|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi hävisi tyttöjen jalkapallon MM-kisoissa ? vastustajalla oli ajatus edellä (13.11.2018 23:18)
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Lähihoitajien opinnäytetyö ”tarkastettiin” Mäntyniemessä

22.02.2005Vertaistuki on hieman kummallinen sana, johon törmää nykyään usein. Vertaistuki on loppujen lopuksi yksinkertainen ja melko vanhakin keksintö: ongelmiin joutunutta pystyy parhaiten auttamaan samanlaisia vaikeuksia läpikäynyt ja niitä selvinnyt kanssaihminen.


– Vertaistuessa on samaa kuin vanhan ajan kyläyhteisöissä ja naapuriavussa. Ne vain pääsivät välillä katoamaan, kun yhteiskunta alkoi tarjota lähes kaikkia palveluja. Nyt kuntien ja valtion supistaessa palvelujaan, on vertaistuki taas kovasti yleistymässä, kertoo vertaistuesta hiljattain opinnäytetyön tehnyt loviisalainen Marjo Sulkama.

Hän teki päihdevankien kuntoutusta ja auttamista koskettelevan opinnäytetyön yhdessä loviisalaisen Susanna Joutjärven kanssa.

Lähihoitajiksi perjantaina valmistuvasta kaksikosta kävi Marjo Sulkama KRIS-Suomi ry:n kanssa hiljattain esittelemässä työtä tasavallan presidentin puolisolle tohtori Pentti Arajärvelle.

Arajärvi oli aidosti kiinnostunut

Vapaaehtoisjärjestö Kris-Suomi ry:n edustajat painottivat, että Sulkaman ja Joutjärven opinnäytetyössä käsitellään juuri Kris-yhdistyksen menetelmiä päihdevankien auttamisessa. Arajärvi toimii sosiaalipolitiikan professorina Joensuun yliopistossa.

– Tohtori Arajärvi oli erittäin kiinnostunut opinäytetyössä esillä olevista asioista. Myös rahasta puhuttiin. Yhteiskuntahan ei voi enää vastata kaikkeen avun tarpeeseen, vaan kolmas sektori tulee ottamaan yhä enemmän vastuuta auttamistyöstä, Marjo Sulkama toteaa.

Tuoreessa opinnäytetyössä tuodaan vahvasti esiin vertaistukityön tehokkuus. Kun viranomainen koettaa auttaa esimerkiksi päihdeongelmista kärsivää vankia, on autettavan ja auttajan välissä usein ”pleksi” : henkilöt ja puheet eivät kohtaa samalla tasolla. Ongelmien esiin putkahtaminen ei myöskään välttämättä noudata virka-aikaa eikä kymmenen minuutin tarkkuudella tehtyjä aikatauluja.

Avuntarve ei tule aina virka-aikana

Usein apua tarvittaisiin esimerkiksi viikonloppuisin, jolloin virastotalon ovet ovat kiinni. Vapaaehtoisuuteen perustuva auttamisjärjestelmä on yleensä käytettävissä kellon ympäri kaikkina viikonpäivinä.

Kris-järjestelmä on tullut Suomeen Ruotsin kautta. Siellä on todettu vertaistuen tehokkuus jo aikaisemmin. Kun vankilassa istunut saadaan irti päihteistä, laskee todennäköisyys uusien rikosten tekemisen huimasti.

Marjo Sulkama luonnehtii vierailua presidentin virka-asuntoon Mäntyniemeen upeaksi kokemukseksi, jollainen osuu harvan kansalaisen kohdalle.
– Keskustelua tohtori Arajärven kanssa käytiin todella leppoisassa hengessä. Hän osoitti aitoa kiinnostusta, vaikka Mäntyniemessä käy varmasti paljon erilaisia lähetystöjä. Isännän lisäksi vaikutuksen teki myös itse rakennus.

– Tohtori Arajärvi esitteli meille taloa. Ikkunoiden ja erilaisten nurkkien määrä oli valtava. Suoria kulmia talossa ei taida olla kuin yksi, ja mieleen jäivät seinän kokoiset, aistikkaat taideteokset, Marjo Sulkama muistelee mieluisaa vierailua.

Kris-yhdistys tukee jo vankilassa olevaa

Kris-Suomi on yhdistys, joka tähtää vankilasta vapautuvien auttamiseen päihde- ja vankilakierteestä takaisin yhteiskuntaan vertaistukiperiaatteella. Yhdistys tukee vankeja jo vankeusaikana. Vangin vapautuessa tullaan portille vastaan ja saatetaan Krisin tiloihin ja mukaan toimintaan sekä tuen piiriin. Ainoa edellytys on päihteetön motivaatio.

Kris-Suomi ry toimii vapautuvan etua ajaen ja omaa suhteet laajaan tukiverkostoon, johon kuuluvat esim. Rikosseuraamusvirasto, Loviisan (ja monien muiden kaupunkien) perusturvakeskus, Kriminaalihuollon tukisäätiö, RAY, Kriminaalihuoltolaitos, Miessakit ry. ja Kuohatin kyläyhteisö. Mukana ovat myös Ruotsissa, Tanskassa ja Liettuassa toimivat Kris-yhdistykset.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Juha Koski

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI