|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ässien uusi valmentaja avasi voitolla ? HIFK:n käyrä ollut laskeva (14.11.2018 22:07)
Jokerit voitti ? Hjalliksen myynti-ilmoitus varasti illan shown (14.11.2018 21:56)
Harakka: ?Mihin ministerin ylimielinen tuomio perustuu?? ? Lukuja jopa Orpon omalta ministeriöltä (14.11.2018 20:03)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Öljykuljetukset lisääntyneet räjähdysmäisesti Suomenlahdella

26.11.2004Öljykuljetusten määrä Suomenlahdella on viisinkertaistunut viimeisten kymmenen vuoden aikana. Tänä vuonna Suomenlahdella seilaavien tankkerien säiliöissä kulkee öljyä yli 100 miljoonaa tonnia. Pääosa kuljetusten kasvusta johtuu Venäjän uusista öljyterminaaleista. Kotkassa öljyntorjuntaseminaarissa alkuviikosta puhuneen VTT:n ryhmäpäällikkö Jorma Rytkösen mukaan kuljetusten määrä Suomenlahdella kasvaa yhä.


– Joidenkin ennusteiden mukaan määrä saattaa olla jopa 190 miljoonaa tonnia vuonna 2010. Me Suomessa emme voi vaikuttaa kuljetusten lisääntymiseen, Rytkönen totesi.

Sen sijaan Suomi koettaa parantaa kuljetusten turvallisuutta. Tosiasia on, että kuljetusten räjähdysmäinen kasvu on lisännyt merkittävästi vakavan öljyvahingon todennäköisyyttä.

Missä Venäjän torjuntakalusto?

Rytkönenkin on pitkälle ensi vuoteen pääosan työajastaan Pietarissa, jossa hän vetää erilaisia hankkeita Suomenlahden merikulkuljetusten turvallisuuden lisäämiseksi. Osa on EU-rahoitteisia. Suunnitelmissa on mm. toimivan ja tehokkaan öljyntorjuntakeskuksen perustaminen Suomenlahden rannalle Venäjän puolelle. Parhaillaan selvitetään, missä Venäjällä on öljyntorjuntakalustoa ja millaista se on laadultaan.

Viime heinäkuussa Suomi, Venäjä ja Viro ottivat käyttöön alusten pakollisen ilmoittatumisjärjestelmän. VTT on tutkinut järjestelmän hyödyllisyyttä riskianalyysillä. Osoittautui, että jopa 80 prosenttia tilastollisesti mahdollisista yhteentörmäyksistä kyettiin estämään uuden järjestelmän avulla.

– Onnettomuuksien synnyssä inhimillisesti tekijät ovat keskeisessä osassa, Rytkönen tähdensi.
Käyttöön on tulossa myös alusten automaattinen tunnistusjärjestelmä.
– Pian kaikissa Itämeren maissa voidaan seurata koko alueen laivaliikennettä. Suomessa tämä on jo mahdollista.

Alusten laatu parantunut

Suomalaiset hätkähtivät pari vuotta sitten muutaman Kreikan lipun alla seilanneen jättitankkerin ilmestymistä Suomenlahdelle. Venäjältä öljyä hakeneet tankkerit olivat yksirunkoisia ja koviin jääoloihin sopimattomia.

Rytkösen mukaan vastaavaa kalustoa ei kuitenkaan ole enää tavattu Suomenlahdella. Ympäristöministeriön hiljattain tilaaman raportin mukaan Venäjän öljyterminaaleissa vierailevat alukset ovat verrattain uusia ja hyväkuntoisia. Esimerkiksi Koiviston eli Primorskin ja Tallinnan satamissa ei ole käynyt yksirunkoisia öljytankkereita.

Öljyä kuljettavien alusten koko Suomenlahdella on kasvanut koko ajan. Tyypillinen Suomenlahdella puskeva öljytankkeri on kooltaan melko suuri, 75.000-100.000 dw-tonnin alus. Kaikkein suurimpien, 150.000 dw-tonnin jättitankkerien käyttöä Suomenlahdella rajoittaa Tanskan salmien mataluus.

Juuri Tanskan salmien kohdalla sijaitsee yksi riskialtteimpia paikkoja. Erityisen vilkasta liikenne on Bornholmin saaren pohjoispuolella, jossa vilisee alus poikineen. Vaikka Bornholmista on matkaa Loviisan vesille, kulkeutuu öljy vakavassa onnettomuustapauksessa tännekin merivirtojen mukana melkoisen nopeasti. Yksikin suuri öljypäästö olisi Suomenlahden luonnolle suuri katastrofi.

Loviisakin voi hyötyä Porvoon ja Kotkan hankkeista

Kotka ja Porvoo ovat yhteistyössä Anjalankosken kanssa kehittämässä Suomenlahden meriturvallisuutta. Yhteistyöhanke Suomenlahden meriturvallisuuskeskus käsittää tutkimuskeskus Merikotkan Kotkassa ja Öljyntorjunnan osaamis- ja valmiuskeskuksen Porvoossa. Yhteistyötä on myös Anjalankosken Ekoparkin kanssa.

Loviisan kaupunginjohtaja Olavi Kaleva arvelee, että täälläkin voidaan hyötyä Kotkan ja Porvoon hankkeista.
– Lähinnä mieleen tulee esimerkiksi alihankintatyöt vaikkapa laitteiden valmistuksessa. Miksei myös operatiivista yhteistyötä voitaisi tehdä.

Kaleva kuitenkin toteaa, että Loviisan päättäjät eivät ole olleet mukana meriturvallisuuskeskuksen selvittelytyössä.

– Kyllä keskustelut ovat koskettaneet toistaiseksi vain Kotkaa ja Porvoota. Loviisan kaupungilla saattaa kuitenkin olla mielenkiintoa, onhan täällä paljon ranta-aluetta. Öljyntorjunta on yhteinen asia, ja se koskettaa myös esimerkiksi Loviisan satama-aluetta ja laajemmin koko rannikkovyöhykettä, Kaleva toteaa.

Porvoossa raivataan jo tonttia keskukselle

Porvooseen yhdessä Porvoon kaupungin ja Lamor Corporation Ab:n kanssa perustettavaan öljyntorjunnan osaamis- ja valmiuskeskukseen sijoitetaan öljyntorjunnan valmiuskalustoa, esittelytilat sekä tuotekehitys- ja koulutusyksikkö. Tontin raivaaminen Tolkkisiin on jo alkanut.

Porvoon kaupungin organisoimalla rahoituksella perustetaan puhdistus- ja torjuntatekniikan professuuri, joka kytkeytyy Merikotka-tutkimuskeskukseen.

Kotkan kaupunki on käynnistämässä Merikotka-tutkimuskeskuksen (Kotka Maritime Research Center) toiminnan vuonna 2005 asteittain esiselvityksen pohjalta. Tutkimuskeskus toimii Kotkassa ja siihen tulee sijoittumaan noin 30 - 40 hengen tutkijayhteisö.

Tutkimuskeskuksen tehtävänä on käynnistää, suorittaa ja hyödyntää merenkulun turvallisuuteen, meriliikenteeseen, merenkulun toimialaan ja meriympäristöön liittyvää tutkimusta. Hankkeessa tehostetaan merenkulun ja meriliikenteen turvallisuutta ja koulutusta, panostetaan perustutkimukseen ja teknologiaan sekä modernisoidaan koko merenkulkualan koulutusta ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Juha Koski

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI