|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |




  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS




    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  







LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)
Kansanedustajat: Lasten harrastaminen maksaa liikaa ? ?Kustannukset nousseet rajusti 10?15 vuodessa? (20.11.2018 18:47)
Uusi ennuste: Sdp nyt selkeä ykkönen ? mutta tuliko demareille jo ?22 %:n katto? vastaan? (20.11.2018 17:36)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskee



MAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT












UUTISET


Raju tulipalo tuhosi Loviisan suomalaista koulukeskusta

18.01.2005



Loviisan lukion ja yläasteen opettajien kahvihuoneesta alkanut raju tulipalo tuhosi pahoi suomalaista koulukeskusta lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Toisessa kerroksessa ollut kahvihuone tuhoutui palossa täysin ja koko hallintosiipi sekä käytävät kärsivät pahoja lämpö-, savu- ja vesivahinkoja. Myös hallintosiiven katto tuhoutui täysin. Palo tärveli kahdessa kerroksessa tiloja noin 800 neliömetrin alueelta. Noki, savu ja vesi vaurioittivat lisäksi useita luokkia, ensimmäisen kerroksen ruokalaa sekä kellaritiloja. Vahinkojen arvioidaan kohoavan noin miljoonaan euroon. Kaupungin omistama koulu on vakuutettu.


Loviisan hätäkeskus sai lauantaina kello 21.52 ohikulkijalta ilmoituksen suomalaisesta koulukeskuksesta tupruavasta savusta. Tiloissa ei ollut automaattisia paloilmoittimia. Hätäkeskus hälytti ensin paikalle Loviisan pelastusaseman yksiköt, Lovisa FBK:n ja Valkon VPK:n yksiköt. Kirkkokadun toisella puolella koulukeskuksen naapurissa toimivan pelastusaseman ensimmäinen yksikkö oli paikalla noin minuutissa, jolloin kuumuus oli jo rikkonut opettajien kahvihuoneen ikkunat ja liekit löivät valtoimenaan toisen kerroksen ikkunoista. Myös kahvihuoneen ovi oli palanut puhki ja palo oli levinnyt kansliatilan käytäville ja käytäviä pitkin aulatiloihin. Muutamien minuuttien kuluessa palopaikalle saapuivat Lovisa FBK:n ja Valkon VPK:n yksiköt. Pelastuslaitoksen savusukeltajat murtautuivat ensimmäisinä rakennukseen koulun sisäpihan kautta ja sammuttivat kahvihuoneen ja sen ympäristön.

Lähes 70 miestä sammutustöissä

Lovisa FBK:n yksikkö sammutti kahvihuonetta ikkunoista Brandenstaininkadun puolelta. Valkon VPK savusukeltajat menivät sisään Brandensteinikadun pääovesta ja sammuttivat keskiaulaa, jossa kuumuus oli hiillostanut pahoin sohvat, taulut ja muun irtaimen. Kuumia katon pintarakenteita ja valaisimia putosi savusukeltajien päälle. Kuumat palokaasut sulattivat pintarakenteita vielä kolmannen kerroksen käytävässä. Palo oli siinä vaiheessa jo levinnyt ulkokautta ja ilmastointikanavia pitkin talon kattorakenteisiin. Paikalle saapui pian myös Ruotsinpyhtään palokunnan, Hommansby FBK:n, Hardom FBK:n ja Sarvlaks FBK:n yksiköt. Loviisan seudun palokunnista paikalle saapui yhteensä 52 sammuttajaa. Myös Loviisan poliisi hälytettiin palopaikalle. Paikalle hälytettiin varmuuden vuoksi myös kaksi sairaankuljetusautoa, mutta henkilövahinkoja ei palossa eikä sen sammutuksessa sattunut.

Apua tarvittiin Porvoosta saakka

Liekkien loimotus näkyi illalla kauas aina Valkoon saakka, ja tumma savu levisi tuulen mukana itään kaupungin keskustaan. Pelastuslaitos kehoitti radiossa loviisalaisia välttämään liikkumista savun alla.

Toisessa vaiheessa vajaan puolen tunnin kuluttua apuun saapui Porvoon pelastusaseman sammutusyksikkö, säiliöauto ja nostolava-auto sekä Hamarin VPK:n savusukeltajia yhteensä 13 miestä. Saksalan VPK:n jälkivahingontorjuntaryhmä ryhtyi yhdessä Hommansby FBK:n ryhmän kanssa pumppaamaan vettä rakennuksen alakerroksista. Yhteensä sammutustöihin osallistui 75 miestä ja 8 yksikköä. Lisäksi Lovisa FBK:n palokuntanaiset järjestivät yöllä paikalle muonituspisteen.

Sammutustöitä johtanut palomestari Kosti Heiskanen totesi, että sammutusvettä sekä sammuttajia saatiin riittävästi paikalle.

– Ainahan ensimmäisten alkuhetkien aikana on pulaa miehistä, mutta aika pian saatiin riittävästi voimia paikalle, kertoi Heiskanen.

Katto paloi sitkeästi useita tunteja

Sisätilojen sammutuksen jälkeen palo riehui vielä pitkään kattorakenteissa suuren peltikaton alla. Nostolavoilla työskennelleet palomiehet leikkasivat monin paikoin punaisena hehkuvaan peltikattoon reikiä, joista polttavat palokaasut saataisiin ulos ja palo sammumaan. Paikalle kutsuttiin myös tukkirekka, jonka tartuntasaksilla kattoa pyrittiin poistamaa. Osa peltikatosta oli kuitenkin niin korkealla, ettei tukkiauton nosturi yltänyt niihin. Sammuttajat saivat palon halintaan noin kello 01.30, mutta peltikaton alla olleet palopesäkkeet paloivat ja kytivät sitkeästi vielä aamuun asti. Katon eristeenä oli sahanpurua. Monien sammuttajien työvuoro kesti illasta aamun valkenemiseen saakka.

Palon alkuvaiheessa savusukeltajat saivat pelastettua rehtoreiden kansliatiloista kolme tietokonetta. Myös kiviseinän suojaaman viereisen tietokoneluokan tietokoneet saatiin suojattua vedeltä, mutta nekin kärsivät savusta. Kattopalon sammuttamiseksi käytetty vesi kasteli koko hallintosiiven kaikki huoneet.

-Koulun tärkeät tiedostot ovat Loviisan puhelinosuuskunnan tiloissa sijaitsevalla etätietokoneella, jonne ne on lukion rehtorin Matti Jutilan aloitteesta aikanaan siirretty, kiitteli yläasteen rehtori Jorma Törnroos.

Aluepelastuslaitos järjesti yhdessä poliisin ja koulun kanssa heti sunnuntaiaamuna tiedotustilaisuuden medialle. Koulu tiedotti palosta maanantaina myös oppilaille.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalle



Omat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:






Loviisan






Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI