Loviisan yritysilmapiiri huolena

Suomen Yrittäjien teettämä kysely Suomen eri kuntien ja kaupunkien sekä yritysten välisestä yhteistyöstä sekä kuntien elinkeinopolitiikasta on loviisalaisittain karua luettavaa.
Loviisan yrittäjille tehdyn kyselyn mukaan kaikki mikä liittyy kaupungin elinkeinopolitiikkaan, on kyselyn mukaan mennyt huonompaan suuntaan vuodesta 2014 lähtien, jolloin kysely tehtiin ensimmäisen kerran. Loviisan kaupungin elinkeinotoimen, elinkeino- tai kehitysyhtiön toiminta saa kouluarvosanoilla mitattuna arvosanan4,7. Kokonaisarvosana Loviisan elinkeinopolitiikasta oli 5,4. Loviisan kouluarvosana on koko Uudenmaan surkein. Erityisen kovaa arvostelua saa osakseen kaupungin elinkeinotoimen, elinkeino- tai kehitysyhtiön eli ilmeisesti Posintran toiminta.

Loviisan kaupungin luvut olivat huonot jo vuosina 2014 ja 2016, jolloin asiantilaan havahduttiin myös kaupungin johdossa. On kysyttävä onko Loviisan kaupungin elinkeinopolitiikka sekä kehitysyhtiön Posintran toiminta todella niin kehnossa jamassa vai onko kyselyyn vastanneiden paikallisten yrittäjien mielikuva jotenkin virheellinen. Tosin yleensä niin on, jos siltä näyttää. Kyselyn tulos on kuitenkin melko selkeä. Yrittäjäystävällisyys-mielikuva on Loviisassa pohjamudissa.

Turuilla ja toreilla on jo vuosikausia liikkunut ja liikkuu edelleenkin runsaasti tarinoita siitä miten se ja se yhtiö olisi ollut tulossa kaupunkiin, mutta onkin päätynyt lopulta sijoittumaan muualle. Syyksi on sanottu kaupungin tylyä palveluasennetta ja jäykkää byrokratiaa. Esimerkkejä on kymmenittäin.

”Loviisan arvosanat yrittäjäkyselyssä ovat niin huonot, että tästä voi uskoa ja toivoa suunnan olevan enää vain ylöspäin.”

Todennäköisesti useimmat tarinat yritysten kaikkoamisesta perustuvat tositapahtumiin, mutta tapausten taustoja ja todellisia syitä ei ulkopuolinen useinkaan voi tietää. Jokaiseen tapaukseen on yleensä löytynyt melko luonteva selitys tai ainakin seli-selitys, jonka olennaisuutta on ollut vaikea arvioida. Neuvottelut yrityksen ja kaupungin välillä ovat yleensä luottamuksellisia. Tapauksia on kertynyt laidasta laitaan. Yritys on saattanut esimerkiksi pyytää kaupungilta kohtuutonta vastaantuloa tai sopimusta, johon kaupunki ei ole voinut suostua. Esimerkiksi taannoin Loviisan kaupunki suostui hövelisti tasoittamaan maa-alueet ja tekemään investointeja kaapelitehdasta satamaan suunnitelleelle Rekalle, joka päättikin lopulta perua tulonsa ja investoida Loviisan sijaan Hyvinkäälle. Se oli esimerkki liian sinisilmäisestä yrittäjäystävällisyydestä.

”Jokaiseen tapaukseen on yleensä löytynyt melko luonteva selitys tai ainakin seli-selitys, jonka olennaisuutta on ollut vaikea arvioida.”

Tuorein tilanne tuli julkisuuteen perjantaina, kun Loviisan Sanomat uutisoi metsähallituksen suunnitelmista tarjota Loviisassa sijaitsevia maa-alueitaan datakeskuksen sijoituspaikaksi.
Metsähallitus palaveerasi jo jokin aika sitten hankkeestaan Loviisan lisäksi myös Heinolan ja Liperin kanssa. Metsähallituksen edustajan mukaan kaksi muuta ehdokasta ryhtyivät pikaisesti tasoittamaan tietä datakeskukselle ja pitivät tiivistä yhteyttä Metsähallitukseen, mutta Loviisasta ei ensimmäisen palaverin jälkeen kuulunut mitään. Syntyi tuttu mielikuva passiivisesta Loviisasta.

Ulkopuolisen on tässäkin vaikea arvioida mikä kaupungin ja Metsähallituksen välillä mahdollisesti kiikastaa, vai miksei hanke ole edennyt. Loviisan kaupungin edustaja totesi kyllä, että datakeskus sopii hyvin Loviisaan ja on tänne kovasti tervetullut. Kuntien välisessä investointihankekilpailussa tervetulotoivotukset eivät välttämättä riitä, vaan on ryhdyttävä kynsin hampain kilpailemaan tulijoista. Tosin ei silloinkaan hinnalla millä hyvänsä. Esimerkiksi tuotanto- tai liiketiloja suunnittelevalle yhtiölle ei välttämättä enää riitä, että heille osoitetaan maastosta vapaata tonttia, joka luvataan kaavoitettavan pikaisesti yrityksen käyttöön. Monissa kilpailevissa kunnissa tarjolla on eri tarkoituksiin valmiiksi kaavoitettuja, ja joskus jopa valmiiksi tasattuja tontteja, joihin tulee asvaltoitu tie ja valmiit infraliittymät tontin rajalle saakka. Yrityksen tehtäväksi jää lähinnä vain rakentaa hallinsa ja tuoda tuotantonsa paikalle.

Siihen on Loviisalla vielä matkaa. Loviisan arvosanat yrittäjäkyselyssä ovat niin huonot, että tästä voi uskoa ja toivoa suunnan olevan enää vain ylöspäin. Yritysilmapiirin ja -imagon parantaminen on syytä ottaa yhdeksi kaupungin lähivuosien kärkihankkeista.