Loviisan Rautakauppa Oy hakee 
yrityssaneeraukseen

Laman vaikutuksia. Käräjäoikeudelle jätetystä yrityssaneeraushakemuksesta huolimatta Loviisan rautakaupan toiminta jatkuu ennallaan.
Loviisan Rautakauppa Oy on jättänyt yrityssaneeraushakemuksen Etelä-Karjalan käräjäoikeudelle. Rautakauppayrittäjä Mika Urpalaisen mukaan rautakaupan toiminta Loviisassa jatkuu kuitenkin ennallaan.

Haminalainen Mika Urpalainen omistaa Loviisan Rautakauppa Oy:n lisäksi myös Haminan Vanha Rautakauppa Oy:n, joka myös on pyrkinyt yrityssaneeraukseen.

Verohallinto suurimpia velkojia

Verohallinto on lisäksi hakenut Haminan rautakauppayhtiötä konkurssiin. Verohallinnolla on yhtiöltä saatavia korkoineen ja kuluineen yhteensä 104 238 euron edestä.
Yrittäjä Mika Urpalaisen mukaan päätös yrityssaneeraukseen hakeutumisesta syntyi jo tammikuussa. Loviisan Rautakauppa Oy:n ja Haminan Vanha Rautakauppa Oy:n yrityssaneeraushakemukset jätettiin käräjäoikeuteen 24. päivänä maaliskuuta.

Loviisan rautakaupasta ei ole jätetty konkurssihakemusta

Viisi päivää myöhemmin yhtiön suurimpiin velkojiin lukeutuva verohallinto jätti Haminan yhtiötä, mutta ei Loviisan yhtiötä koskevan konkurssihakemuksen käräjäoikeudelle.

– Loviisassa tehtiin vuosina 2009 ja 2010 isoja laajennuksia ja avattiin muun muassa puutarhamyymälä. Vuosi 2011 oli vielä hieno vuosi, mutta sen jälkeen taantuma pudotti liikevaihtoa ja kannattavuutta kovalla kädellä, kertoi Urpalainen Loviisan Sanomille keskiviikkona.

Miljoonainvestointi ennen lamaa

– Samanlainen tilanne oli myös Haminassa, jossa tehtiin miljoonainvestoinnit vuonna 2010 juuri ennen taantumaa, Urpalainen sanoi.
Urpalainen arvioi käräjäoikeuden tekevän päätökset yrityssaneerauksista huhtikuun lopulla tai viimeistään toukokuun alussa.
– Rautakaupan toiminta Loviisassa jatkuu normaalisti kuten tähänkin saakka eikä tilanne näy mitenkään asiakkaiden suuntaan, Urpalainen totesi.

Toiminta jatkuu normaalisti Loviisassa

– Jos yrityssaneerauspäätös on positiivinen, kuten uskon ja toivon, niin sitten mennään niiden sääntöjen ja saneerausohjelman mukaan, Mika Urpalainen kertoi.

Loviisan Rautakauppa Oy:n liikevaihto vuonna 2015 oli noin 2,3 miljoonaa euroa, ja liiketoiminnan tulos – 21 000 euroa tappiollinen. Yli 66 000 euron korko- ja rahoituskulut painoivat tilikauden 2015 tuloksen – 87 000 euroa tappiolle. Yhtiön palveluksessa on 14 työntekijää.