Loviisan ydinvoimalan verran matkailua

Porvoo kukoistaa, Loviisa kuihtuu. Olen näitä vertaillut nyt vuosikymmenen verran. Loviisan asukasmäärä tippuu, liiketiloja on tyhjänä ja vielä hengissä olevat yrittäjät kituvat. Noidankehä, joka lisää tyhjyyttä. Siksi on erikoinen kommentti kaupunginjohtajalta Nya Östiksessä, ettei Loviisaa saa uhrata massaturismin alttarille. Olisiko se kamalaa, jos rahaa tulisi kaupunkiin?

Porvoon matkailun välittömät vaikutukset vuonna 2015 ovat TAK Oy:n tekemän selvityksen mukaan seuraavat:

  • 66,3 miljoonaa euroa arvonlisäverotonta matkailutuloa
  • 516 henkilötyövuotta
  • 2,3 miljoonaa euroa palkkaverotuloja kaupungille

Työpaikat ovat suurimmaksi osaksi majoitus- ja ravitsemistoiminnassa ja vähittäiskaupassa. Palveluita, joita käyttävät myös itse kaupunkilaiset. Jos halutaan huomioida myös matkailutulon välilliset vaikutukset, tulee yllä olevat luvut kertoa 1,2-1,5 kertoimella. Näin työllistävä vaikutus on melkein 600 henkilötyövuotta. Vertailuksi, Fortumin ydinvoimalaitos Loviisassa työllistää vakituisesti 500 henkilötyövuotta plus alihankkijat ja urakoitsijat.

Selvityksessä on laskettu Porvoon vuosittaiseksi matkailijamääräksi 913 000 vierailijaa. Kuulostaa paljolta, mutta tulkaapa katsomaan Vanhaa Porvoota talvisaikaan, kaduilla ei ole yhtään ketään. Tietysti kesän kuumin sesonki juhannuksesta koulujen alkuun sekä joulu ovat Vanhassa Porvoossa ruuhkaisia, mutta muulloin saa olla rauhassa. Matkailun sesonkivaihtelut ovat rajuja.

Ilman matkailua eli vanhaa kaupunkia ei Porvoossa löytyisi Suomen tasolla huippuravintoloita eikä jatkuvaa huomiota maailman mediassa, esimerkiksi Thaimaassa, Ranskassa, Japanissa ja Yhdysvalloissa. Pelkästään Vanhassa Porvoossa on yli 60 erilaista yrittäjää. Vaikka niiden pääasiakaskunta on matkailijat, asukkaatkin hyötyvät tarjonnasta. Tarjonta luo kysyntää ja toisinpäin. Noidankehä muuttuu vauhtipyöräksi, jonka vauhti vain kiihtyy, tuoden uusia yrityksiä, asukkaita ja verotuloja. Matkailuala on vientiteollisuutta: rahaa tulee ulkomailta Suomeen. Tämä unohtuu liian usein. Jos Loviisa saisi edes osan Porvoon matkailijamääristä se näkyisi katukuvassa palvelujen lisääntymisellä.

Ainekset ovat olemassa: Loviisan sijainti on hyvä loistavien tieyhteyksien varrella, tunnin ajomatkan sisällä asuu 1,5 miljoonaa ihmistä. Torin ympäristö on yhtä kaunis kuin Vanha Tukholma ja ympäristössä on vanhoja kartanoita. Koska Porvoon sesongit alkavat olla täynnä, hyödynnetään tämä ja tuodaan uutta eloa Loviisaan!

Toivossa eläen

Airi Kallio
Vanhan Porvoon matkailua edistämässä vuodesta 1983