Loviisan Sanomat on aloittanut VR360 eli virtuaalitodellisuuskuvien sekä -videoiden tuotannon ja julkaisun osana lehden verkkopalvelua. VR360-pallokamera kuvaa joka suuntaan, ja katsoja voi virtuaalilasien avulla kokea olevansa läsnä uutistapahtumassa. VR360-kuvia ja livelähetyksiä voi seurata myös tavallisilla tietokoneilla ja kännyköillä.

LOVIISA Loviisan Sanomien LoVReal -tutkimus- ja kehityshanke alkaa virallisesti vuoden 2018 alussa, mutta koekuvauksia on tehty kesästä lähtien. LS:n VR360-hankkeesta kertoi ensimmäisenä Suomen Lehdistö -lehti laajassa jutussaan.

360-pallokamera kuvaa joka suuntaan

VR360-pallokamera tuottaa kuvaa, jossa VR-laseilla varustettu katsoja voi päätä kääntämällä katsoa mihin suuntaan haluaa, ja kokea olevansa virtuaalisesti läsnä uutistapahtumassa. Videolla ja kuulokkeilla voi kuulla jopa äänen tulosuunnan.

360-kypärä. VR360-sisältöä voi katsoa sekä VR-laseilla tai tavallisilla tietokoneilla. Fortumin Tero Repo esitteli keväällä Loviisan voimalan 360-sovelluksia.
Kuva: Arto Henriksson.

VR-laseilla läsnäolon tunne

360-kuvaa voi katsella myös tavallisilla tietokoneilla tai kännyköillä, jolloin kuvakulmaa voi kääntää joko hiirellä tai kännykkää kääntämällä. 360-kameraa on jo viety testattavaksi Loviisan vanhat talot -tapahtumaan, purjeveneeseen, kirkkoon ja valtuustoon.

Valtuustovideo pallokameralla

Seuraava Loviisan valtuuston kokous joulukuussa on tarkoitus lähettää VR360-livelähetyksenä LS:n nettisivuille tavanomaisen livelähetyksen lisäksi.
– VR-lasien avulla kuntalainen voi kokea olevansa keskellä valtuustosalia, ja katsella ympärilleen mihin suuntaan haluaa, kertoi Loviisan Sanomien päätoimittaja Arto Henriksson.

Uudella VR360-tekniikalla tullaan myös dokumentoimaan kappeliravintolan entisöintityön tulokset. Pallokameralla voidaan 360-kuvien ja videoiden lisäksi lähettää myös 360-livelähetystä.

Pallokamera. Lovarin VR360-pallokamera kuvaa samaan aikaan joka suuntaan. Kuva: InstaPro

Katsottavissa VR-laseilla, kännykällä  tai läppärillä

LoVReal-hankkeen yhteistyökumppanina on LPOnet, joka rakentaa kuituyhteyksiä sekä myy VR360-laseja. VR-laseja on myynnissä myös kodinkoneliikkeissä.
Suomen Lehdistö -lehden haastatteleman Stanfordin yliopiston 360-videoon perehtyneen tutkijan Tanja Aitamurron mukaan VR-laseja ei välttämättä tarvita.
– Laseista kouhkataan liikaakin. Kännykkä ja läppäri ovat ihan valideja katsomismuotoja. Ihmiset tykkäävät siitä, että voivat seurata videoita sohvan nurkassa tai liikenteessä eikä tarvita mitään laseja, Aitamurto kertoi Suomen Lehdistö -lehdessä.
Aitamurto on tutkinut, mitä lisäarvoa kuluttaja 360-videosta saa. Ilman lasejakin syntyy ainakin kahdenlaista hyötyä: läsnäolon kokemusta ja lisää tietoa verrattuna tavalliseen videoon.

VR360-kuvia ja videoita voi katsella myös kännykällä ja noin 30 euroa maksavilla VR-laseilla, joiden sisälle mahtuu tavallinen älykännykkä.

– Jos kamera on vaikka valtuustossa, katsoja näkee, kuka on paikalla, kuka lähtee ja kuka puhuu, Aitamurto totesi SL:n haastattelussa.

Katsoja virtuaalisesti etupenkille

Arto Henriksson näkee 360-videoissa paitsi journalistisia myös sosiaalisia ja kaupallisia mahdollisuuksia paikallislehdille.
Yksi Lovarin VR360-tuotteista on Etupenkki-palvelu, jossa tapahtumajärjestäjälle tai yhteisölle tuotetaan palvelua, jossa 360-kameralla kuvataan tapahtumia, ja VR-katsoja voi kokea istuvansa etupenkillä.
LS on hakenut Viestinnän tutkimussäätiön apurahaa LoVReal -hankkeeseen.

VR360-kuva Loviisan kirkon sisältä. Klikkaa isommaksi oikeassa alakulmassa olevasta ruudusta ja käännä kuvaa hiirellä tai kännykkää kääntämällä. Kuva: Arto Henriksson (Insta360Pro)

Linkki: VR360-videokuvaa (matala resoluutio) Loviisan Rantatiestä. (Samsung Gear).