|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi puuttuu Afrikan metsäkatoon ? Juha Sipilältä miljardien aloite EU:lle (21.11.2018 18:33)
Viisi puoluejohtajaa rajoittaisi lakko-oikeutta Suomessa (21.11.2018 18:24)
Jan Vapaavuori väläyttää Helsingin lähtöä ? Kuntaliiton Paatero: ?Tähän pitää suhtautua vakavasti? (21.11.2018 17:25)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Puhu ja kysy rohkeasti, kannustaa Boris Knezevic

30.11.2004Puhu rohkeasti, kysy neuvoja ja ota riski. Kotiin ei pidä jäädä istumaan. Siinä kymmenisen vuotta Suomessa asuneen Boris Knezevicin neuvo maahanmuuttajille.


– Suomen kieltä on pakko oppia, eikä sen puhumista pidä pelätä. Ja jos työpaikkaa ei löydy, kannattaa miettiä yrityksen perustamista. Moni pelkää byrokratiaa ihan turhaan, hän jatkaa.

Boris ja Tonka Knezevic ovat puolentoista vuoden ajan pyörittäneet Valkon satamaruokalaa. Sitä ennen aviopari toimi palvelutalo Esplanadin ravintoloitsijana.

Boris Knezevic suositteleekin maahanmuuttajille yhtenä vaihtoehtona oman yrityksen perustamista. Kroatian Dubrovnikista sodan jaloista pois muuttaneella pariskunnalla ei ollut aiempaa yrittäjätaustaa, mutta työtä tekemällä ja neuvoja rohkeasti kysymällä asiat ovat luistaneet yllättävänkin jouhevasti.

– Kursseilla ei ole ollut aikaa olla, sillä olen tehnyt töitä alusta saakka, Boris Knezevic kertoo.
– Moni pelkää turhaan yrityksen perustamiseen liittyvää byrokratiaa. Me saimme tarvitsemamme paperit nopeasti ja jos jokin asia jäi epäselväksi, kysymällä ne selvisivät, sanoo sujuvaa suomea työn ohessa oppinut Boris Knezevic.

Viime lauantaina kuusi vuotta täyttänyt Daniel-poika on kasvanut kaksikieliseksi. Perhe on kotiutunut Loviisaan hyvin ja nyt kaikki odottavat kesän tuloa siinä missä kaikki muutkin Pohjolan asukkaat.
– Onneksi satoi lunta, niin tuli hieman lisää valoa!

Kielitaito tärkein asia

Maahanmuuttajien taitojen hyödyntämistä pohdittiin torstai-iltana Loviisassa kulttuuriristeysillassa. Teemana oli ”meneekö maahanmuuttajien ammattitaito hukkaan?”. Vieraiksi oli saatu erikoistyövoimaneuvoja Nanny Buddas Loviisan työvoimatoimistosta sekä Kotkan Majakka-projektissa työskentelevä latvialaissyntyinen Tanja Neuvonen.

Buddaksen mukaan suurin este maahanmuuttajan työllistymiselle on yleensä kielitaidon puute. Loviisan työvoimatoimiston noin 1.500 työnhakijasta seitsemisenkymmentä on jonkin muun maan kuin Suomen kansalaisia. Puolet heistä on muuttanut Suomeen Venäjältä.

– Valitettavasti on todettava myös maahanmuuttajille, että parinkymmenen vuoden ajan Loviisan seudulla on ollut Uudenmaan korkein työttömyys.
Varsinkin venäjäntaitoisille työntekijöille olisi kysyntää, mutta työssä maahanmuuttaja tarvitsee myös kohtuullisia suomen kielen taitoja.

Buddas korostikin, että suomen kielen taitaminen on kaiken a ja o. Kielikurssi on usein kuitenkin vain parin kuukauden mittainen ja seuraavan kurssin alkuun saattaa mennä puolikin vuotta. Lisäksi kurssit voivat olla sisällöltään hyvin erilaisia. Pääasiassa venäläisistä maahanmuuttajista koostuva kuulijakunta valittikin, että kursseilla saattaa olla liiankin kanssa muiden aineiden, kuten matematiikan, opiskelua.

– Matematiikkaahan olemme opiskelleet jo synnyinmaassamme.
Viisi vuotta voimassa olleen ns. kotouttamislain mukaan alle kolme vuotta maassa olleella tulijalla on oikeus kotoutussuunnitelmaan, jonka tavoitteena on helpottaa maahanmuuttajan sopeutumista. Suunnitelma sisältää suomen kielen opiskelua, ammatinvalinnan ohjausta, suomalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin perehtymistä sekä mm. työharjoittelua. Loviisan työvoimatoimiston maahanmuuttaja-asiakkaista 30:lla on kotoutussuunnitelma.

Maahanmuuttajalta kysytään sisua

Nanny Buddas korosti maahanmuuttajan omaa aktiivisuutta.

– Periksi ei saa antaa vaikka ei heti onnistuisi. Joskus voi olla pakko tyytyä kakkosvaihtoehtoon vaikkapa työpaikan suhteen. Työnantaja kuitenkin viime kädessä päättää, palkkaako hän työntekijän. Ennakkoluulot ovat viime vuosina vähentyneet ja kansainvälisyyttä on alettu arvostaa, Buddas arvioi.

Loviisan seudulla maahanmuuttajien koulutuksen eräs este on, että ryhmät ovat usein niin pieniä, että kurssia ei saada pystyyn. Kun vielä kielitaidon taso saattaa vaihdella kovastikin tulijasta toiseen, toteutuneella kielikurssilla joudutaan usein etenemään rajallisimman kielitaidon omaavan kurssilaisen mukaan.

Buddaksen mukaan varsinkin venäläiset maahanmuuttajat ovat usein korkeasti koulutettuja. Yleisin syy Suomeen muuttoon on avioliitto. Nykyisin maahan muuttaa sekä venäläisiä vaimoja että miehiä.

Maahanmuuttajien taitojen käytön esteenä on kielen lisäksi usein se, että vain korkeakoulututkintojen rinnastaminen onnistuu. Muiden tutkintojen kelpoisuudesta voi hankkia lausunnon, joka ei kuitenkaan anna virkakelpoisuutta. Lausunto on lisäksi melko arvokas: 84 euroa sekä liikevaihtovero päälle. Kolmas mahdollisuus todistaa taitonsa ovat näyttökokeet. Ne toteutetaan kuitenkin usein vasta kurssien lopuksi.

Majakka kotouttaa Kotkassa

Kotkassa on pyritty maahanmuuttajien kotouttamiseen ja heidän ammattitaitonsa hyödyntämiseen Majakka-projektin avulla jo vuodesta 1998 lähtien, aluksi Raha-automaattiyhdistyksen tuella. Vuodesta 2002 lukien projektia on rahoitettu Euroopan sosiaalirahaston (ESR) varoista. Mukana hankkeessa ovat Kotkan kaupungin lisäksi Helsingin yliopisto, Työväen sivistysliitto ja Kotkan työvoimatoimisto.

Loviisasta poiketen Majakan asiakkaina eivät ole niinkään venäjänkieliset, vaan kauempaa tulleet, afganistanilaiset ja afrikkalaiset. Tänä vuonna lokakuun loppuun mennessä Majakan palveluja on käyttänyt jo noin 5.500 ihmistä.

– Saavutuksiksi voi lukea maahanmuuttajien suomen kielen taitojen parantumisen sekä sen, että kotiäidit ovat päässeet kursseille, kun lasten hoito on järjestetty. Viranomaisyhteistyötä tarvitsisimme lisää, sekä vuoropuhelua muiden projektien kanssa. Myös etnisten ryhmien välisiä suhteita pitäisi parantaa. Suurimmat pettymykset ovat olleet viranomaisten yhteistyön puute sekä projektien välisen yhteistoiminnan vähäisyys, Tanja Neuvonen luetteli.

Majakka-projekti tarvitsee lisärahaa jatkuakseen jo ensi vuonna. Kulttuuriristeysillat jatkuvat myös ensi vuonna. Ne järjestetään opetusministeriön ja Valkon kansalaisopiston yhteistyönä.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI