Pitkä puhallus. Kuusi veneilijää puhalsivat yli promillen lukemat Kotkan, Haapasaaren, Porvoon merivartioasemien ja ulkovartiolaiva Turvan venepartioiden laajassa valvontaiskussa Loviisanlahdella viikonloppuna. Arkistokuvassa Patrik Neem ja Las Blomqvist Porvoon merivartioasemalta. Kuva Kristoffer Åberg
Kotkan, Haapasaaren ja Porvoon merivartioasemien partioveneet sekä ulkovartiolaiva Turvan partiovene aloittivat tehostetun vesiliikennevalvonnan Loviisanlahdella perjantai-iltana.

LOVIISA Sunnuntaiaamuun kestäneen tehovalvonnan aikana merivartijat puhalluttivat yhteensä lähes 150 veneilijää, joista mittarit värähtelivät kymmenien veneilijöiden kohdalla.
– Liikkeellä oli paljon veneilijöitä, jotka olivat osanneet käyttää alkoholia niin, että veneilykunto oli säilynyt, mutta kuuden veneilijän kohdalta mittarin lukemat nousivat yli yhden promillen, mikä on vesiliikenteessä ruorijuopumuksen raja, kertoi Haapasaaren merivartioasemalla työskentelevä loviisalainen vartioupseeri Elmeri Rytkönen.

Tarkkuusmittaus asemalla

– Merellä suoritetun puhalluksen jälkeen yli promillen lukemat puhaltaneet kuljetettiin maihin Loviisaan ja edelleen rajavartiolaitoksen autolla Loviisan poliisiasemalle, jossa puhalluskoe uusittiin tarkkuusalkometrillä, Rytkönen sanoi.
– Kuudesta poliisiasemalle viedystä epäillyistä yhden lukemat tarkkuusalkometrillä jäivät alle yhden promillen,
Osalla epäillyistä promillelukemat olivat Rytkösen mukaan ”reilusti yli yhden”. Viiden ruorijuopon osalta asia menee syyteharkintaan ja myöhemmin käräjille. Epäillyt puhallutettiin Svartholman lähistöllä, Loviisan sataman lähistöllä sekä Tullisillan kohdalla.

”Paljon oli vesiselviäkin”

– Oli puhallutettujen joukossa paljon niitäkin, jotka olivat täysin vesiselviä, Rytkönen totesi.
Rytkösen mukaan ruorijuopumusepäilyissä käytäntönä on, että epäillyn vene siirretään lähimpään suojasatamaan tai jos veneessä on muita henkilöitä, jotka ovat selviä ja veneilytaitoisia, niin he voivat jatkaa matkaansa.
– Poliisiasemalla suoritetun tarkkuusalkometrin mittauksen jälkeen henkilö pääsee vapaasti lähtemään, ja jos yhteistyö on sujunut hyvin eikä muita tehtäviä ole, saatetaan hänet hyvässä lykyssä kuljettaa takaisin veneelle, Rytkönen sanoi.
Viikonlopun aikana merivartiostolla oli Loviisan vesialueella myös kolme meripelastustehtävää, joista yksi oli karilleajo ja kaksi moottorivikaista.

Avovene rysähti karille Byössä

Vakavin haveri sattui perjantaina Byön saaren itäpuolella, jossa avovene ajoi reimarin väärältä puolelta ja karahti kivelle. Yksi henkilö putosi veneestä, mutta saatiin muiden veneessä olleiden avustuksella takaisin veneeseen.
Veneeseen tuli vuoto, ja se hinattiin merivartioston toimesta läheisen saaren rantaan. Veneessä olleet ihmiset kuljetettiin merivartioston veneellä Tirmoon.