Loviisa on maatalouskunta

Loviisan Sanomat julkaisi viime perjantaina 16-sivuisen Omasta maasta -nimisen maa- ja metsätalousliitteen. Liite oli Lovarille tiettävästi ensimmäinen lajissaan sekä muutenkin historiallinen, sillä vastaavanlaisen liitteen julkaisivat myös 99 muuta Suomen Paikallismediat Oy:n markkinoinnin piirissä olevaa paikallislehteä eri puolilla Suomea.

Omasta maasta -liitteissä on neljä yhteistä valtakunnallista sivua ja niiden lisäksi vaihteleva määrä kunkin lehden omilta levikkialueiltaan kokoamaa sisältöä. Yhteensä noin tuhatta sanomalehden sivua oli kokoamassa arviolta yli 300 toimittajaa sekä yli sata ilmoitusmyyjää sadoilla paikkakunnilla. Yhtä laajaa 100 lehden teemaliitettä ei Suomessa ole koskaan aiemmin julkaistu. Paikallislehtien teemaliitteet tavoittivat yhteensä noin 2 miljoonaa lukijaa. Sadan lehden liite toteutettiin yhteistyössä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusjärjestön MTK:n kanssa.

Suomalainen paikallislehti syntyy samoista kotimaisista aineksista kuin suomalainen ruoka – se tehdään luotettavien ja osaavien ihmisten käsissä paikallinen hyvinvointi ja alueen elinvoimaisuus mielessä.

Ajatus yhteistyöhankkeesta syntyi lopulta luontevasti, kun paikallislehtien ja MTK:n edustajat tapasivat keväällä ja keskustelivat edunvalvontateemoistaan sekä toimintaympäristöjensä uhkista ja mahdollisuuksista. MTK:n puheenjohtajan Juha Marttilan pääviesti teemaliitteissä oli, että suomalainen ruoantuotanto on laadukasta ja tuottajien työn moraali parasta maailmassa, ja että satavuotias Suomi ansaitsee elinvoimaisen maaseudun ja hyvinvoivan ruokaketjun.

Yhteistyön käynnistyessä todettiin, että suomalainen paikallislehti syntyy samoista kotimaisista aineksista kuin suomalainen ruoka – se tehdään luotettavien ja osaavien ihmisten käsissä paikallinen hyvinvointi ja alueen elinvoimaisuus mielessä.
Kaupallisesta yhteistyöstä riippumatta paikallislehdillä on oma roolinsa alueensa riippumattomassa journalistisessa seurannassa, joka kattaa elintarvikeketjun eri osa-alueet. Epäkohdista uutisoidaan aika ajoin, mikä osaltaan patistaa alan toimijoita pitämään yllä korkeaa ruoantuotannon laatua.

Historiallinen Omasta maasta -teemaliite julkaistiin sattumalta ajankohtana, jolloin tuhannet suomalaiset maatilat ovat kehnojen sääolojen seurauksena menettäneet satonsa osittain tai kokonaan. Se tarkoittaa, että suomalaisten leivässä on ensi vuonna enemmän tuontiviljaa kuin aiempina vuosina. Monille maatiloille tuotannon menetykset ovat merkinneet mittavia taloudellisia tappioita, joiden laajuus paljastuu vähitellen.

Nyt on jo käynyt ilmi, että Suomen maataloustuotannon riskivarat ovat yllättävän pienet. Maataloustuotannon kannattavuus on ajettu Suomessa niin alas, etteivät monet alan yritykset tahdo selvitä edes yhdestä kehnosta kesästä. Moni selviää ehkä ahdingosta velkarahalla ja matalien korkojen ansiosta, mutta korkoheilahtelujen riskit lisäävät epävarmuuksia entisestään.

Kilpailu ja halpuuttamiset ovat kyllä laskeneet kiitettävästi elintarvikkeiden kuluttajahintoja, mutta tuottajahinnat ovat paikoin jo niin alhaalla, että elintarviketuotannon jatkuvuus ja ruokaomavaraisuus on Suomessa herkästi vaakalaudalla.
Loviisan Sanomien Omasta maasta -liitteestä saamissa palautteissa moni kertoi yllättyneensä Loviisan kaupungin maaseutupäällikön Sam Vickholmin haastattelussa, että Loviisassa on peräti noin 250 toimivaa maatilaa ja Lapinjärvelläkin 150 maatilaa.
Seudun noin 400 maatilaa on myös iso työllistäjä, vaikka osa tiloista toimisikin sivutoimiviljelyn varassa.

Uutta oli monille sekin, että Loviisan kaupunki toimii isäntäkuntana myös Helsingin, Vantaan, Sipoon, Porvoon ja Lapinjärven maaseutuhallinnolle, ja että koko itäisen Uudenmaan maaseutuviraston ”pääkonttori” on Loviisan Liljendalissa. Lisäksi Loviisa myy Myrskylälle maaseutuhallinnon ruotsinkieliset palvelut.

Kun koko seitsemän kunnan alueella on toiminnassa yhteensä noin 900 maatilaa, niin 250 maatilan Loviisan kaupunkia voi hyvin pitää koko alueen selkeänä maatalouspääkaupunkina. Maatalouselinkeinon elinkelpoisuuden ja jatkuvuuden turvaaminen on myös Loviisan seudun ja sen asukkaiden etu

*Kirjoittaja toimii myös Suomen Paikallismediat Oy:n hallituksen puheenjohtajana.