Harjoituksissa. Tom Bildo on Loviisa Big Bandin uusi kapellimestari. Kuva Auli Henriksson
Loviisa Big Bandin uusi kapellimestari Tom Bildo aikoo nostaa orkesterin rimaa rohkeasti. Ensimakua vahvemmasta omasta ilmaisusta kuullaan joulukuussa kirkossa pidettävässä konsertissa, jossa rauhoitutaan ja avarretaan mieliä kohti joulua.

LOVIISA Helsinkiläinen Tom Bildo on viettänyt Loviisassa kesiä reilun 20 vuotta mummolta periytyneessä talossa lähellä uimarantaa. Lapsuuden Loviisasta hän muistaa jäätelöostokset läheisestä kaupasta sekä öljysoratien tuoksun. Loviisassa hän on viihtynyt hyvin, niin kuin kaikkialla, missä soitetaan hyvää musiikkia. Loviisassa on vaikuttanut vuosien varrella monta mainiota puhallinsoittajaa, mikä pasunistille sopii hyvin.
– Soittaja hakeutuu kaltaistensa joukkoon, Bildo hymyilee.

Loviisa Big Bandin pitkäaikaisen kapellimestari Raimo Henrikssonin jälkeen orkesteria on muutaman vuoden johtanut Johan Halmén. Bildo nauraa, että jonkun on uhrauduttava kapellimestariksi joukosta, joka haluaa soittaa soittamisen riemusta. Hän on jäänyt osa-aikaeläkkeelle Helsingin kaupunginorkesterista, joten nyt oli mahdollisuus ottaa uusi pesti vastaan.
Bildo on vetänyt nyt viidet harjoitukset Loviisassa.
– Tiesin mihin astuin. Orkesterissa on esimerkiksi erittäin hieno fonisetti ja osaamistaso on huikea. Tämän kanssa voi tehdä melkein mitä vaan, hän luonnehtii.

Bildolle jazz on lähellä sydäntä ja tätä hän haluaa lisätä myös big bandin ohjelmistossa. Hän painottaa, että big bandilla swingin on tietysti oltava hallussa, mutta haluaa tuoda orkesterin omaa ilmaisua enemmän esiin nimenomaan jazzia lisäämällä. Uudet suunnitelmat eivät ole pois mistään aiemmasta, vaan tuovat uusia haasteita. Orkesteri on loviisalaisille tuttu muun muassa jokavuotisista Leijonien hyväntekeväisyyskonserteista, joissa on ulkopuolinen solisti mukana, lisäksi tilauskeikkoja tehdään tietysti entiseen tapaan.
Jazzin tuominen vahvemmin esille nostaa orkesterin rimaa korkeammalle ja haastaa myös soittajat. Bildo muistuttaa, että soittajalle on vaativaa nousta rivistä ylös soittamaan soolona.

Ensimakua tulevasta

Ensimakua tulevasta kuullaan kirkkokonsertissa joulukuussa, jossa ei ole ulkopuolisia solisteja. Silent Music -konsertissa rauhoitutaan ja avarrutaan kohti joulua. Bildo toivoo, että tästä syntyisi adventin ajan perinne Loviisaan. Silent Music -konsertit ovat hänelle tuttuja pitkältä yhteistyöajalta UMOn kanssa.
– Hienon musiikin kautta rauhoitutaan kohti joulun odotusta. Joululauluja ei ole mukana, yksi hengelliseksi luettava on. Luvassa on ainutlaatuinen adventtikokemus, hän lupaa.

Uutta ohjelmistoa. Orkesteri harjoittelee kerran viikossa. Kuva Auli Henriksson

Konsertti on samalla avaus siihen, mitä orkesterin tulevaisuuteen kuuluu, eli haetaan lisää omaa jazzrepertuaaria ja omanlaista klangia.
– Ideoita on ja ammattitaitoisia soittajia. Harrastajaorkesterin kanssa ei voi kuitenkaan saada heti kaikkea, jo siksi, että harjoituksia on rajattu määrä, hän huomauttaa.
Jazzbändille ominaista on jammailu yleisön kanssa ja ravintoloissa soittaminen. Tätäkin Bildo on kaavaillut. Ideana on viedä jonkun torstain harjoituskerta paikalliseen ravintolaan klubikeikalle, ikään kuin avata harjoitukset yleisölle.
Loviisa Big Bandissa on nyt 18 soittajaa. Oman kaupungin soittajien lisäksi täydennysvoimia tulee muun muassa Porvoosta ja Anjalankoskelta.
Uusia muusikkoja mahtuu rinkiin mukaan.

Loviisa Big Bandin Silent Music concert Loviisan kirkossa lauantaina 2.12. kello 19. Lippuja myy etukäteen Reiman Kello.

Kuka?
  • Tom Bildo syntyi ja asuu Helsingissä, kesäpaikka Loviisassa.
    Aloitti 6-vuotiaana Pelastusarmeijan poikasoittokunnassa, instrumentteina kornetti ja baritonitorvi.
  • Toimi äänittäjänä Finvox-studioilla ja Finnlevyssä 1970-luvulla.
  • UMOn bassobasunisti 1976-1984, sitä ennen mm. Paroni Paakkunaisen yhtyeessä ja Tapiola Big Bandissä.
  • Helsingin kaupunginorkesterin pasuunan äänenjohtaja vuodesta 1983 lähtien.
  • Päätyön ohella ollut mm. Töölö Brassin ja Karelia-puhallinorkesterin kapellimestarina, Savonlinnan oopperajuhlien orkesterissa sekä muusikkona kotimaisissa elokuvissa, muun muassa useassa Uuno Turhapuro -elokuvassa.