|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ässien uusi valmentaja avasi voitolla ? HIFK:n käyrä ollut laskeva (14.11.2018 22:07)
Jokerit voitti ? Hjalliksen myynti-ilmoitus varasti illan shown (14.11.2018 21:56)
Harakka: ?Mihin ministerin ylimielinen tuomio perustuu?? ? Lukuja jopa Orpon omalta ministeriöltä (14.11.2018 20:03)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Uusi valtatie 6 vihittiin käyttöön Lapinjärvellä

23.11.2004Uutta valtatie 6 ajaneet saattoivat maanantaina kello 11 aikoihin hieman hidastaa vauhtia Lapinjärvellä Pukaron Paronin nimellä tunnetun liikekeskuksen ja taukopaikan kohdalla. Pihalla oli selvästi meneillään joku yleisötilaisuus. Näin olikin, sillä nyt vietettiin tien virallisia vihkiäisiä.


Liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtanen totesi juhlapuheessaan, että vaikka valtatie 6 kuuluu Euroopan pääliikenneverkkoon eli niinsanottuun TEN-verkkoon ei Kouvola-Koskenkylä hankkeeseen riittänyt TEN-tukea. Näin tässäkin hankkeessa on ollut pakko edetä puhtaasti kansallisin ponnistuksin ja vieraan apuun turvautumatta.

Hankkeen toteutuksesta päätettiin vuoden 2000 lisätalousarviossa. Tuolloin osoitettu rahoitus ei kuitenkaan riittänyt 10 kilometrin pituisen Pukaron ja Mustilan välin toteutukseen. Puuttuva rahoitus osoitettiin sitten keväällä 2003 lisäbudjetissa.

Luhtanen totesi, että valtatie 6:n merkitykseen ja liikennemääriin nähden tien laatutaso on ollut riittämätön.
– Onnettomuusriski on ollut lähes 50 prosenttia valtateiden keskiarvoa suurempi. Tähän saakka täällä on sattunut henkilövahinkoja aiheuttanut onnettomuus vähintään joka kuukausi, Luhtanen totesi.

Useimmat näistä ongelmista uusi tie poistaa. Leveäkaistatietä on rakennettu 54 kilometriä.
– Leveäkaistatie parantaa sekä liikenneturvallisuutta että lisää liikenteen sujuvuutta. Leveämpi tie mahdollistaa ohittamisen keskiviivaa ylittämättä ainakin henkilöautojen kesken. Leveäkaistatie lisää myös kevyen liikenteen turvallisuutta, koska pyöräilijät ja jalankulkijat voidaan sivuuttaa aikaisempaa kauempaa, ministeri Luhtanen sanoi.

Hän huomautti, että jäljelle jäävien tasoliittymien suuri määrä kertoo, ettei tulokena vieläkään ole kovin puhdas kaukoliikenteen väylä.
– Tulevaisuudessa tärkeimpien pääteiden tulevaisuuden visioina ovat monessa tapauksessa erilaiset keskikaiteelliset tiet, Luhtanen totesi.

Teiden kunnosta runsaasti palautetta

Hän kertoi, että tuoreen tienkäyttäjien tyytyväisyystutkimuksen mukaan on etenkin kuorma-auton ja linja-autonkuljettajien tyytyväisyys pääteiden tilaan heikentynyt.

– Myös muutoin ovat kuluneen vuoden yleisöpalautteissa olleet pääteiden parantamistarpeet vahvasti esillä. Tunnemmekin ministeriössä ja tiehallinnossa olevamme oikealla asialla painottaessamme entistä selkeämmin tärkeimpien pääväylien parantamistarpeita sekä pitkäjänteisen suunnittelun ja päätöksenteon tarvetta niiden yhteydessä.

Runkotieverkoston määrittelyyn liittyvä esitys on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Liikenne- ja viestintäministeriön asiaa pohtivan työryhmän esitys valmistuu ensi vuoden alkupuolella.

– Tämän jälkeen tehdään arviolta vuoden kestävä selvitys runkoväylästön muodostamisen vaikutuksista ja vasta sen jälkeen voidaan ottaa kantaa näihin verkkoihin. Runkoteiden toteuttaminen auttaa toisaalta panostamaan esimerkiksi valtateihin oikealla tavalla, mutta vaatii toisaalta paljon maankäytön suunnittelulta, koska runkoteillä voi olla liittymiä vain nykyistä harvemmin nopean ja turvallisen laatutason säilyttämiseksi, ministeri Leena Luhtanen totesi.

Kuntien tervehdyksen vihkiäistilaisuuteen tuonut Liljendalin kunnanjohtaja Sten Frondén muistutti, että juhla on kauan kaivattu tilaisuus. Vanha valtatie otettiin käyttöön 44 vuotta sitten vuonna 1960. Uutta tietä on suunniteltu 80-luvulta alkaen.

