|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Harakka: ?Mihin ministerin ylimielinen tuomio perustuu?? ? Lukuja jopa Orpon omalta ministeriöltä (14.11.2018 20:03)
?Vakavin kriisi, jossa olen ollut mukana? ? Blokkirajat murtuvat Ruotsissa (14.11.2018 19:17)
Zyskowicz kuumotti vihreitä: ?Miksi te esitätte työttömyyden lisäämistä?? ? Viileä kuitti Haavistolta (14.11.2018 18:29)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Sirkku Zeiler aikoo sillanrakentajaksi

21.01.2005Loviisalaisen työterveyslääkärin Sirkku Zeilerin valinta Loviisan kaupunginhallituksen uudeksi puheenjohtajaksi varmistui keskiviikkoiltana. Seuraavana aamuna Zeiler (37) oli jo työpöytänsä takana, valkoinen lääkärintakki päällään.


Sen verran kova kuohunta valintaa edelsi, että mieleen tulee UKK:n lausahdus Suomen roolista, ei tuomarina vaan lääkärinä.
SDP:n listoilta kunnallisvaalien ääniharavaksi ponnahtanut Zeiler allekirjoittaa Urkin iskulauseen.

– On oltava diplomaattinen ja kaikkien kanssa on tultava toimeen. Koska olen tullut perinteisten poliittisten piirien ulkopuolelta voin lievittää ristiriitoja. Pidän yhteistyötä erittäin tärkeänä.

– Nyt on saatava työ alkuun, luotava hyvät suhteet yhteistyökumppaneihin ja pistettävä asiat pyörimään.
Aivan alkajaisiksi Zeiler aikoo kuitenkin ryhtyä ottamaan asioista selvää. Vasta valintansa jälkeen hänellä on oikeus tutustua kaikkiin kaupungin asioihin ja asiakirjoihin. Faktat hän käy heti läpi sekä kaupunginjohtaja Olavi Kalevan että muiden virkamiesten kanssa.

– Paneudun asioihin ensin huolellisesti ja vasta sen jälkeen muodostan mielipiteeni. Ensimmäinen tavoite on ottaa asioista selvää. Poliittisen kannan muodostamisen aika on sitten myöhemmin.
Zeiler näkee roolinsa kaupunginhallituksen puheenjohtajana neutraalina.

– On mahdollisuuksien mukaan pysyttävä tunnekuohujen ulkopuolella. Tunnekuohut vievät paljon energiaa tärkeämmiltä asioilta.
Hän ottaa esimerkiksi Meri-Bellan kaavan, jonka tiimoilla sanan säilällä on mäiskitty olan takaa muun muassa lehtien yleisönosastoissa. Zeiler arvioi, että tunteisiin vetoava räväkkä sanailu sopii paremmin kaupunginvaltuuston foorumeille kuin kaupunginhallituksen puheenjohtajalle.

Uudet asetelmat

Zeilerin nimi pulpahti esiin jo syksyllä, kun luottamushenkilöiden paikkajaosta alettiin keskustella. Loviisalaiselle kunnallispolitiikalle viime syksy oli muutosten aikaa, sillä SDP nousi ensi kertaa kaupungin suurimmaksi puolueeksi ohi RKP:n, vaikka paikkaluku on uudessa valtuustossa yhä sama, eli molemmilla paikkoja on nyt 11. Kokoomuksella on viisi valtuutettua. Vihreät menettivät kaikki paikkansa ja Vasemmistoliitto ainokaisensa, sillä puolueella ei ollut viime vaaleissa ehdokkaita.

Zeiler seurasi vallanjakoprosessia pitkään sivusta. Uutena valtuutettuna hänellä ei ollut virallista roolia neuvotteluissa. Demarit käynnistivät neuvottelut ensimmäistä kertaa suurimpana puolueena. Mutta vielä uutenavuotenakaan puolueella ei ollut puheenjohtajaehdokasta, ainoastaan tieto siitä, että puolue haluaa kaupunginhallituksen puheenjohtajuuden.

– Siksi myös lautakuntapaikkojen jako seisoi eivätkä muut puolueet voineet ottaa kantaa, koska minkäänlaista esitystä ei ollut. Huhuttiin myös, etten olisi kiinnostunut kaupunginhallituksen puheenjohtajuudesta. Olin kuitenkin riippuvainen siitä, että minulta kysytään asiaa.

Heti vaalien jälkeen Zeiler empi, kun häntä suurimman äänisaaliin korjanneena ryhdyttiin puheenjohtajan paikalle asettamaan. Zeiler kuitenkin muutti mielensä jo parin päivän päästä.

Viimeinen vuodenvaihteessa Zeiler katkaisi sitkeältä huhulta siivet ja oma puolue kysyi puheenjohtajuuteen hänen kantaansa. Keskiviikkoiltana itse valinta sujuikin sitten yksimielisesti.

