|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen Futistyttöjen peli päättyi kyyneliin (16.11.2018 23:34)
Lukko nollasi tappiokierteessä olevan HIFK:n: ?Aika simppeli lopputulos? (16.11.2018 22:06)
?Seuraavat vuosikymmenet muuttavat koko eläkejärjestelmän logiikan? (16.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Nuori yrittäjyys -aluetoimiston perustamisen taakse tarvitaan lisää kouluja Loviisan seudulta

28.01.2005Loviisalla on hyvät mahdollisuudet saada maan kolmas Nuori yrittäjyys -aluetoimisto. Tällä hetkellä NY-aluetoimisto toimii Lohjalla ja Kokkolassa.
Loviisassa Nuori yrittäjyys -koulutusta on järjestetty pääasiassa ruotsinkielisellä yläasteella. Lisää kouluja, kuntia ja yrityksiä kuitenkin tarvitaan mukaan.


Aluetoimiston perustamiseen suhtautuu myönteisesti ainakin Svenska Kulturfonden, joka on sitoutunut tukemaan rahallisesti kahden vuoden ajan Lohjan ja Kokkolan aluetoimistoja. Kulturfonden tulee mukaan myös Loviisan toimiston perustamiseen. Nyt hankkeelle etsitään myös paikallista tukea. Nuori yrittäjyys eli Ung företagsamhet -koulutus tutustuttaa yläasteen ja lukioiden oppilaat yrityksen pyörittämiseen käytännössä. Nuoret perustavat vuoden ajaksi harjoitusyrityksen, jolla on oma tuote- tai palveluidea. Tällä hetkellä Loviisan ruotsinkielisellä yläasteella 8. luokan oppilaista 13 valinnut UF-vuoden.

Kulturfonden mukaan 6.000 eurolla

Loviisan NY-aluetoimiston perustamista mietittiin tiistaina högstadiumin opettajien, elinkeinoelämän edustajien sekä valtakunnallisen NY-yhdistyksen toiminnanjohtajan Turo Nummisen voimin. Mukana oli myös projektiasiamies Mats Brandt Kulturfondenista.

Högstadiumin rehtorin Joan Hafrénin mukaan NY-aluetoimisto on juuri sitä, mitä Loviisan seutu kaipaisi.
– Koulun ulkopuolinen toimisto on juuri sitä mitä tarvitsemme, koska koulujen on avauduttava muun yhteiskunnan suuntaan.
Yhdistyksen toiminnanjohtaja Turo Numminen toimii Helsingistä käsin, eikä hänellä ole mahdollisuuksia auttaa noin sataa eri puolilla maata toimivaa koulua. Siksi aluetoimistot tulisivat tarpeeseen.

Nummisen mukaan aluetoimisto virkisti huomattavasti NY-toimintaa Lohjalla.
– Aluetoimisto Loviisassa olisi todella iso etu koko toiminta-alueelle.
Yrityspuolelta NY-toiminta on saanut isoja tukijoita. Nummisen mukaan toimintaa tukevat muun muassa Ensto, Danfoss, Yksityisyrittäjäin säätiö, Nordea, Citigroup Foundation ja Veritas. Mats Brandt Kulturfondenista totesi, että NY-toiminta on juuri sitä, mitä Kulturfonden mieluusti tukee.

– NY-toiminta jää valtion raamien ulkopuolelle. Sillä on valmis verkosto ja vakiintunut asema. Vaatii kuitenkin resursseja, jos toiminta halutaan yhtä laajaksi kuin muissa maissa. Kulturfondenin hallitus on omalta osaltaan valmis tukemaan aluetoimiston perustamista Itä-Uudenmaalle ja Ahvenanmaalle. Aluetoimiston perustamiseen Kulturfonden on valmis satsaamaan 6.000 euroa.

Toimistolle noin 20.000 euron talousarvio

Yhdistyspohjaisen aluetoimiston budjettiluonnoksessa päätukijan eli Kulturfondenin osuus olisi 6.000 euroa. Alueen kunnat lähtisivät mukaan 6.000 eurolla. Sadan oppilaan rekisteröintimaksut tuottaisivat 2.000 euroa, kansallisen toimiston tuki olisi 1.500 euroa ja yrityssponsorien osuudeksi muodostuisi 4.000 euroa.

Toimistoon ei välttämättä palkattaisi päätoimista henkilökuntaa, vaan henkilökunnan tarve riippuu aluetoimiston koosta ja NY-toiminnan määrästä.
Alkuvaiheessa aluetoimisto toimisi kansallisen Nuori yrittäjyys ry:n alaisuudessa, myöhemmin aluetoimiston voi siirtyä alueellisen yhdistyksen hoidettavaksi.

Itä-Uudenmaan liiton edunvalvontapäällikkö Per-Stefan Nyholm arvioi, että seudun kunnat voidaan saada mukaan hankkeeseen projektianomuksen avulla. Aktia-pankin johtaja Erkki Tuormaa arveli, että aluetoimiston perustamisessa kannattaisi selvittää yhteistyömahdollisuudet Uusyrityskeskuksen kanssa. Turo Nummisen mukaan Kokkolan toimisto tekeekin yhteistyötä paikallisen uusyrityskeskuksen kanssa, joten mallia voitaisiin ottaa suoraan sieltä.

Hankkeen tiimoilla kokoonnutaan jälleen huhtikuussa. Mikäli kouluja ja oppilaita saadaan mukaan lisää ja rahoitus järjestyy, aluetoimisto voisi aloittaa toimintansa jo ensi syksynä.

”NY-ohjelma luo yhteyksiä yritysmaailmaan

Loviisan ruotsinkielisen yläasteen Nuori yrittäjyys -kursseja vuosia ohjannut opettaja Elisabet Fält-Grönqvist pitää NY-toimintaa oivana keinona luoda yhteyksiä yritysmaailmaan.

– Ohjelma sopii hyvin nykyajan kouluille. Kurssin aikana oppilaat oppivat taitoja, joita yrityksissä tarvitaan. Eikä asioita opetella vain kirjoista, vaan oppilaat oppivat itse tekemällä.

Suomessa tarjolla on kaksi NY-ohjelmaa. Oma talous -kurssilla voi opetella oman talouden hallintaa, harjoitella työhaastatteluja, opetella omaa ja perheen rahankäyttöä ja suunnitella säästämistä ja budjetointia. Oma talous -ohjelma on suunnattu 7.-8. luokkalaisille.

Vuosi yrittäjänä -opinto-ohjelmassa 14-20 -vuotiaat nuoret perustavat oikealla rahalla vuoden ajaksi harjoitusyrityksen. Opettajan lisäksi nuorilla on tukenaan neuvonantaja liike-elämästä.

– Jokainen harjoitusyritys on omanlaisensa. Usein syksyllä aloitettaessa oppilaita kiinnostaa kovasti, saadaanko voitti itselle, mutta myöhemmin kiinnostus yrityksen tuottoon vähenee. Keväällä, kun nuoret ovat saaneet yrityksen pyörittämisestä kokemuksia ja perspektiiviä asioihin, yrityksen tuottama voitto ei tunnukaan enää niin tärkeältä, Elisabet Fält-Grönqvist kertoo.

Harjoitusyrityksenkin tiellä on sekä ylä- että alamäkiä.
– Ongelmaksi saattaa tulla muun muassa se, työskentelevätkö kaikki yhtä ahkerasti yrityksessä ja miten voitto lopulta jaetaan - tasan vai työpanoksen mukaan.

Fält-Grönqvist huomauttaa, että yritystä perustettaessa voitto aiotaan usein panna tasan, mutta vuoden lopulla mieli saattaa olla muuttunut.

Tärkein anti yritysvuodelta ovat Fält-Grönqvistin mukaan kuitenkin ahaa-elämykset.
–Vuoden aikana joudutaan selvittämään ristiriitoja, osuuksille maksettavaa korkoa ja sitä, paljonko tuotteesta voi yleensä pyytää.

–Tärkeintä ei ole fiksu tuote vaan se, miten firmaa hoitaa.
Fält-Grönqvist huomauttaa, että vuoden yrittäjäkokemus antaa valmiuksia tulevaan elämään, sillä mukana olijat joutuvat paneutumaan muun muassa sihteerin ja pöytäkirjantarkastajan tehtäviin tai esimerkiksi markkinointitutkimuksen tekemiseen.

NY-toimintaa 110 maassa

Nuori yrittäjyys ry on toiminut Suomessa vuodesta 1995 lähtien. Suomen yhdistys kuuluu 110 jäsenmaata käsittävään kansainväliseen kattojärjestöön Junior Achievement Worldwideen.

Muissa Pohjoismaissa NY-toiminta on jo pidemmällä kuin Suomessa. Esimerkiksi Ruotsissa NY-ohjelmiin osallistuu noin 30.000 oppilasta joka vuosi. Aluetoimistoissa työskentelee 56 palkattua työntekijää.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI