Loviisan tytöt sulattivat jään

Loviisalaisen irakilaisperheen pakkopalautusta vastustava mielenosoitus keräsi lauantaina Loviisan torille satoja ihmisiä läheltä ja kaukaa. Lisäksi tuhannet ihmiset seurasivat tapahtumia Lovarin torikameran välityksellä. Tapahtuma sai myös suuren määrän julkisuutta useiden eri tiedotusvälineiden uutisissa ja haastatteluissa.

Mielenilmaisu näyttää sujuneen muutenkin leppoisissa ja aurinkoisissa merkeissä, vaikka irakilaisperheen kohtalo onkin sinänsä vakava aihe. Tunnelmia kevensi merkittävästi edellisenä päivänä tullut tieto, että Helsingin hallinto-oikeus oli keskeyttänyt perheen käännytysprosessin. Keskeytys on voimassa, kunnes oikeus on käsitellyt valituksen. Palautusuhka ei silti ole väistynyt.

Tunnelma torilla oli kaikin puolin lämmin. Purevasta pakkasesta huolimatta ”Loviisan tytöt” olivat antaneet kasvot pakkopalautuksille sekä sulattaneet jään. Tiedossa on, että jopa useat maahanmuuttokriittiset loviisalaiset ovat sitä mieltä, että täällä esikoulua ja koulua käyvät irakilaistytöt ovat jo aidosti kotoutuneet ja tulleet loviisalaisiksi. Saisivat jäädä.

Torilla oli toki myös maahanmuuttoa vastustavia ihmisiä, joista osa oli matkustanut mielenilmaisun takia varta vasten Loviisaan. Pelätyiltä provokaatioilta ja vastamielenosoituksilta kuitenkin vältyttiin eikä edes poikkipuolisia välihuutoja Loviisan torilla juurikaan ollut kuultavissa. Hyvä niin. 

Varsin monet näyttävät kuitenkin pahoittaneen mielensä siitä, että runsaasti empatiaa keränneiden ”Loviisan tyttöjen” ja irakilaisperheen tueksi järjestetty mielenosoitus kääntyi liiaksi istuvan hallituksen vastaiseksi tapahtumaksi. Se tuskin oli järjestäjienkään pyrkimys. 

Tiettävästi mielenosoituksen järjestäjien tarkoituksena oli, ettei Loviisan torilla esiinnyttäisi puoluepoliittisten tunnusten alla. Vaikkei näkyviä puoluetunnuksia ollut juurikaan näkyvissä, oli tapahtuman politisoituminen vaikeasti vältettävissä, kun puhujiksi oli ilmoittautunut lähinnä vain oppositiopuolueiden edustajia. Poliitikkojen tapana on puhua politiikkaa.

Hallituspuolueilla keskustalla, kokoomuksella ja sinisillä on myös Loviisan seudulla useita kannattajia. Monet halusivat tukea irakilaistyttöjä, mutta eivät silti hurrata oppositiolle. Ainakin muutamat paikalliset hallituspuolueiden kannattajat liukenivat vähin äänin paikalta, kun opposition kansanedustajat yksi toisensa jälkeen nousivat puhujakorokkeelle kritisoimaan istuvaa hallitusta ja erityisesti hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa. Torilta kesken poistuneiden joukossa oli niitä, jotka olivat ilmaisseet vilpittömän tukensa ”Loviisan tyttöjen” pyrkimykselle saada jäädä Suomeen. 

Toki tässä on kyse paljolti myös hallituksen tiukentuneesta maahanmuuttopolitiikasta, mutta Loviisan irakilaisperheen kohdalla ilmeisen erityisesti myös Migrin luokattoman huonosta valmisteluprosessista, kelvottomista tulkkauspalveluista sekä mahdollisista epäkohdista myös hallinto-oikeuden päätösprosesseissa.

Kokonaisuutena lauantain mielenilmaisu ja sitä edeltänyt kampanjointi ”Loviisan tyttöjen” puolesta oli silti hieno osoitus loviisalaisten ja muiden sydämellisyydestä sekä empatiakyvystä. Tukihenkilöiden antamien tietojen perusteella Loviisan irakilaisperheen tapauksessa turvapaikkahakemuksen käsittelyprosessi on mitä ilmeisimmin loukannut vakavasti heidän oikeusturvaansa ja ihmisoikeuksia. Vähintä mitä oikeusjärjestelmämme voi tehdä, on käsitellä hakemukset puhtaalta pöydältä uudelleen, ja korjata virheet ja vääryydet.

Se ei silti välttämättä tarkoita, että kaikki tai edes suurin osa kahden viime vuoden kuluessa Suomessa irakilaisille annetuista yli 10 000 kielteistä turvapaikkapäätöksestä olisivat yhtälailla vääriä ja virheellisiä kuin ”Loviisan tyttöjen” tapauksessa näyttää olevan. Sellaisen symboliarvon kantaminen voisi olla liian raskasta kenenkään kantaa. Jokainen turvapaikanhakija on ihminen, ja hänen hakemus ja sen taustat erilaisia sekä yksilöllisiä.