|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat torstaina Ateenassa ? lohkovoiton menetys olisi historian eeppisin sulaminen (15.11.2018 12:33)
KL: 52 työntekijän yritys toimii ilman pääluottamusmiestä ja liittoja ? ?Palkankorotus otettiin heti käyttöön täysimääräisenä? (15.11.2018 11:21)
50 000 nimeä täynnä ? Kansalaisaloite raiskauksen määritelmästä menee seuraavan eduskunnan käsittelyyn (15.11.2018 10:57)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisan sisäilmatyöryhmä sai Hengitysliiton ilmansuojelupalkinnon

14.01.2005Hengitysliitto myönsi vuoden 2004 ilmansuojelupalkinnon Loviisan kaupungin sisäilmatyöryhmälle. Ryhmä on Hengitysliiton mielestä toiminut aktiivisesti, esimerkillisesti ja avoimesti kaupungin kiinteistöjen sisäilman selvittämiseksi ja parantamiseksi. Hengitysliitto toivoo tämänvuotisen ilmansuojelupalkinnon myötä huomiota kiinnitettävän entistä enemmän kuntien kiinteistöjen, erityisesti koulujen ja päiväkotien sisäilman laadun selvittämiseen ja parantamiseen ajoissa.


– Palkinto oli erittäin myönteinen yllätys, Loviisan kaupungin taloinsinööri Antti Kinnunen totesi keskiviikkona, kun tieto palkinnosta tuli julkisuuteen.

Sisäilmatutkimukseen on Loviisassa pantu rahaa noin 250.000 euroa. Korjaustyöt ovat vaatineet viimeisen kymmenen vuoden aikana suurimman osan kaupungin talonrakennuspuolen investoinneista, eli rahaa on parannuksiin kulutettu yhteensä kolme miljoonaa euroa.

– Panostus on ollut mittava, jos se suhteuttaa asukaslukuun. Laskin, että jos Helsingin kaupunki pistäisi tutkimuksiin yhtä paljon, niin summa olisi noin 18 miljoonaa euroa, Kinnunen jatkaa.

Kinnusen mukaan nyt suurin tutkimustyö on tehty. Tulevina vuosina viedään eteenpäin niitä hankkeita, jotka on todettu tarpeellisiksi.

– Tänä vuonna vuorossa on liikuntahalli. Sen korjaussuunnitteluun on varattu rahaa tälle vuodelle. Hanketta varten on koottava suunnitteluryhmä. Kyllä meillä työt jatkuvat ja korjaamista riittää.

Kinnusen mukaan tehty työ on kertonut muun muassa marssijärjestyksen, jolla seuraavaksi edetään.
– Jo seuraavissa suunnitelmissa osaamme myös ottaa oikeat asiat huomioon.

Kaupunki ei juuri ole saanut ulkopuolista tukea korjaushankkeisiin.
– Liikuntahallia yritetään seuraavaksi saada mukaan valtion korjaussuunnitelmiin.

Sisäilmatyöryhmä jatkaa työtään

Sisäilmatyöryhmä jatkaa työtään aktiivisesti varsinaisen tutkimushankkeen valmistuttuakin.
Loviisan kaupungin sisäilmatyöryhmä koostuu neljästätoista eri alojen ammattilaisesta. Joukkoon kuuluvat kaupungin taloinsinööri, suunnitteluinsinööri, siivoustyönjohtaja, LVI-teknikko, sähköteknikko ja työsuojelupäällikkö. Ryhmän työhön osallistuvat lisäksi kaksi teknisen lautakunnan jäsentä, sivistystoimen johtajat, päivähoidon sektoripäällikkö, ympäristöterveydenhuollon terveystarkastaja ja sisäilmakonsultin edustaja.

Sisäilmatyöryhmä asettaa tutkitun tiedon perusteella rakennukset oikeaan korjausjärjestykseen. Työryhmän kautta kulkee myös käyttäjältä tuleva tieto sairasteluista sekä muista rakennuksiin ja sisäilmaan liittyvistä ongelmista. Työryhmän laajuuden takia ongelmien ratkaisuun voidaan tarttua heti. Olennainen osa työryhmän työtä on sisäilmatiedon jakaminen käyttäjille tiedottamalla.

Sisäilmatyöryhmä tekee esitykset päätöksistään tekniselle lautakunnalle, joka esittää ne edelleen kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle.

Loviisan kaupunki on ostanut sisäilmatutkimukset alan pioneereihin kuuluvalta yritykseltä Suomen Sisäilmaston Mittauspalvelulta. Hanke alkoi vuonna 2002 ja sen aikana tutkittiin noin 80 prosenttia kaupungin omistamista kiinteistöistä eli yhteensä yli 35.000 neliötä. Tutkimusten piiriin kuuluivat kaikki koulut ja päiväkodit, toimistorakennukset sekä urheilu- ja vapaa-aikatilat. Tutkittujen rakennusten rakennusvuodet olivat 1755-1984.

Tutkimukset etenivät vaiheittain ja analyyttisesti: Kohteissa tehtiin ensin käyttäjäkyselyt ja perusmittaukset. Näiden tutkimusten tulokset koottiin väliraportteihin, joiden pohjalta edettiin perusteellisempiin tutkimuksiin, mikäli tarvetta ilmeni. Lopuksi tutkimusten pohjalta valmistuivat talokohtaiset loppuraportit, joiden mukaan kunkin kohteen korjaussuunnitelmat laaditaan.

Kunnostusjärjestys muotoutui tutkimuksissa

Tutkitut rakennukset ovat olleet pääosin perusterveitä – vain pieniä korjaus- ja huoltotöitä on tiedossa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Vakavampia ongelmia ilmeni kahdessa rakennuksessa. Liikuntahallin ja suomenkielisen koulukeskuksen sisäilman parantaminen vaatii huolellista suunnittelua ja mittavia korjauksia.

Suomenkielisessä koulukeskuksessa on jo tehty esimerkiksi alapohjan ja luokkatilojen kunnostamista sekä ilmanvaihdon muutostöitä. Aiemmin tutkitut koulut ja päiväkodit ovat olleet jo vuoden verran korjauskohteina ja niistä on saatu korjauksien jälkeen positiivista palautetta.

Tutkimustulosten mukaan rakennuksista löydetyt ongelmakohdat liittyvät yleisimmin ilmanvaihtoon ja tiiviyteen. Lisäksi sisäilmaan vaikuttavia ongelmia oli myös alapohjissa, mineraalivillaisissa äänieristeissä ja rakennusten lämpötiloissa.

Rakennuksien korjaustoimia ryhdyttiin valmistelemaan ja toteuttamaan heti tutkimusten valmistuttua. Toteutetut hankkeet ovat vaihdelleet ilmanvaihtokanavistojen nuohouksesta mittaviin alapohjien kunnostuksiin.

Suunniteltujen hankkeiden sekaan on mahtunut myös yllättäviä tapauksia kuten vesivahinkoja, joihin on myös otettu kantaa sisäilmatyöryhmän avulla. Nämä korjaustoimet ovat menneet muiden ohi tärkeysjärjestyksessä.

Hengitysliitto toivoo Loviisan mallin yleistymistä

Hengitysliitto Heli myöntää vuosittain ilmansuojelupalkinnon taholle, joka ansiokkaalla tavalla edistää ilmansuojelua. Ilmansuojelupalkinto myönnetään nyt 11. kerran. Viime vuonna palkinto annettiin Helsingin kaupungille monipuolisesta joukkoliikenteestä.

Hengitysliitto pitää Loviisan kaupungin sisäilmatyöryhmän toimintaa hyvänä esimerkkinä myös muille kaupungeille.
Hengitysliitto pitää tärkeänä sitä, että Loviisan sisäilmatyöryhmän toiminta on ollut avointa. Sisäilmaselvitysten tulokset löytyvät kaupungin verkkosivuilta. Lisäksi niistä on tiedotettu lehdissä ja pidetty kaikille avoimia tiedotustilaisuuksia. Korjatuissa kiinteistöissä suoritetaan edelleen käyttäjäkyselyjä, joilla varmistetaan korjauksien onnistuminen ja haitan poistuminen.

Hengitysliitto arvostaa myös Loviisan kaupungin päätöstä edistää sisäilman parantamista kieltämällä tupakointi kaupungin rakennuksissa sekä koulujen ja päiväkotien pihoilla. Hengitysliitto muistuttaa myös, että huono sisäilma aiheuttaa terveyshaittoja.

Ihmiset viettävät ajastaan sisätiloissa noin 90 prosenttia, mistä suurin osa kuluu kouluissa, päiväkodeissa ja työpaikoilla. Suomessa arvioidaan olevan vakavia mikrobiongelmia noin 20 prosentissa kouluista ja päiväkodeista. Lisäksi yli puolessa on lieviä kosteusvaurioita. Huonon ilmanvaihdon takia sisäilma pilaantuu noin 30 prosentissa kouluista ja päiväkodeista.

Huono ilmanvaihto aiheuttaa materiaaleista ja ihmisistä peräisin olevien epäpuhtauksien kerääntymisen huoneiden sisäilmaan, koska ilmanvaihto ei kykene poistamaan niitä ulos riittävän tehokkaasti. Huono ilmanvaihto heikentää oppimista kouluissa ja aiheuttaa yleensä vain epäviihtyvyyttä, mutta ei varsinaisia sairausoireita. Rakenteissa muhivat kosteus- ja homevauriot sen sijaan voivat aiheuttaa varsinkin allergikoille ja hengityssairaille jatkuvaa terveyshaittaa. Tyypillisiä mikrobivaurioiden aiheuttamia oireita ovat hengitysteiden ärsytysoireet kuten nuha ja yskä sekä erilaisten infektiosairauksien kuten poskiontelo- ja keuhkoputkentulehduksien ja varsinkin astmaoireiden lisääntymistä. Allergiaa tai hengityssairautta sairastaa elämänsä aikana joka viides suomalainen, joten kyse suuresta kansanryhmästä. Hankalissa homevauriotapauksissa yleensä myös ennestään terveet ihmiset alkavat oireilla.

Loviisan kaupungin rakennusten tutkimiseen ja ylläpidon ohjeistamiseen perustettu sisäilmatyöryhmä on toiminut tehokkaasti vuodesta 2002 lähtien.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI