LSTV-testi: Livetallenteessa ja 360-tallenteessa kauneimmat joululaulut Loviisan kirkossa 17.12.2017

Perinteinen yhteislaulutilaisuus Kauneimmat joululaulut järjestettiin jälleen suomenkielisenä Loviisan kirkossa sunnuntaina, 17.12.2017. Tapahtuma täytti Loviisan kirkon lähes kokonaan, kun sadat loviisalaiset saapuivat laulamaan yhdessä seurakunnan lauluryhmien kanssa.

LOVIISA Loviisan Sanomat lähetti sunnuntain yhteislaulutilaisuuden ensimmäistä kertaa testimielessä livelähetyksenä tavallisella livevideolla sekä myös VR360-pallokameran livelähetyksenä. Tilaisuudessa testattiin myös kirkon äänentoistoa sekä akustiikkaa suurissa yleisötilaisuuksissa. Parannettavaa löytyi molemmissa, etenkin äänestoistossa. Molempien lähetysten tallenteet on nähtävissä alla olevista Youtube-linkeistä.

Loviisan kirkkoon asennettiin loppuvuonna valokuituyhteys, joka mahdollistaa korkean resoluution livelähetykset esimerkiksi Loviisan Sanomien ja seurakunnan verkkosivuille. Testikäytössä olevat VR360-livelähetys ja -videotallenteet sekä niihin saatava neljästä suunnasta kuultava tilaääni mahdollistavat VR-katselulaseilla virtuaalisen läsnäolokokemuksen Loviisan kirkossa. VR360-lasella katsoja voi päätään käätämällä katsella lähetystä haluamastaan suunnasta ja kokea olevansa esimerkiksi Loviisan kirkon etupenkillä.

VR360-lähetystä voi seurata myös tavallisilla tietokoneilla tai älypuhelimilla. VR360-lähetys lähetettiin Loviisan kirkosta tiettävästi ensimmäistä kertaa Suomessa.

Alla linkin tavalliseen sekä VR360-livetallenteeseen. VR360-tallenteessa äänet on syytä säätää maksimiasentoon tai kuunnella TV-vastaanottimesta. Safari-selain ei tue 360-ominaisuutta.

LSTV:n livetallenne tavallisesta livelähetyksestä 17.12.2017.

LoVReal-tallenne 360-livelähetyksestä 17.12.2017

Alla oleva 360-livelähetys ja -tallenne toistuu parhaimmillaan VR-laseilla tai esimerkiksi PlayStation4:n VR-laseilla. Safari-selainohjelma ei tuo 360-ominaisuutta. 360-videon spatial-tilaääni kuuluu heikosti ja edellyttää vahvistusta. Tilaääni kuuluu parhaiten katsomalla suuntaan, josta ääni tulee eli tässä tilaisuudessa alttarin suunnasta.

Loviisan Sanomien verkkosivujen LSTV-linkistä ja LoVReal-valikosta löytyy lisää VR360-videoita Loviisan kirkosta.

Loviisan Sanomat aloitti VR360-livelähetykset ensimmäisenä lehtenä Suomessa.