|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)
Kansanedustajat: Lasten harrastaminen maksaa liikaa ? ?Kustannukset nousseet rajusti 10?15 vuodessa? (20.11.2018 18:47)
Uusi ennuste: Sdp nyt selkeä ykkönen ? mutta tuliko demareille jo ?22 %:n katto? vastaan? (20.11.2018 17:36)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Uuden kehitysyhtiön rahoitusmalli kestämätön

17.12.2004Itä-Uudenmaan yrityshautomon toiminnanjohtaja, loviisalainen Torleif Bergström pitää perusteilla olevan maakunnallisen elinkeinoyhtiön rahoitusmallia kestämättömänä. Elinkeinoyhtiön rahoitusmalli on supistunut kompromissiksi, jossa kuntien perusrahoitus on 0,20 euroa asukasta kohti. Siksi jokaiseen projektiin on haettava kunnilta rahoitus erikseen.


– Esitetty rahoitusmalli on tavattoman työläs ja se vaatii erittäin paljon hallintoa ja tulee siis kalliiksi. Aina kun uusi yritys hakeutuu hautomon piiriin, on kysyttävä kyseiseltä kunnalta, hyväksyykö se, että yritys tulee hautomoon, koska kunnan maksuosuus silloin kasvaa. Se on loputon viidakko, joka ei käytännössä voi toimia.

– Toinen asia joka ei toimi on Itä-Uudenmaan liiton ryhtyminen hoitamaan yhtiön maksuvalmiutta. Miten on mahdollista, että rahoittajana toimiva liitto hoitaa samalla myös maksuvalmiuden.

Bergström ihmettelee, miksi nykyinen hautomomalli nyt hylätään puolentoista vuoden jälkeen, kun yritys tarvitsee hautomoa keskimäärin kaksi vuotta.

– Liian lyhytjänteistä toimintaa, kun vetäjällä on puolen vuoden pesti kerrallaan.

– Nyt esitetty rahoitusmalli on raskas ja vaikeasti hallittava, Bergström kiteyttää. Hautomo, jolla ei ole ollut minkäänlaisia rahoitusvaikeuksia, pannaan nyt lihoiksi, hän täräyttää.

Uusyrityskeskukset jatkavat toimintaansa

Yrityshautomoyhdistyksen tulevaisuutta mietitään sen hallituksessa tänään. Hautomoyhdistys lakkautetaan myöhemmin ja hautomotoiminta siirtyy osakeyhtiöön. Bergström arvioi eilen jättävänsä työnsä hautomossa ja keskittyvänsä jatkossa työhön Uusyrityskeskuksessa.

Itä-Uudenmaan yhteisen kehitysyhtiön on tarkoitus aloittaa toimintansa vuoden alussa, mutta aikataulu ei näillä näkymin pidä. Bergström veikkaa kehitysyhtiön aloittavan toimintansa helmikuussa. Esimerkiksi toimintaa johtavaa elinkeinokoordinaattoria ei ole vielä ryhdytty edes etsimään.

– Hautomoyhdistys voidaan lakkauttaa vasta sitten, kun liiketoiminta on siirtynyt uudelle yhtiölle.
Uusyrityskeskukset jatkavat toimintaansa sekä Loviisassa että Porvoossa uuden elinkeinoyhtiön perustamisen jälkeenkin. Uusyrityskeskusten toimintaa rahoittavat sekä yritykset että kunnat, uuden kehitysyhtiön pyörittämisen sen sijaan kustantavat mukaan hankkeeseen lähtevät kunnat.

Uusyrityskeskus on uuden yrittäjän ensimmäinen apuri aina starttirahakauden eli ensimmäisen kymmenen kuukauden loppuun. Sitten kuvaan on tullut mukaan hautomo, mikäli aloittava yrittäjä näin haluaa. Hautomoon ovat päässeet kehityskelpoiset, alle viisi vuotta vanhat yritykset. Hautomokauden jälkeen yrityksellä on vielä ollut mahdollisuus käyttää kehitysyhtiön palveluita. Uusyrityskeskuksen palvelut ovat maksuttomia, hautomossa yrityksen kontolla on ollut puolet kuluista ja kehitysyhtiössä tuki on harkittu tapauskohtaisesti.

– Toiminta on kuin suppilo: ylhäällä on massa ja siitä joukko harvenee. Kyseessä eivät ole päällekäiset toiminnat vaan toisiaan tukevat, Bergström selvittää.

– Taustalla olevat organisaatiot eivät kuitenkaan ole tärkeät, vaan se, että organisaatiot pystyisivät tekemään yhteistyötä. Silloin yrityskin hyötyy eniten toiminnasta.

Valinnan edessä

Bergström aikoo tämän päivän jälkeen päättää mitä itse tekee.

–Tältä istumalta on todennäköistä, että jatkan ainoastaan Uusyrityskeskuksen palveluksessa ja ryhdyn panostamaan vain Loviisan seudun toimintaan. Ensi vuonna, kun Uusyrityskeskuksen palvelut laajenevat koskemaan muitakin kuin työttömiä, eli ensi vuonna jokainen voi saada starttirahaa, eivät vain työttömät, se tarkoittaa Loviisan seudulla sitä, että asiakaskäynnit lisääntyvät yli 200:aan vuodessa. Tähän saakka olen ollut Loviisassa yhden päivän viikossa ja sehän ei enää riitä. Eli minun täytyy todennäköisesti valita jompi kumpi.

Vaikka hautomoyhdistys nyt lakkautetaan, hautomossa olevat yritykset eivät Bergströmin mukaan siitä kärsi, vaan niiden palvelut hoidetaan jatkossakin. Hautomosopimuksia on tällä haavaa voimassa toistakymmentä.

Loviisa päätti lähteä mukaan uuteen maakunnalliseen elinkeinoyhtiöön viime maanantaina. Lapinjärvi on myös mukana ja jo kerran hankkeesta irtautunut Pernaja on lähdössä mukaan niin ikään supistetun rahoitusmallin mukaisesti, jossa kunnat tulevat kehitysyhtiöön mukaan 0,20 eurolla per asukas. Lisäksi Porvoo maksaa uudessa mallissa 15 prosenttia keskuspaikkalisää.

Alkuperäinen, kalliimpi rahoitusmalli olisi edellyttänyt 11 jäsenkunnalta yhteensä 192.000 euron osakepääomaa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI