|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Poliisi jatkaa palon teknistä tutkintaa

24.01.2005Loviisalainen 14-vuotias poika paljastui Loviisan lauantaisen koulupalon sytyttäjäksi. Kouluun murtautui kaksi poikaa, joista vanhempi sytytti palon. Sitä ennen kaksikko oli anastanut opettajien kahvikassasta pienen summan rahaa.


Mukana oli myös toinen loviisalaispoika, joka ei kuitenkaan ollut paikalla palon syttyessä. Molemmat loviisalaispojat ovat Myllyharjun koulun oppilaita.
Poliisin tutkimuksissa selvisi myös yksi varkaus ja muutama vahingonteko. Sama tai samat tekijät ovat aiemmin murtautuneet Generalshagenin kouluun, josta vietiin televisio, sekä paikalliseen päiväkotiin.

Poliisi jatkaa Loviisan suomenkielisen koulukeskuksen hallintosiiven tuhonneen palon syyn tutkintaa. Myös opettajainhuoneessa olleiden sähkölaitteiden tutkinta jatkuu.
- Selvitämme ja vertaamme tietoja poikien kertomukseen, tutkinnanjohtaja Bengt Brinkas Loviisan poliisista kertoo.

Poliisi pääsi poikien jäljille melko pian palon jälkeen. 14-vuotias loviisalaispoika ja 12-vuotias helsinkiläispoika murtautuivat kouluun ikkunasta. Mukana oli myös kolmas nuori loviisalaispoika, mutta hän ei ollut paikalla palon syttyessä. Juuri ennen poislähtöään pojista vanhempi sytytti tuleen papereita täynnä olleen pahvilaatikon.

Puolen tunnin kuluttua ohi ajaneesta ambulanssista havaittiin palo. Pojat palasivat seuraamaan sammutustöitä.
Poliisi alkoi epäillä jo sunnuntaina, että koulussa on vierailtu luvattomasti. Paloyönä rikottua ikkunaa ei kuitenkaan heti havaittu.
Poliisi kiittää loviisalaisia nuoria ja koululaisia, jotka auttoivat poliisin tutkinnassa kertomalla tietojaan ja havaintojaan. Nuorten antamat tiedot nopeuttivat tapauksen selvittämistä. Myös paloviranomaiset sekä Loviisan ja Porvoon sosiaalitoimi saavat poliisilta kiitosta hyvästä yhteistyöstä.

Rehtorille runsaasti vihjeviestejä

Myllyharjun koulun rehtori Jorma Törnroos kertoi poliisitutkinnan tuloksista torstaiaamuna sekä oppilaille että opettajille pitämässään tiedotustilaisuudessa. Myös hänen korviinsa oli jo varhain kiirinyt oppilaiden viestejä tulipalon sytyttäjästä.

Osalla oppilaista oli tietoa tuhopolttajasta jo maanantaiaamuna, kun heille pidettiin tilanteesta ensimmäinen tiedotustilaisuus Länsiharjun koulun auditoriossa.
- Oppilaat ovat pitkin matkaa kysyneet, että miksi rehtori ja opettajat eivät usko heidän lähettämiään vihjeviestejä. Selitin heille, että koulu ei voinut julkisesti reagoida asiaan. Eli koulu ei voinut ottaa julkisesti kantaa vihjeisiin, jotka voisivat osoittautua myös vääriksi.

- Itsekin olen keskustellut sekä aikuisten että muiden koulujen nuorten kanssa vihjeistä. Puheluja on tullut runsaasti. Törnroos kertoi oppilaille myös nuoren rikoksentekijän asemasta ja korvausvastuista.

- Alle 15-vuotiasta ei tuomita oikeusistuimessa, vaan hänestä huolehtivat sosiaaliviranomaiset ja poliisi. Alle 15-vuotias on kuitenkin vahingonkorvausvelvollinen siinä missä muutkin. Korvausten määrä voidaan kuitenkin suhteuttaa ikään ja myös muihin tekijöihin.

Komisario Brinkas toteaa, että korvaukset määritellään tällaisissa tapauksissa siviilijuttuna tuomioistuimessa. Vahingonkorvauksia vaativat vakuutusyhtiö ja kaupunki. Vahingonkorvauslaki mahdollistaa sovittelun, jossa otetaan huomioon muun muassa vahingonkärsijän ja vahingontekijän varallisuus. Vaikka velka periaatteessa vanhenee kymmenessä vuodessa, vahingon kärsinyt voi uusia kanteen, kun kymmenen vuotta on kulumassa umpeen. Jos kanne uusitaan, tai korvauksia yritetään tai saadaan ulosoton kautta, velan vanhentuminen siirtyy eteenpäin aina kymmenen vuotta kerrallaan. Näin korvausvelvollisuus saattaa seurata vahingontekijää koko elämän.

Törnroos huomauttaa, että vahingonkorvaukset lähtevät pyörimään heti, kun tekijä alkaa saada tuloja, vaikka hän olisi vielä alaikäinen.

Oppilaat evakossa ympäri kaupunkia

Törnroosin mukaan tällä hetkellä näyttää siltä, että jos yläasteen mittaustulokset osoittautuvat puhtaiksi ensi viikon puolivälissä, yläasteen siipi saadaan lähes kokonaan käyttöön runsaan viikon kuluttua.

- Joudumme kuitenkin edelleen pitämään oppilaita muissa tiloissa. Oppilaita on nyt hajasijoitettuna Länsiharjun ala-asteella, Vakon tiloissa, Forumissa, mediateekissä ja Generalshagens skolassa.

Lukiossa opiskelevat ainakin maaliskuuhun Amiston tiloissa.
Opettajien tilaratkaisuihin etsitään parhaillaan ratkaisua. Opettajat saattavat joutua työskentelemään väliaikaistiloissa jopa pitkälle ensi syksyyn.
- Meidän on varauduttava siihen, että tiloja ei saada kuntoon ensi syyslukukauden alkuun mennessä.
Törnroos toivoo, että opettajille työtilat löydetään mahdollisimman nopeasti.

- Sekä oppilaat että opettajat ovat osoittaneet upeaa työmoraalia, kärsivällisyyttä ja joustavuutta. Tilanne on kuitenkin vaikea, koska esimerkiksi oppimateriaalia ja suunnitelmia on kadoksissa, mutta meillä ei ole paikkaa missä tehdä uusia. kansliaakaan ei ole.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI