Valkossa. Synnyinkaupunkinsa kesätapahtumien järjestelyissä hän on ollut aina aktiivisesti mukana talkoolaisena. Viime kesä oli kuitenkin pitkään aikaan ensimmäinen, jolloin Kullberg ei ollut mukana Small Ships Racen järjestelyissä.

– En ollut edes missikisoja juontamassa! Olen ihan laistanut kaikesta!

– Viime kesänä päätin, että nyt asutaan kuukausi saaressa. Siitä oli lasten kanssa puhuttu paljon. Olen opetellut joutilaisuuden, olemisen. Saaripaikkamme on yhä Loviisan edustalla emmekä lähde sieltä mihinkään. Se on mulle henkireikä. Voin ihan hyvin tehdä kahdeksan kuukautta vuodessa täysillä duunia, jos tiedän, että neljän kuukauden aikana voin mennä saareen joka ilta. Siellä vain ollaan.

Suomalaisen modernin muotoilun klassikko

Artekin perustivat vuonna 1935 Alvar ja Aino Aalto, Maire Gullichsen ja Nils-Gustaf Hahl. Artek on tehnyt tunnetuksi Alvar Aallon huonekaluja sekä muita sisustustuotteita. Muotoilun ohella Aalto kehitti täysin uusia teknisiä ratkaisuja puun taivuttamiseen ja suomalaisen koivun hyödyntämiseen kalusteissa.

Aallon suunnittelema kolmijalkainen jakkara oli vuonna 1933 sensaatio muotoilumaailmassa.
Alvar ja Aino Aallon sisustustyylissä luonto oli suuri inspiraation lähde. Tästä esimerkkeinä ovat muun muassa Aaltojen koti Helsingissä sekä Villa Mairea Noormarkussa.

Artek tunnetaan yhä klassikoistaan. Aallon huonekaluilla on kalustettu muun muassa vuonna 2002 Tukholmaan valmistunut Suomen suurlähetystö ja Bonnin parlamenttitalossa on käytetty sisustuksessa muun muassa Artekin tuoleja ja säleseiniä. Artekin kalusteilla on sisustettu myös Pakilan vuonna 2002 valmistunut kirkko.

Artek on ollut aina myös vahva kulttuurivaikuttaja. Maire Gullichsenn johdolla yritys järjesti useita maailmankuulujen taiteilijoiden näyttelyitä. Yritys edustaa edelleen uusia eurooppalaisia virtauksia niin muotoilussa kuin kulttuurissakin. Keväällä 2004 Artek ja tunnettu brittisuunnittelija Tom Dixon yhdistivät voimansa. Vuodesta 2004 lähtien Artekin on omistanut Proventuksen ja Dixonin perustama yhteinen muotoiluyritys Art & Technology.

Tom Dixon on Britannian tunnetuimpia ja tunnustetuimpia tuote- ja sisustussuunnittelijoita. Dixon on työskennellyt useiden kansainvälisten muotoilutoimistojen, kuten Cappellinin ja Moroson kanssa. Hän on suunnitellut näyttelyjä muun muassa Paul Smithille, Barbicaniin ja Design Museumiin. Dixonin töitä on eri puolilla maailmaa museoiden pysyväisnäyttelyissä, kuten Victoria and Albert Museumissa Lontoossa, Musee des Arts Decoratifsisssa ja Centre Pompidoussa Pariisissa ja Museum of Modern Artissa New Yorkissa.

Dixon ja David Begg perustivat kaluste- ja sisustusbrändi Tom Dixonin vuonna 2001. Toimisto on tuottanut laajan malliston huonekaluja, valaisimia ja kodin tavaroita. Yritys tekee myös sisustuksia.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI