Naisia klubin 47 jäsenestä on tällä hetkellä viisi.

SUOLATORI Vuonna 1947 perustettu Loviisan Rotaryklubi teki eilen historiaa, kun rotarypresidentti Seppo Apajalahti luovutti käädyt seuraajalleen. Mona Antas tuli mukaan rotareihin 2012 ja torstaina hänestä tuli ensimmäinen nainen klubin presidenttinä.

Rotaryt nähdään yhä nykyisinkin herrakerhona, mutta muutos alkoi jo kolmisenkymmentä vuotta sitten USA:ssa, kun sääntöjä muutettiin. Suomessa muutos alkoi näkyä vasta kymmenen vuotta sitten.

Koko Suomessa rotareista on naisia alle kymmenen prosenttia.

– Tavoitteena on nostaa naisten osuus 35–40 prosenttiin, piirin Rotarysäätiökomitean puheenjohtaja Harry Hedman kertoi.

Itämeren suojelua

Mona Antas työskentelee Loviisan seurakuntayhtymän talouspäällikkönä. Sitä ennen hän toimi samoissa tehtävissä Ruotsinpyhtään seurakunnassa.

Antas nosti omassa puheenvuorossaan esiin tulevan toiminnan. Klubi panostaa Suomen ja USA:n väliseen nuorisovaihtoon ja paikallisia isäntäperheitä on kolme. Muita painopistealueina jatkavat Itämeriprojekti ja Gambia-koulu.

Itämeriprojekti hankki vuosi sitten Kabböleen kelluvan septitankin. Seuraavaa kohdetta ei ole vielä päätetty.

Avustustoimintaa

Loviisan Rotaryklubi perustettiin, kun J.K. Paasikivi oli ehtinyt toimia tasavallan presidenttinä vuoden. Mona Antas kertasi rotarypresidentin vakuutuksessaan rotaryihanteet, joihin kuuluvat muun muassa toveruus, rehellisyys ja moninaisuus.

Palveluihannetta tulisi toteuttaa niin yksityiselämässä kuin julkisessa toiminnassakin.
Tämänhetkisen toiminnan isoin hanke on Suomen lahja maailman lapsille -keräys. Koossa on tällä hetkellä puoli miljoonaa euroa. Loviisan klubin rotaryt ovat lahjoittaneet keräykseen 30 euroa jäsentä kohti.

Varojen keruusta vastaa Rotarysäätiö. Avustuskohteita ei ole vielä valittu. Keräys on juuri umpeutumassa.

– Nollakerholaisia on vielä paljon, Hedman huomautti.

Torstain kokouksessa paikalla olleelle Rotarysäätiön puheenjohtajalle Harry Hedmanille Loviisan klubi on ”kesäklubi” kesäpaikan seurauksena. Hänen varsinainen klubinsa on Munkkiniemi. Loviisan Rotaryklubista säätiön komiteaan kuuluu Erkki Teräväinen.

Kansainvälisesti rotaryjärjestön avustustoiminta on laajaa. Koko maailmassa rotaryt kokoavat vuosittain 1,2 miljardin potin, josta 90 prosenttia jaetaan avustuskohteisiin.

”Pulina tärkeää”

Vetovastuun jättänyt Seppo Apajalahti korosti paikallisen toiminnan yhteisöllistä luonnetta.

– Luodaan yhteyksiä ja kokoonnutaan yhteen. Pulina lounaalla on ”se juttu”.

Hän aprikoi, että naisnäkökulma tuo toimintaan Mona Antaksen myötä jotain uutta.

– Jotain mitä me ukot emme ole huomanneet.

Paikallinen, joka torstaikokouksen kevennys on lämpötilaveikkaus: jäsenet yrittävät arvata, mikä lämpötila on seuraavana torstaina. Jos hyviä arvaajia on enemmän kuin yksi, arpa ratkaisee. Tällä kertaa oikean lukeman oli arvannut neljä rotaryä. Arpa suosi Hans Hellneriä. Voittaja saa palkinnoksi lounaan seuraavassa kokouksessa. Tänä vuonna lämpötila on ollut poikkeuksellisen haasteellista.

Rotary
  • Eettisellä pohjalla toimiva kansainvälinen järjestö perustettiin Chicagossa 1905.
  • Suomen ensimmäinen rotaryklubi perustettiin Helsinkiin 1.12.1926.
  • Suomen klubeissa on noin 11 000 aktiivi- ja kunniajäsentä. Klubit kutsuvat jäsenikseen paikkakuntiensa hyvämaineisia ammatissa toimivia miehiä ja naisia.
  • Järjestö tunnettu maailmanlaajuisesta nuorisovaihdosta ja humanitaarisista hankkeista.
  • Rotary Internationalin vuonna 1917 perustaman Rotarysäätiön toiminta-ajatuksena on hyvien asioiden edistäminen. Varallisuudeltaan säätiö kuuluu maailman suurimpien joukkoon.