Loviisan ensimmäinen omatoimikirjasto avattiin

Sujuu kyllä. Kirjastonhoitaja Amanda Sallinen toteaa, että omatoimilainaaminen on varsin helppoa. Kone ja sen käyttö tulevat nopeasti tutuiksi. Kuva: Eija Kosonen
Liljendalin lähikirjastossa voi nyt lainata kirjoja arkisin aamuseitsemästä iltayhdeksään. Lukemista voi hakea myös viikonloppuisin. Loviisan ensimmäinen omatoimikirjasto avattiin eilen.

LOVIISA Liljendalin lähikirjaston kirjastonhoitaja Amanda Sallinen kertoo, että asiakkaat ovat jo odotelleet omatoimikirjaston avaamista.

– Töissä käyvät eivät pääse kirjastoon keskellä päivää. Nyt kirjoja voi hakea ennen töihin lähtemistä tai sen jälkeen, Sallinen toteaa ja uskoo, että omatoimikirjasto saa hyvän vastaanoton.

Kirjoja voi lainata jatkossakin perinteisellä tyylillä eli silloin, kun kirjasto on avoinna. Ne, jotka haluavat käyttää myös omatoimikirjastoa, saavat kirjastosta henkilökohtaisen pin-tunnuksen. Sitä ja kirjastokorttia tarvitaan omatoimisessa lainaamisessa. Jo iso joukko vakioasiakkaita on hankkinut oman pin-tunnuksen.

– Olen tehnyt omatoimilainaamisesta opaslehtisen, jossa lainaamista neuvotaan sanoin ja kuvin. Lisäksi opastan asiakkaita kirjaston aukioloaikoina, Sallinen lupaa.
Omatoimilainaaminen on varsin helppoa. Asiakas näyttää kirjaston päätteen lukulaitteelle kirjastokorttinsa viivakoodin ja valitsee käyttökielen, joita ovat suomi, ruotsi ja englanti. Sitten näpytellään oma pin-tunnus ja ryhdytään lainaamaan asettamalla kirja lukulaitteeseen viivakoodi ylöspäin.

Kun kaikki halutut kirjat on lainattu, tulostuu asiakkaalle kuitti. Siitä näkyy mitkä kirjat on lainattu ja milloin on palautuspäivä. Samalla tapaa hoituu myös kirjojen palauttaminen, joskin palautuskirjat voi jättää myös suoraan palautuslaatikkoon ilman että käyttää päätettä.

– Omatoimikirjastosta voi lainata kirjojen lisäksi myös äänikirjoja, lehtiä sekä dvd-levyjä ja -elokuvia, Sallinen toteaa.

Omatoimilainaajat pääsevät sisään kirjastoon näyttämällä ulko-oven kupeessa olevalle laitteelle kirjastokorttinsa ja näpyttelemällä kojeeseen pin-tunnuksensa.
Omatoimilainaamista on jo voinut kokeilla kirjastossa kirjaston aukioloaikoina.

– Paikalliset koululaiset ovat siinä tosi taitavia, Sallinen kertoo.

Valvottu alue

Sallinen toivoo, ettei omatoimikirjastoa käytettäisi väärin.

– Tämä on hyvä kokeilu ja jos ongelmia alkaa ilmetä, niihin puututaan.
Ongelmia on muualla maassa aiheutunut esimerkiksi siitä, että sisälle kirjastoon on menty isolla porukalla iltaa istumaan tai lämmittelemään ja samalla on rikottu tai sotkettu paikkoja.

– Tällaista en oikein usko Liljendalissa tapahtuvan. Tämä on aika pieni paikkakunta ja kirjasto varsin näkyvällä paikalla.

Kirjastossa on valvontakamerat. Lisäksi jokainen kirjautuminen on jäljitettävissä kellonaikoineen.

Omatoimikirjastossa voi asioida arkisin kello 7-21 ja viikonloppuisin kello 9-19. Lähikirjasto on auki maanantaisin kello 12-15, tiistaisin 9-15, keskiviikkoisin ja torstaisin 16-19 ja perjantaisin 12-15.