Loviisa vihdoin nousuun?

Talouden ja työllisyyden rintamalta kantautuu pitkästä aikaa jälleen positiivisia signaaleja niin valtakunnallisella kuin myös Loviisan seudun paikallistasolla.
Esimerkiksi tullin ulkomaankaupan ennakkotilastojen mukaan Suomen tavaravienti kasvoi heinäkuussa 20 prosenttia edellisvuodesta.
Myös eri puolilta Loviisan seutua putkahtelee tietoja orastavasta kasvusta ja vireillä olevista hankkeista tiheämmin kuin aikoihin. Ero viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna on selkeä.
Esimerkiksi Loviisan sataman suunnassa on ollut myönteistä pöhinää jo pidemmän aikaa, kun viljavaraston mittava laajennushanke on edennyt ja Suomenlahden telakan investointihanke on viimein päässyt liikkeelle.
Lisäksi valmistelut hiililiikenteen aloittamisesta etenivät kesän aikana koekuljetusvaiheeseen saakka.

Myös sataman naapurissa Hollming-konsernin konepaja-alueella toimivan puuntyöstöyhtiö Timberpoint on saanut tilauksia sekä mainetta Jätkäsaaren puukerrostalojen ja Helsingin uuden pääkirjastohankkeen tilausten myötä.

Eilen tuli tietoon myös, että Hollming-konserniin kuuluva Valkon Metalli Oy neuvottelee kotimaisen LNGTainer Oy:n kanssa nesteytetyn maakaasun erikoissäiliöiden valmistuksen aloittamisesta Valkossa. Sopimuksen saaminen on vielä epävarmaa, mutta toteutuessaan yhteistyö voisi tuoda Valkoon arviolta 20 – 30 henkilötyövuoden verran työtä.

Varmaa on sen sijaan rehulisiä valmistavan intialaistaustaisen yhtiön Bios Agricorp Ltd:n logistiikkakeskuksen sijoittuminen Loviisan uudella teollisuuslaitoksella sijaitsevaan halliin, jossa aikoinaan toimi MCP Medicare. Yhtiö on lisäksi jo ilmoittanut halukkuudesta ostaa Loviisasta lisää maata toiminnan laajennusta varten.

Vaikka toteutuvat sekä vireillä olevat investoinnit sekä tunnusteluasteella olevat hankkeet eivät vielä juurikaan näy Loviisan seudun työllisyyslukemissa, antavat myönteiset signaalit uskoa talouskasvun ja työllisyyden elpymisestä myös Loviisan seudulla.

Loviisalla on hyvät luontaiset edellytykset kääntää vuosikymmeniä jatkunut yritysten ja työpaikkojen sekä asukasmäärän alavireinen kehitys viimein kasvu-uralle.

Tällä hetkellä esimerkiksi Eurajoella, Raumalla, Porissa ja Uudessakaupungissa sekä muualla Länsi-Suomen alueella eletään voimakkaan kasvun aikaa, mikä on johtanut jo vakavaan alueelliseen työvoimapulaan sekä asuntokaupan ylikuumenemiseen.
Länsirannikon työvoimapulasta on jo tullut pullonkaula alueen ja sen yritysten kasvulle. Se puolestaan on saanut yrityksiä hakeutumaan alueille, joissa sopivaa työvoimaa on tarjolla.
Loviisan vahvuutena on jo pitkään ollut hyvät maantie- ja rautatieyhteydet sekä kilpailukykyinen satama.
Myös pääkaupunkiseudun läheisyys ja alle tunnin ajomatka lentoasemalle ovat Loviisan seudun kilpailuetuja uusia yrityksiä houkuteltaessa.

Loviisalla on muitakin vahvuuksia. Esimerkiksi Loviisan merkittävää panostusta uusiin koulukeskuksiin sekä laajaan kouluverkkoon on syytä aktiivisesti käyttää seutukunnan markkinoinnissa myös yritysten suuntaan.
Loviisalla on hyvät luontaiset edellytykset kääntää vuosikymmeniä jatkunut yritysten ja työpaikkojen sekä asukasmäärän alavireinen kehitys viimein kasvu-uralle.
Vaikka Loviisan seudun positiivinen vire on vielä melko ohutta, on hyvä syy uskoa ja toivoa, että edes osa myönteisistä signaaleista ja vireillä olevista hankkeista saadaan lopulta realisoitumaan investoinneiksi ja työpaikoiksi sekä uusiksi asukkaiksi.