Keskustelun puute ihmetyttää

Zeilerin valinnan tiellä nähtiin aiemmin ennen kaikkea poliittinen kokemattomuus. Zeiler ei ole osallistunut edes opiskelijapolitiikkaan.

– Kokemattomuuteni oli fakta. Olisin tosin toivonut, että asiasta olisi keskusteltu aikaisemmassa vaiheessa, mietitty kykyjä ja ominaisuuksia. Olisi ollut hyvä tuoda esiin eri nimiä. Ihmettelen sitä, ettei keskustelua käyty.

– Täydellinen puheenjohtajahan olisi sellainen, jolla on pitkä kokemus, hyvät suhteet joka suuntaan, kielitaitoa, sopiva persoona ja hyvä vaalitulos.

Entä pidettiinkö kokemattomuutta miinuksena kenties sen vuoksi, että Zeiler on nainen? Kokematon mieshän tuo yleensä tuoreita näkökulmia tehtävään kuin tehtävään?

– Voi olla. Tuskin minulta olisi kymmenen lapsen isänä kysytty, miten ehdin hoitaa luottamustoimen. Mutta ehtimisestä kysyttiin neljän lapsen äidiltä.

Zeilerin mukaan aikaa riittää, sillä lastenhoito sujuu kätevästi myös puolisolta, tutkija Thomas Zeilerilta.
– Mies hoitaa kaikesta tasan puolet.

Saksasta savvoon

Myös tulevan puheenjohtajan kielitaidosta käytiin syksyn kuluessa keskustelua. Äidinkieleltään suomenkielinen Zeiler puhuu myös ruotsia, englantia ja saksaa, sekä Kuopiossa syntyneenä aitoa savoa.

– Suomee ja savvoo, hiljoo ja kovvoo!
– Kaksikielisenä pidän ihmistä, jolla on kaksi äidinkieltä. Kaksikielinen en siis ole, mutta lääkärin työssäni asiakas valitsee kielen. Työssäni käytän päivittäin suomen ja ruotsin lisäksi usein myös englantia ja saksaa.

Zeilerin aviomies on saksalainen, joten perheessä eletään kahdessa kieliympäristössä.
Zeiler korostaa, että molempien kotimaisten kielten riittävä taito on sekä kaupunginhallituksen että -valtuuston puheenjohtajalle välttämättömyys.

– Muuten osasta informaatiota jää paitsi.
Vaikka Loviisan kaupungin luottamustehtävien keulassa on nyt kaksi naista, Zeilerin mielestä naisvalta ei merkitse sitä, että vallan kammarit olisivat siirtyneet jonnekin muualle.

– En allekirjoita väitettä, että valta pakenee naista.
Zeilerin mielestä aggressiivinen vallankäyttö ja junttaus yhdistetään usein miessukupuoleen, mutta Zeilerin mukaan nainen ei vain yleensä käytä nuijaa samalla tavalla kuin mies.
– Onhan miesten ja naisten pukeutumisessakin eroja. Asioiden hoito ei ole kiinni sukupuolesta.

Siviiliammatista apua

Zeiler itse ei aio harrastaa ulkoista vallannäyttöä. Sen sijaan hän arvioi, että lääkärin kokemuksesta on hyötyä myös luottamustehtävässä.

– Lääkärin työ on vaativaa ja päätöksiä on tehtävä päivittäin. Välillä ollaan hyvin vakavien asioiden ääressä. Lääkäriltä vaaditaan nopeita päätöksiä ja vastuunkantoa. Ehkä en toisella ammattitaustalla olisi uskaltanut puheenjohtajuuteen tarttua. Lääkärin on myös tultava toimeen erilaisten ihmisten kanssa.

– Lääkäri ei voi olla kelju. Uskon myös, että ammatti antaa perspektiiviä ja kykyä panna asiat tärkeysjärjestykseen.
– Työterveyspuolella korostuu ihmissuhdepuoli, lisää hän.
Organisointikykyä Zeilerista löytyy myös, sillä hän on elämänsä tässä vaiheessa ehtinyt muuttaa jo 23 kertaa.

– Siksi tiedän myös ihan kokemuksesta, että Loviisa on hyvä kaupunki elää. Olen jopa paluumuuttaja, sillä asuimme täällä 1995-97, ennen kuin muutimme Loviisaan vuonna 2000.
Zeilerin mielestä eniten kotikaupunkinsa menoa arvostelevat yleensä syntyperäiset asukkaat.
– Toriparlamentit jauhavat joka kaupungissa. Olen oppinut, että silloin kun ”koko kaupunki puhuu”, kysymyksessä on yleensä kymmenkunta ihmistä.

– Ei Loviisalla ole sen kummempia ongelmia kuin millään muullakaan paikkakunnalla. Asuttuani monessa muussa paikassa voin sanoa, että Loviisa on hyvä kaupunki.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI