Loviisassa havaittu rottia, kaupunki kehottaa siisteyteen

Paniikkiin ei ole syytä, kaupunki rauhoittelee tiedotteessaan.

LOVIISA ”Ei ole syytä paniikkiin, mutta on tärkeä tarkistaa ovatko omat nurkat siistit ja jätteiden keräyspaikat kunnossa”, kaupunki tiedottaa.

Loviisan keskustakorttelissa olevan ongelmakohdan torjunta on käynnistetty, ympäristönsuojelutarkastaja Maud Östman kertoo tiedotteessa.

”Jätehuoltoyhtiö on ohjeistanut isännöitsijää, ja jätteidenkeräyspiste siivotaan sekä varustetaan uusilla astioilla.”

Mikäli rottia havaitaan taloyhtiön alueella, tulee asiasta ilmoittaa välittömästi isännöitsijälle.

Omakotialueella ongelmasta kannattaa keskustella naapurien kanssa ja ryhtyä torjuntaan viipymättä.

Rottien esiintyminen johtuu yleensä jätehuoltoon liittyvistä ongelmista. Loviisan ympäristönsuojeluviranomaiseen tietoon on tullut ainakin yksi tapaus keskustan alueella.

Jätehuoltomääräyksiä noudattamalla ongelmat pysyvät kurissa. Määräyksiä valvoo ympäristönsuojeluviranomainen.

Jätehuolto on järjestettävä niin, etteivät eläimet pääse jäteastiaan tai biojätekompostoriin. Jäteastioiden tulee olla siistejä ja niiden kansien tulee olla aina suljettuina. Kannattaa myös tarkistaa, että jäteastian pohjassa mahdollisesti oleva tulppa on kiinni.

Lintujen ruokinta houkuttelee jyrsijöitä, eikä tähän aikaan vuodesta lintuja pidä ruokkia.

Ravinnon lisäksi rotta tarvitsee pesimäpaikkoja. Rotta suosii kosteita, maanläheisiä paikkoja, joihin se voi helposti kaivaa maanalaisia käytäviä. Muutaman sentin kokoiset aukot sokkelin kohdalla saattavat olla merkki rottien piilopaikasta. Myös erilaiset lauta- ja romukasat tarjoavat hyvän suojan rottapoikueille, joten ne tulee siivota pois.

Rotat aiheuttavat vahinkoa saastuttamalla elintarvikkeita, levittämällä tarttuvia tauteja ja tuhoamalla rakenteita ja laitteita jyrsimällä. Rotat pesiytyvät alueille, joilla niillä on mahdollisuus löytää ravintoa ja pesimäpaikkoja.

Terveydensuojelulain mukaan kiinteistön omistajan tai haltijan on tarvittaessa velvollinen ryhtymään toimenpiteisiin rottien, hiirien ja muiden haittaeläinten hävittämiseksi kiinteistöltä. Kiinteistön omistajan tai haltijan on myös hoidettava kiinteistöä siten, että rottien pesiytyminen ja ravinnon saanti estyvät.

Tarvittaessa rottia voidaan hävittää loukuttamalla tai myrkyttämällä. Myrkyttäminen on tehtävä samaan aikaan muiden torjuntatoimenpiteiden kanssa.

Myrkkysyöttejä ei ole enää yleisessä myynnissä eli on käytettävä ammattitorjujaa. Syötit sijoitetaan erityisiin syöttilaatikoihin ja kanteen laitetaan varoituslappu.