Loviisaan olisi saatava nuorisoasuntoja

Koolla. Ohjaamossa olivat muun muassa koordinaattori Patrick Nyholm, etsivä nuorisotyöntekijä Jari Kaasinen ja Iris Hyttinen, takana Ohjaamon Michaela Karlsson ja Klubitalon ohjaaja Jenna Taari, istumassa nuorisotyöntekijä Samira Al-Far, Eemi Kettunen, nuoriso-ohjaaja Markku Vilonen, Make Huovila, etsivä nuorisotyöntekijä Nina Mikvelt ja Loviisan asuntosihteeri Gisela Forsström ja selin Tuula Kallio Loviisan Asunnot Oy:stä. Kuva Auli Henriksson
Ohjaamossa vietettiin avointa iltaa asunnottomien yön teemapäivänä keskiviikkona. Asuntohakemusten perusteella Loviisassa on nyt kuusi asunnotonta henkilöä.

LOVIISA Ohjaamon koordinaattori Patrick Nyholm kertoo avoimella illalla halutun nostaa esille paitsi Ohjaamoa, myös valtakunnallista asunnottomien yö -tapahtumaa.

Hän totesi koko maassa olevan tuhansia asunnottomia, isoissa kaupungeissa satoja ja pienissä kymmeniä.

Loviisassa tarkkaa tietoa asunnottomien määrästä ei ole, mutta kaupungin asuntohakemusten perusteella on kuusi asunnotonta asunnon hakijaa.
– Tämän lisäksi on kaksi hakijaa, jotka jäävät lähiaikoina asunnottomiksi, mikäli sopivaa uutta asuntoa ei löydy, kertoo Loviisan kaupungin asuntosihteeri Gisela Forsström.
Kaikki kaupungin tiedossa olevat hakijat ovat nuoria tai työikäisiä.

Yksiöistä pulaa

Loviisan kaupungilla on tytäryhteisöjen vuokra-asunnot mukaan lukien noin 540 vuokra-asuntoa. Asuntoja on Loviisan keskustassa (Määrlahti, Rauhala, Antinkylä), Pernajassa (Pernajan kirkonkylä, Koskenkylä, Isnäs), Liljendalissa ja Ruotsinpyhtäällä (Tesjoki, Ruukki, Kuninkaankylä).

– Tällä hetkellä vapaita vuokrattavissa olevia asuntoja on yhdeksän, kaikki ovat perheasuntoja. Asuntohakemukset sen sijaan kohdistuvat yksiöihin, Forsström toteaa.
Asukasvalinnoissa seurataan pääsääntöisesti ARA:n asukasvalintaopasta.

Tuettua tai valvottua

Ohjaamon koordinaattori Patrick Nyholm arvioi nuorison asunnottomuuden olevan kasvussa. Jos luottotiedot ovat nuorella menneet, on asuntoa vaikea saada. Takuuvuokriin tarvitaan iso summa rahaa.

Nyholm huomauttaa, että on paljon uusavuttomuutta, eikä osata hoitaa taloutta tai pitää asuntoa siistinä. Hän muistuttaa, että kyse on toki marginaaliryhmästä, mutta ryhmä on suurenemassa.

Yksi syy avoimeen iltaan oli nostaa esiin nuorisoasuntojen tarve Loviisassa. Nyholm haluaa, että nyt kun kaupunkiin tulee asuntomessut, on keskusteltava omien tai nuorisoasuntosäätiön kanssa toteutettavista nuorisoasunnoista, joko itsenäisiä, valvottuja tai tuettuna asumisena toteutettavina.

– Meillä on myös aikuistuvia vammaisia, jotka tarvitsisivat tuettua asumista, hän huomauttaa.

Aiemmin pitkään Porvoossa työskennellyt Nyholm toteaa naapurikaupungissa olevan Nuorisoasuntoliiton kautta viitisenkymmentä nuorille tarkoitettua asuntoa.

Tuetun asumisen järjestäminen toki maksaa, mutta Nyholm uskoo, että satsatut rahat tulevat takaisin, kun voidaan ennaltaehkäistä isompien ja pitkäaikaisempien ongelmien kehittymistä.
– Saadaan elämä sellaiseksi, että kaikista voisi tulla hyviä veronmaksajia.

Nopeita päätöksiä

Etsivä nuorisotyöntekijä Jari Kaasinen sanoo, että nuoret saattavat tehdä nopeita päätöksiä, muuttaa kotoa kaverin kanssa kimppaan vaikka valmiuksia siihen ei vielä olisi.

Nyholm toivoo, että nuoret eivät lähtisi kotoa ovet paukkuen, vaan ovet olisivat avoinna palata jos tulee tarve. Kun nuorella ei ole asuntoa ja hän tulee etsivien nuorisotyöntekijöiden luokse, lähdetään ensin kartoittamaan tilannetta, onko luottotietoja ja mistä voitaisiin asunto löytää.
– Meillä on hyvät kontaktit joka suuntaan, Kaasinen sanoo.

Ketään ulkona asunnottomuuden vuoksi olevaa ei tiedossa ole, nuoret majailevat kavereiden luona.

Yksi riskiryhmä asunnottomuuteen päätyviksi ovat kodin ulkopuolelle sijoitettuna olleet, jotka täysi-ikäistyessään muuttavat omaan asuntoon. Laitoksesta, jossa on koko ajan ollut aikuinen ja neuvoja tarjolla, on huikea loikka siirtyä omilleen, hoitaa raha-asiat ja asunnon hoito. Ja jos ei ole asuntoa, on vaikea hakeutua ja tehdä työtä.

Jos Kaasinen saisi rahaa ja valtaa, hän laittaisi Loviisan lähiliikenteen siihen kuntoon, että kyliltä pääsisi kulkemaan, toisi TE-toimiston ja Kelan palveluja takaisin, lisäisi nuorten päihde- ja mielenterveyspalveluja ja mahdollisuuden sosiaaliseen kuntoutukseen.

Psykologi Ohjaamoon

Nyholm kertoo, että Ohjaamoon on saatu Porvoon ja Loviisan yhteisenä palveluna psykologi kerran tai kahtena päivänä viikossa.

– Psykologi tulee meille Ohjaamoiden psykososiaalisen tuen Onni-hankkeen kautta. Tarkoitus on aloittaa vuoden alusta, ehkä jo tämän vuoden puolella, hän kertoo.

Ohjaamo aloitti toiminnan viime keväänä ja tuntui, että kesällä sen olemassa oloa eivät nuoret enää muistaneet. Syksyn mittaan toiminta on vilkastunut. Oman cv:nsä on käynyt päivittämässä Nyholmin kanssa muun muassa Eemi Kettunen, joka tuli keskiviikkona kahvittelemaan. Haussa on valokuvaajan työt.