Opastaja. Oopperalaulaja ja laulupedagogi Cecilia von Haartman luotsaa tämän vuoden Loviisan Luciaa ja seuruetta laulussa ja esiintymisessä. Kuva: Auli Henriksson
Tämän vuoden Loviisan seudun Lucia seurueineen saa korkeatasoista opetusta lauluun ja esiintymiseen. Loviisalaistunut oopperalaulaja ja laulupedagogi Cecilia von Haartman kehuu kaikkia osallistujia hyviksi laulajiksi.

LOVIISA Paraisilta Loviisaan muutama vuosi sitten muuttanut Cecilia von Haartman kehuu tämän vuoden esiintyjäkaartia, niin Lucia Ina Mickosta, kuin kaikkia muitakin mukana olijoita.
– Olemme ehtineet harjoitella noin neljä, viisi kertaa. Kaikki ovat hyviä laulajia, hän kuvailee.
Lucia-perinteellä on von Haartmanin mielestä tärkeä rooli joulun odotuksessa.
– Lucia on todella tärkeä joulun odottamisessa. Lucia tuo valoa ja lämpöä joka talvi.
Omaakin Lucia-taustaa von Haartmanilla on. Hän oli Paraisilla Lucian seurueena 1990-luvun lopussa ja Suomen Lucian seurueessa 2000-luvulla. Omista kokemuksista ja laulajan ammatista hänellä on annettavaa loviisalaisesiintyjille.

Sanottua
Miten säästetään ääntä, miten jaksaa laulaa monta kertaa lyhyen ajan sisällä noin nuorena.
Cecilia von Haartman
Laulaja

Keväällä konsertteja?

Omaa erikoisalaa von Haartmanille ovat Wagnerin ja Verdin oopperat, mutta hän huomauttaa, että klassisen laulajan maailmaan mahtuu toki paljon muuta.
Hän opiskeli musiikkialaa ensin Turussa ja sitten Slovakian Bratislavassa, josta hän valmistui Master of Art -tutkinnosta. Konsertteja hän on pitänyt Slovakiassa ja Suomessa eniten Turun seudulla. Laulamiseen tuli tauko, kun kaksospojat Erik ja Alexander syntyivät. Tammikuussa kolme vuotta täyttävät hurmuripojat ovat jo kasvaneet niin, että ehkä jo keväällä loviisalaisyleisökin pääsee kuuntelemaan von Haartmania nykyisessä kotikaupungissaan.

Noin 30 esiintymistä

”Luciamamma” Inger Sallmén kertoo Lucialla seurueineen olevan esiintymispaikkoja kolmisenkymmentä, eri puolilla Loviisaa. Myös Pyhtään puolella Siltakylässä käydään. Eniten vieraillaan vanhusten hoitolaitoksissa, mutta myös päiväkodeissa.

Mukana on kaikkiaan parisenkymmentä lasta ja nuorta eri rooleissa. Sallmén on nyt kuudetta vuotta peräkkäin Luciamammana. Hän toteaa, että Lucia-tapahtumassa mukana olo antaa niin hänelle kuin esiintyjille lämpimiä muistoja, joita voi kantaa mukana koko elämän ajan.

Loviisan seudun Lucia kruunataan 13.12. kello 18 Raatihuoneen parvekkeelta, jonka jälkeen Loviisan kirkossa vietetään valojuhlaa.

Auli Henriksson
auli.henriksson@lovari.fi

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here