Hymyä huuleen. Anton Lindborg valokuvasi Seija A. Salosen Sibeliuksen ajan tyyliin. Taustalla tilannetta seuraa Tuulikki Railo. Kuva Eija Kosonen
Tekemistä ja näkemistä tarjoiltiin eri puolilla kaupunkia Loviisan päivänä perjantaina. Nimipäiväohjelma oli koottu kimpassa.

LOVIISA Loviisan päivää vietettiin Suomi 100 -hengessä, sillä onhan Loviisan päivästä sata päivää Suomen 100-vuotisitsenäisyyspäivään.
Tony Muukkonen istahti lastensa, nelivuotiaan Hugon ja kaksivuotiaan ElliNooran kanssa torilla olleeseen Suomi 100 -työpajan pöydän ääreen. Pajassa sai nikkaroida oman Suomen lipun.
Hugo valmisti lippua innokkaasti, mutta Elli-Noora nukahti isän syliin.
– Lähdimme torille, kun täällä on ohjelmaa lapsille, Tony Muukkonen mainitsi.
Seija A. Salonen puolestaan innostui torin laidalla Kirkkopuistossa olevasta soivasta kontista. Hän virittäytyi lähestyviin Sibeliuspäiviin ja otatti itsestään valokuvan Sibbe-ajan tyyliin.
– Onko varjo nyt hyvin ja hymyilenkö, hän kyseli kuvaajalta, Anton Lindborgilta.
Salonen kertoi asuneensa Loviisassa jo 30 vuotta. Loviisan päivän viettoon hän lähti yhdessä Helsingistä tulleen sisarensa, Tuulikki Railon kanssa.

Vauvanuttu muistona

Uniikkeja vauvanuttuja, joita kaupunki on luovuttanut seitsemän vuoden ajan kaikille vastasyntyneille loviisalaisvauvoille, pääsi ihastelemaan näyteikkunanäyttelyssä. Kuningattarenkatu 18:ssa oleva näyttely on esillä vuoden loppuun.
Loviisan päivänä ensimmäiset eli vuonna 2010 kietaisunutun saaneet pääsivät valokuvattaviksi nuttujensa kanssa. Vuoden 2010 vauvat ovat nyt ekaluokkalaisia.
Yksi kuvattavista oli määrlahtelainen Elina Ronkainen. Hänen nuttunsa oli hyvässä kunnossa.
Elina itse ei luonnollisestikaan muista, miten paljon nuttua käytettiin. Äidin mukaan ei paljonkaan, vaan ennemminkin se säilytettiin muistona.
Taiteilija Virpi Lehtisen valmistamat nutut on tehty vanhoista ja pehmeistä pussilakanoista. Vuosittain Lehtinen ompelee syntyvyyden mukaan 150-180 nuttua.

Yhdistykset esillä

Tämänvuotisen Kimpassa -teemalla toteutetun Loviisan päivän järjestelyissä olivat mukana kaupunki ja etenkin yhdistykset. Torille yhdistykset olivat tuoneet paitsi omaa ohjelmaa, myös toiminnan esittelyä.
Perinteiseen tapaan musiikki oli tärkeä osa kaupungin nimipäiväjuhlaa. Samoin yleisölle tarjotut Loviisan päivän munkkikahvit.