Loviisa harppasi 360º -virtuaaliaikaan

Ihan sairaan siistii! Harjurinteen koulun 4.-6. luokkien pienryhmä sekä opettajat Maarit Lindqvist ja Harri Isotalo kävivät yhteisellä virtuaalikierroksella Valkon VPK:n veneessä ja Onneli&Anneli-leikkipuistossa. Kuva: Arto Henriksson
360°-virtuaalikierros Valkon VPK:n veneellä, purjehdus Österstjernanilla sekä virtuaalivisiitti Laivasillan Anneli&Onneli -puistossa riemastuttivat Harjurinteen 6. luokan oppilaita Loviisan Sanomien järjestämässä VR360°-esittelyssä.

HARJURINNE Loviisan kaupunki on harpannut ison askeleen kohti virtuaalimaailmaa hankkimalla alkuvuonna koulujen käyttöön kymmenen virtuaalitodellisuuden kokemiseen tarkoitettuja VR-laseja sekä ammattilaistason 360°-kameroita. Kevään aikana laseja hankitaan lisää.

Virtuaalisesti paloveneen kyydissä

Perjantaina Loviisan Sanomat kävi Harjurinteen koulun 4.-6. luokkien pienryhmässä esittelemässä Lovarin tekemiä ja julkaisemia 360°-videoita sekä virtuaalikierroksia.
– Aivan sairaan siistii, oli oppilaan ensimmäinen kommentti, kun hän pani virtuaalilasit päähänsä ja astui Valkon VPK:n paloveneen kyytiin.

”Aivan sairaan siistii”

Samalle Loviisan Sanomien päätoimittajan Arto Henrikssonin opastamalle paloveneen kierrokselle teleporttasivat itsenä myös muut oppilaat sekä opettajat Harri Isotalo ja Maarit Lindqvist.
– Oli kyllä kertakaikkiaan häkellyttävän hieno kokemus. Opetuksen näkökulmasta tämä avaa valtavasti uusia mahdollisuuksia, kommentoi Harri Isotalo.
Lovarin esittelypäivän jälkeen oppilaat pääsivät omatoimisesti tutustumaan virtuaalimaailman sisältöihin.

”Paras englannintunti ikinä”

– Jossain vaiheessa kuulin, että oppilaat alkoivat puhua englantia jonkun Harryn kanssa. Ihan karvat nousi pystyyn, kun kuuntelin, kun pojat kommunikoivat englanniksi. Paras englannin opetustunti koskaan, hämmästeli Isotalo.
Opastuksen jälkeen oppilaat rakensivat ja sisustivat virtuaalimaailmaan oman huoneensa.
– Kovasti oppilaat tykkäsivät, kun pääsivät virtuaalisesti käymään historiallisilla paikoilla ja pelaamassa shakkia virtuaalisessa huoneessa, Isotalo kuvaili.
– Suosittelen kyllä virtuaalikokemusta kaikille. Tämä on tulevaisuutta, hehkutti Harri Isotalo.
Loviisan koulujen VR-hanke sai alkunsa, kun ryhmä koulujen opettajia kävi viime syksynä tutustumassa Loviisan Sanomien LoVReal-hankkeeseen ja 360°-sisältöihin.

Loviisa panostaa virtuaaliin

Myös Loviisan kaupungin koulutuspäällikkö Timo Tenhunen on innostunut virtuaalisisältöjen mahdollisuuksista opetustoimessa.
Loviisa on hankkinut 10 VR-lasia, ja tilauksessa on 28 uutta VR-lasia. VR-kuvauksia on tehty muun muassa rakenteilla olevissa kouluissa, ja niitä on esitelty Raksa-messuilla.
– Opettajille on tarkoitus järjestää koulutusta, ja ajatuksena on, että ensi syksynä järjestämme etäopetusta VR-laseille, Tenhunen visioi.

Lovarilla runsaasti 360°-sisältöjä

Lovari aloitti VR360°-videoiden ja kuvien tuotannon vuoden 2017 kesällä. Tähän mennessä Lovarin verkkosivuille on tuotettu 29 kappaletta 360°-videoita sekä 96 kappaletta 360°-kuvia sekä 8 kappaletta 360°-virtuaalikierroksia.
Verkkosivuilla on 360°-videoita muun muassa Österstjernanin purjehdukselta, ammattikalastaja Mikael Lindholmin työpäivästä, Loviisan valtuuston kokouksista, Jokelan vanhan ajan päivistä, Valkon VPK:n venekoulutuksesta, mielenosoituksesta sekä Loviisan kirkosta.
Suosituimpia VR360°-virtuaalikierroksia ovat olleet Ralf Forströmin taidenäyttely Almintalossa, johon osallistui virtuaalisesti noin 7000 kävijää sekä yli 5 000 katsojan Anneli&Onneli -leikkipuiston esittelykierros. Parhaillaan Lovarilla on tekeillä merenkulkumuseon 360-esittely.

Virtuaalimaailma. Paikallisten 360°-sisältöjen lisäksi verkossa on tarjolla runsaasti virtuaalisia opetusohjelmia, videoita, pelejä sekä muuta sisältöä.VR360°. Kuva: Harri Isotalo
VR360°. Ruotsinpyhtään kirkonkylän koulun oppilaat kävivät maaliskuussa Loviisan Sanomissa tutustumassa paikallisiin virtuaalisisältöihin. Kuva: Arto Henriksson. 

Linkki Loviisan Sanomien 360°-sisältöihin.

Loviisan Sanomat aloitti 360-kuvaukset vuonna 2017.