Loviisalaisnaiselle tuomio kahdeksasta petoksesta

40 päiväsakkoa. Loviisalaismies uhkasi räjäyttää kotitalonsa ja vaimonsa viime keväänä. Arkistokuva
Pelivelkainen ja maksukyvytön nainen otti lainoja puolison nimissä.

LOVIISA Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi 31-vuotiaan loviisalaisnaisen kahdeksasta petoksesta kolmeksi kuukaudeksi vankeuteen. Tuomio on ehdollinen.
Ehdollisen tuomion lisäksi nainen velvoitettiin maksamaan kahdeksalle lainayhtiölle yhteensä yli 12 000 euroa lainapääomia, perintäkuluja ja oikeudenkäyntikuluja.

Nainen oli ottanut useita lainoja silloisen puolisonsa nimissä vuoden 2014 toukokuun ja lokakuun välisenä aikana. Lainoja oli otettu yhteensä viisitoista ja niiden yhteissumma oli 17 000 euroa.

Käräjäoikeus katsoi, että kahdeksan lainoista on otettu käyttämällä luvattomasti aviopuolison henkilötietoja ja verkkopankkitunnuksia ja luottoyhtiöiden erehdyttäminen oli tapahtunut. Näiden lainojen osalta kokonaissumma oli 9 450 euroa. Lainapääomat vaihtelivat 100 – 2 850 euron välillä.

Teot luokiteltiin suunnitelmallisiksi ja johdonmukaisiksi, koska ne tehtiin lyhyen ajan sisään, joten sakkotuomio ei ollut mahdollinen.

Seitsemän lainan osalta jäi näyttämättä toteen, että nainen olisi ottanut ne yksin rahojen siirtelyn ja yhteystietojen perusteella.

Yhdessä vai ei?

Syyttäjä vaati rangaistusta törkeästä petoksesta. Nainen kiisti syytteen. Hänen mukaansa lainat oli otettu yhdessä. Hän ei halunnut tulla kuulluksi oikeudessa.

Naisen ex-puoliso kertoi oikeudelle, ettei ollut osallistunut lainojen ottoon ja totesi, että naisella on ollut peliongelma jo useiden vuosien ajan.

Lainat paljastuivat joulukuussa 2014, kun suhde päättyi. Mies kertoi, ettei ollut nähnyt mitään laskuja sinä aikana, kun he asuivat yhdessä. Osa lainoista meni ulosottoon ja niitä peritään edelleen.

Mies odotti vuoteen 2016 ennen kuin teki rikosilmoituksen. Hän kertoi, että oli halunnut antaa naiselle mahdollisuuden oikaista asia ilman oikeudenkäyntiä, mutta oli kyllästynyt odottamaan.

Nainen määrättiin maksamaan korvauksia miehelle 4 500 euroa viivästyskorkoineen ulosottoon maksetuista lainoista. Tuomio ei ole lainvoimainen.