Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen tuotantovuosi 2017 oli yhtiön tiedotteen mukaan laitoshistorian paras. Hästholmenissa tuotettiin sähköä myyntiin yhteensä 8,16 terawattituntia. Laitoksen käyttökerroin 92,7 % oli kansainvälisessä mittakaavassa maailman painevesilaitosten parhaita. Loviisa 1:n käyttökerroin oli 92,7 % ja Loviisa 2:n käyttökerroin 92,6 %. Ykkösyksikön tuotanto oli laitoshistorian suurin ja kakkosyksikön tuotanto laitoshistorian toiseksi suurin.

HÄSTHOLMEN Syksyn vuosihuolloissa voimalaitoksen molemmilla yksiköillä oli vuorossa polttoaineen vaihtoseisokki, eli niin kutsuttu lyhyt vuosihuolto. Ykkösyksikön vuosihuolto kesti 21 vuorokautta ja kakkosyksikön 17 vuorokautta.

Modernisointihankkeita jatkettiin

– Vuosihuolloissa tehtiin määräaikaishuoltotöiden ja polttoainevaihdon lisäksi ydinturvallisuutta turvaavien korkeapaineisen hätälisävesijärjestelmän pumppujen moottorien vaihdot sekä voimalaitoksen tuotantoa ja hyötysuhdetta parantavat korkeapaineturbiinin pesän modernisointi ja kahden välitulistimen vaihdot. Myös voimalaitoksen automaatiouudistuksen yksi osavaihe saatiin suunnitellusti toteutettua, kertoi voimalaitoksen apulaisjohtaja Thomas Buddas Fortumin tiedotteessa.

Vuosihuollot ilman ainuttakaan työtapaturmapoissaoloa

– Vuonna 2017 voimalaitoksen vuosihuollot suoritettiin ilman ainuttakaan poissaoloon johtanutta työtapaturmaa, vaikka tuolloin työntekijöiden ja työtehtävien määrä moninkertaistui normaaliin käyttöjaksoon verrattuna, Buddas totesi.

Loviisan voimalaitoksen viime vuosi oli parempi kuin Teollisuuden Voiman Olkiluodon voimalaitoksen tuotantovuosi. TVO:n kahden yksikön käyttökerroin jäi viime vuonna 87,2 prosenttiin. Aiemmin Olkiluodon kiehutusvesivoimaloiden käyttökertoimet ovat yleensä olleet Loviisaa paremmat.

Käyttökerroin TVO:ta parempi – sähkömäärä pienempi

Sähköä Olkiluodossa tuotettiin kuitenkin selvästi Loviisaa enemmän. Loviisan kahden yhteensä 1000 megawatin tuotanto oli 8,16 terawattituntia, ja Olkiluodossa tuotettiin 1800 megawatin teholla yhteensä 13,4 terawattituntia.

Fortumin investoinnit Loviisan voimalaitokseen vuonna 2017 olivat noin 90 miljoonaa euroa, kun ne vuonna 2016 olivat noin 100 miljoonaa euroa. Investointiohjelma jatkuu yhtiön mukaan merkittävänä myös tulevina vuosina.

Voimalaitos työllistää noin 500 fortumlaisen lisäksi lähes 100 muiden yritysten vakinaista työntekijää, jotka käyvät töissä voimalaitosalueella päivittäin. Heidän lisäkseen vuoden aikana toteutettuihin investointihankkeisiin ja vuosihuoltoihin osallistui vuonna 2017 yhteensä noin 940 ulkopuolista työntekijää.