Paljon raskasta liikennettä

Frondén totesi, että valtatie 6:n erityisenä piirteenä on raskaan liikenteen merkittävä osuus. Tien vaikutusalueella on merkittävä osuus maan metsäteollisuudesta muun teollisuuden lisäksi.

– Teollisuus onkin ollut merkittävä vaikuttaja tien parantamisen eteenpäinviemisessä, Frondén totesi ja lisäsi, että uusi valtatie on keskeinen väline ja keino edistää ja mahdollistaa menestyvien yritysten sijoittumista alueelle.

Tien käyttäjät ovat jo löytäneet takaisin 6-tielle. Liikennemäärät ovat silminnähden kasvaneet viimeisten viikkojen aikana.
– Eikä asiaa sovi ihmetellä – kontrasti kääntyä Helsinki–Koskenkylä moottoritieltä vanhalle 6-tielle oli melkoinen – muttei enää, Frondén sanoi.

Tiehanke lisännyt kuntien yhteistyötä

Yhteiset ponnistukset tien parantamiseksi ovat lähentäneet kuntia niin että yhteistyö on Frondénin mukaan virinnyt muillakin aloilla.

– Lapinjärvi ja Elimäki ovat yhdistäneet voimansa oman laajakaistaverkon rakentamiseksi, mekaanisen puunjalostuksen yhteisiä perinteitä on vaalittu, Digital-Village-projekti on sitonut yhteen kunnat Elimäeltä Loviisaan saakka.

Frondén totesi, että nyt kuntien on yhteisvoimin saatava kasvavasta liikennemäärästä ja parantuneista yhteyksistä mahdollisimman suuri hyöty.

On saatava yritykset huomaamaan uuden tien varren alueen mahdollisuudet. Työpaikkapendelöinnin edistäminen, yhteinen opaste-ilme palveluyrittäjille ja kuntien markkinointipanostukset ovat myös tärkeitä. Frondén heitti esiin myös kysymyksen voisivatko kunnat rakentaa tien varteen yhteisen ympäristön laatu-standardin.

Puiset muistolahjat

Valtatie 6:n pohjoisosien vahvuus on raskas puunjalostus ja eteläpäässä pidetään yllä pienimuotoisempaa puunjalostuksen perinnettä. Tämän merkiksi Frondén ojensi lounastilaisuudessa liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtaselle makeisilla täytetyn puukulhon, joka on itä-uusmaalaista tuotantoa. Lounasvieraille oli jaossa visakoivuinen kynä, johon oli kaiverrettu uuden tien vihkimispäivämäärä.

Vihkimistilaisuutta edeltäneessä seminaarissa puhunut Imatran kaupunginjohtaja Tauno Moilanen totesi, että valtatie 6 on koko itäisen Raja-Suomen yhdistäjä. Rajamaa käsitetään arkipuheessa automaattisesti taantuvaksi periferiaksi. Niin ei kuitenkaan tarvitse olla.

– Venäjän nousu merkitsee, että Pietarista tulee jo kokonsa ja läheisyytensä vuoksi koko kaakkoisen ja itäisen Suomen suuri vaikuttaja.

Valtatie 6:n parantamisessa on seuraava vaihe Lappeenrannan ja Imatran välisen osuuden rakentaminen. Moilanen asetti toivonsa tulopoliittisiin neuvotteluihin ja niiden tulokseen mahdollisesti liittyvään valtion lisäinvestointiohjelmaan.

Toimitusjohtaja Seppo Sainio Suomen Kuljetus ja Logistiikka yhdistyksestä huomautti, että tieliikenteen kuljetusyrityksillä on oikeus odottaa, että yhteiskunta ottaa investointiohjelmissan huomioon tieliikenteen hallitsevan aseman.

– Epäsuhta rahoituskehysten ja liikennettä tyydyttävän, korkealaatuisen tieverkon kehittämisen ja ylläpidon tarvitseman rahoituksen välillä on liian suuri, Sainio sanoi.

Kaakkoisen Suomen tiestöön lisää rahaa

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Markku Laukkanen totesi seminaarissa, että kansainvälisissä liikenneyhteyksissä erityisen painopisteen tulee olla Venäjän ja sitä kautta Aasian liikenne- ja kuljetusyhteyksien sekä Manner-Euroopan yhteyksien vahvistamisessa.

– Tällä hetkellä lista painottuu liiaksi maan sisäisten liikenneväyläongelmien ratkaisemiseen.
Kaakkois-Suomen liikenneverkko vaatii Laukkasen mukaan edelleen investointeja.

– Vaikka Kaakkois–Suomen tiestöä on rakennettu raskaan teollisuuden tarpeet huomioon ottaen, ne eivät vedä enää turvallisesti sitä liikennevirtaa, joka maakuntien läpi kulkee. Tarvitaan siis resursseja niin alemman asteen tieverkoston kunnostamiseen, parempi laatuiseen ylläpitoon sekä uusinvestointeihin, Laukkanen huomautti.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Jouni Lappalainen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI