Loviisan museo teki kävijäennätyksen, museobuumi syntyy muutamasta tärkeästä tekijästä

Museobuumi. Komendantintalossa järjestetty oheisohjelma laajensi kävijäkuntaa. Kuva: Marita Itävuori
Loviisan kaupungin museon Komendantintalossa vieraili viime vuonna ennätyksellisesti lähes 6 000 ihmistä. Museobuumi näkyi museoissa myös Ruotsinpyhtäällä.

LOVIISA Loviisan kaupunginmuseon lopullinen kävijämäärä Komendantintalossa vuonna 2018 oli 5 936 kävijää.

5000 hengen rajalle on museointendentti Ulrika Rosendahlin mukaan päästy vain harvoin 2000-luvun aikana. Poikkeus oli vuosi 2009, jolloin museon Egypti-näyttely muumioineen veti yli 10 000 kävijää.

Komendantintalon viime vuoden kävijätavoite oli 5 000 henkilöä. Tavoitteeseen päästiin jo joulukuun alussa. Joulunäyttelyn aikana kävijöitä saatiin tuhatkunta lisää.

Viime vuonna sisällissodasta kertova näyttely Vihan väreissä keräsi noin 1 600 kävijää ja meneillään olevassa Missä katu kerran kulki –näyttelyssä on vuoden loppuun mennessä vieraillut yli 4 000 kävijää. Loviisan kaupungin kehityksestä kertova näyttely jatkuu vielä loppiaiseen saakka.

Museobuumin taustalla Rosendahl näkee kaksi asiaa.

– Yksi syy on, että olemme järjestäneet oheisohjelmaa. Toinen syy ovat koululaiset.
Oheisohjelman järjestäminen on ollut museolta tietoinen valinta, jonka tavoitteena oli laajentaa kävijäkuntaa.

Vihan väreissä -näyttelyn yhteydessä museo järjesti viisi teemaluentoa. Missä katu kerran kulki -näyttelyyn liittyi neljä kaupungin kehitystä käsitellyttä luentoa.

Luennoista tuli tapa museonystäville, mutta ne houkuttelivat museoon myös uusia kävijöitä.

– Viime vuosi oli kiva vuosi. Se osoitti, että olemme tehneet jotain oikein.

Myös koululaiset löysivät aiempaa useammin museon näyttelyihin, varsinkin viime syksy oli vilkasta koululaisvierailujen aikaa.

– Koululaisvierailut ovat riippuvaisia opettajien aktiivisuudesta. Jonkin verran kävijöitä on ollut myös kyläkouluista. Ne ovat saattaneet yhdistää museovierailun vaikkapa urheilutiloissa käyntiin.

Rosendahl huomauttaa, että kyläkoulut ovat museolle haaste, sillä niillä on rajalliset resurssit bussikuljetusten järjestämiseen.

– Koululaisia on tullut museoon myös kaupungin ulkopuolelta, koulujen kevätretkien yhteydessä, Rosendahl lisää.

Hän arvioi, että kaupungin museo jatkaa teemaluentojen järjestämistä myös alkaneen vuoden aikana.

Komendantintalossa on aiempina vuosina järjestetty enemmän näyttelyjä. Viime vuonna sen sijaan järjestettiin kaksi isompaa näyttelyä, joiden lisäksi satsattiin oheistapahtumiin.

Toinen valopilkku on ollut Ruukki. Yläpajassa, jossa kesällä oli meneillään vesivasaran korjaus, kävi yli 10 000 henkeä.

Alapajan museossa laskettiin puolestaan yli 7 000 kävijää. Loviisan kaupungin pienimässä museokohteessa, Viirilän kotiseutumuseossa vieraili heinäkuussa 272 kävijää, joka sekin on noin sata henkeä enemmän kuin edellisinä vuosina.

– Varsinkin vesivasaran korjaus kiinnosti ihmisiä.

Museo päätyi pitämään Yläpajan avoinna myös vesivasaran kunnostamisen aikana. Se osoittautui oikeaksi ratkaisuksi, sillä kävijöitä kiinnosti korjaustöiden seuraaminen.

– Suhtautuminen museoihin on muuttunut. Museot ovat muuttuneet ajankohtaisiksi ja asiakaslähtöisiksi.